10 January, 2013

Resepi Pavlova Cik Enie..

Hyeee..assalamualaikum..

Amboi kawan2 aku ni manjer2 btl mntk tunjk ajar la mintak resepi lah...i tak terrer lagi u ni pun br blaja2 jgk..kpd Sho Sakana nnt aku tunjk cara buat bun tu k! ni aku bagi resepi pavlova dlu...tapi kebnyknnye bnyak aku belajar dr miss google..pastu aku pilih resepi paling mudah aku ikut and paam.buat apa nak susahkan diri buat yang susah dan rumit kan?? so kte amik jalan singkat untk dapat merase hasilnye dgn cepat..aku ada 1 perangai tak sabar.bkn bermkne cepat marah ke apa tapi kalau buat sesuatu tu aku nak siapkan cepat sebab nak tgk hasilnye...macam aku masak ni, kalau aku dh teringin sgt nak buat berlegar2 dlm kepale otak ni asik fikir pasl bende tu je lepas tu kalo dh siap masak tak sabar nak hias2 pastu amik gambar...hahahha..kalau tulis blog pun sama sebab tu kadang2 korang baca korang tak akan nampak 1 fullstop pun sebab kira macam aku cakap sekali nafas la hahahha...sebab aku tak sabar nak baca balik keseluruhan apa yang aku tulis ni...

Back to topic..ni resepi Pavlova Cik Enie style...


Bahan2: 

4 biji Telur-amik putih die sahaja,kuning pergi masak omelette..(aku guna telur yang tak masuk peti ais tp orang lain kata boleh je guna telur dlm peti ais..so terpulang)
1 cawan Gula
1 1/2 besar tepung jagung
1/2 sudu kecil Vanilla Essen
1/2 sudu kecil Cuka makan
Whipping Cream - Jenama Rich / Value Pride
Buah2an import (adik beradik beri)

Cara membuat:

Asingkan telur putih dari kuningnye..(make sure mangkuk n tangan kering)- putar dengah max speed sehingga menjadi meringue means kalo terbalikkan atas kepale make sure tak jatuh.

Masukkan gula sedikit demi sedikit- aku blend gula tu bagi halus. maintain max speed.

MIX sampai kental dan berkilat..

Masukkn tepung jagung sikit demi sikit..resepi orang lain guna 1 sudu je aku lebihkan sikit (jangan berhenti putar dari mix telur smpai masukkn tepung jagung) 3 minit selepas masuk tepung jagung stopkan mixer..

Masukkan essen vanilla and cuka-kacau hingga sebati secara perlahan-lahan dan 1 arah pakai spatula...

Pastu letak la dekat dulang korang yang beralaskan baking paper/kertas minyak...ni terpulang korang nak bentuk macam mana..tepuk dada tanya selera..nk buat bulat boleh,petak boleh sukahati laaaa...tapi make sure buat mcm benteng means luar tebal dlm nipis..

Masukkan dalam oven yang dah sedia panas...masa panaskan korang buat la 140 drjh api bawah sahaja pastu nak masukkn pavlova turunkn dari 100-130 drjh...

Masa baking ikut kepada saiz pavlova korang..kalau besar macam kek tu dlm 1 jam 30 minit..kalau kecik macam aku selalu buat 30 minit-40 minit je...bake guna api atas bawah..tgk jenis oven.

Dalam masa bake tu korang putar whipping cream tu sampai kental..

Dah siap bake restkan dulu pavlova..then cabut baking paper then letak whipping cream and buah dekat atas tu..kalo pavlova korang tak leh tercabut dr baking paper tu mknenye pavlova korang tak mnjadi dengan cantik tapi still boleh makan..

Nak tau dh masak korang tgk luar die garing n bertukar warna brown2 skt..tp dalam die still lembut..ok paham?

Oh ye whipping cream tu korng kene putar smpai kental dan gebu gitu...dah kental br letak ats pavlova k...

Then siap! tapi masuk dalam ice box dulu baru best..

Aku tak sempat nak amik gambar time buat sebab saya kan jenis yang tak sabar..heeee..

Kalau tak boleh imagine korang boleh refer dkt sni...http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/search/label/pavlova...die ajar step by step siap gmbr lg..aku tak boleh nk memask n time tu nk amik gmbar kang tak mnjadi mskkan saya..





-read till end-













SELAMAT MENCUBA!











8 comments:

  1. banyak terms ak x tau..haa
    p kalo telur putih n kuning d asing
    telur ape yang nak di blend..
    sudu tu guna sudu teh kan (sudu makan)
    sudu kecik tu sudu yang kite tuk bancuh kopi kan..
    kan kan..
    sho sakana comey

    ReplyDelete
    Replies
    1. soklan yg bgs...tp kalau meringue mst amk putih telur shaja..kuning tak mau..bab2 sudu bettr beli sudu buat kuih lebih tepat bacaannye..

      Delete
  2. eh cik jap..
    resepi ni leh wat brapa biji pav
    kalo ak nak wat 1 biji kek
    leh gune resepi ni tak

    ReplyDelete
  3. boleh je..kalo kecik2 dpt berbiji2..bsr 1 biji je lah..lagi soklan

    ReplyDelete
  4. ok soklan ak...bile nak mai cni..
    coz ak nak ko bawak bnda ni
    bg ak rasa for free..
    babe dah kerja ke nnti..kat ne

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok jawapan...tak akan punya aku bwk g sna sbb KONPEM cair lps tu umah icha takde oven takleh bake.lg soklan?oo keje tempat sulit bos aku tak kasi bgtauorg...

      Delete
  5. cikgu ice bix tu pebenda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ops salah ice box ye anak2...(tension typo je pn!)

      Delete