25 August, 2015

Bercuti ke Bandung 2015


Assalamualaikum..


Bulan March hrtu jemaah percutian aku dah sampai ke bumi bandung...walaupun lama giler citer ni terperap dalam draf aku gagahkn jua diri ini untuk tulis something pasal percutian kali ni supaya nanti di masa tua dapatla aku tengok balik blog aku ni....kakakakaka..

Ok citer die macam ni..every year ktowg family memang akan plan tok bercuti dan semestinye jemaah yang terlibat haruslah family icha, parents aku and adik aku..memang selalu orang2 ni je la yang free untuk bawak berjalan..yang lain macam2 naw kengkangannye...so utk g bandung ni plannye dari tahun lps after balik krabi or sblm g krabi macam tu dah book tiket...so ktowg 4 orang naik dari jb and family icha naik dr kl...senang sikit air asia dah wat bnyk tmpt dr senai kalo tak kene beli tiket nk ke kl lagi..fuhh makan masa and cost kalo macm tu..TQ air asia kerana memahami warga selatan utk bercuti..(sila buat ke langkawi ke...terengganu ke..senang skt nk jalan oii)

So kami 4 orang gerak awal sehari dari family icha..


maaf gambar kali ni tak bnyk sebab mls nk bwk dslr and takde mood sgt nk amk gmbr sbb aku yg kne manage 3 3 orang tu so keadaan jd mcm kalut skt...lgpun aku lp psl blog ni..




Sampai2 dah tengahari masing2 perut pun dah lapar..seblm mula untk penggmbaraan yang setersnye marilah kte g lunch dlu...makan apa2 yang patut dlu..decide pny decide last2 driver ktowg bwk g makan nasi padang..first time mkn nasi padang boleh tahan la...cara kedai ni serve die akan hidang semua lauk2 yang die ada termasuk la dessert and die akan kira makanan apa yang ko ambil je..even tercuit skt pun die kira trs satu hidangan tu..so time nak ambil lauk tu fkr2 dlu yang betul2 ko nk makan..

Perut dah kenyang then marilah kite ke Rumah Mode..tak shopping pun just usha2 je..time pergi ni tak sure hari apa maybe sabtu kot ke jumaat entah lupa tapi ramai giler orang..driver aku cakap orang dari Jakarta memang akan turun Bandung untuk shopping..hoii kayo noooo korg kan..

Lepas pergi Rumah Mode ktowg singgah trs Jalan Cihampelas tapi takde gambar pun sedey!!
dapatla rembat beberapa baju untuk diri sendri dan anak buah..



Dah penat barulah g check in hotel..malam first ni ktowg book hotel murah sikit nama hotel aku lupa..hotel ni located kat kawasan2 rumah orang so agak pedalaman skt ktowg amk yang connecting room tapi bilik kecik je la muat2 je ruang tu tok solat nasib tidor sni 1 malam je kalo bermalam2 mau mak and adik aku complain manjang..check in petang so time tu sunyi sepi je...skali esknye nk breakfast ramai giler rombongan orang Malaysia tidor kat sni..



Pagi esoknye lepas breakfast then check out terus g pasar baru untuk apa lagi kalo bukan shopping!!!!!!!!!! hahahhaha nasib aku dah set2 kan duit shopping utk mak aku kalau tak asyik teman die je membeli...barang2 aku tak beli pun..dekat pasar baru ni yang kene aim adalah kain ela...kain lace..kain cotton bandung..telekung..kalau nak cari kasut pun boleh jugak kat sni..time pergi ni ktowg tak naik semua level sebab berat angkat macam2 so terus tuju tempat yang nak beli...dekat sni ktowg trs pergi kedai yang jual kain ela cotton murah tu..nama die aku lupa and lupa nak amk gmbr...maafkan saya..tapi kalau korang search maybe keluar kot..sebab kedai die je yang popular among Malaysia tourist.


Macam biasa lepas shopping harusla lapo..kat Bandung kalau tak terai makanan die tak sah so jangan la kedekut hahahha marilah kte memakan jeee...time g Vietnam dlu mak aku banyak masak sendri sebab takot nk makan kat sna takot tak halal..kat Bandung ni In shaa Allah lebih yakin



Kalau pergi Bandung kejenye mestila berjalan utk shopping je kan nak wat apa lagi..so lps makan sambung lagi jalan2 shopping dekat factory outlet..syok woo jalan area sni..harge pun boleh tahan la murah..kalau dekat area sni aim nye kasut, tshirt, blouse, kemeja, printed pants dan seangkatan dgnnye..yang lain cari kat pasar baru..



Dah penat shopping..check in hotel baru plak..Hotel yang ni lebih selesa and ktowg pn pilih connecting room plus extra bed 1..Hotel ni betul2 depan Paris Van Java..kalau nk g lintas jalan je..suke ye adik aku duk hotel macam ni..kemain die laju je nk jalan atas lantai tu..die tu memang penggeli skt..pantang lantai lekit2 mula la duk atas katil je..

Dah rilek2 setting beg dengan mengisi hasil2 jualan family Icha pun sampai dari KL..duk bilik sebelah..lagi la riuh nak oii..

Ktowg amk sekali breakfast untuk smua setiap hari..ada 1 hari tu jatuh time besday kakak aku..so time breakfast tu diowg wat suprise dengan bagi kek n nyanyi beramai ramai..gambar ada aku amk tapi takde dalam hardisk ni plak..entah mana ntah

Malam tu ktowg g makan kat Kampung Daun..mak aiii cantik giler tempat ni...makanan pun sedap..suke giler envirnmnt kat sni..tenang jeeeee..sebab dekat kawasan sejuk siap disediakn unggun api lagi..


Sambil makan dengar bunyi air terjun dekat sebelah pondok...best2...


Hari ketiga memang dah plan nak g melawat kawasan je tak nak g shopping..gitu..hahah sebab kawah putih ni jauh makan masa lebih kurang 2 jam dari bandar Bandung so gerak pagi balik malam la jawabnye..Kawah putih ni dulu die kawasan gunung berapi so yang air2 tu kira bekas2 sulfur dari gunung berapi tu dulu...mula nk pergi tangkuban perahu tapi oleh kerana driver ktowg cakap sana dah mahal so marilah kte ke kawah putih..otw tu pun ada banyak ladang strawberi..


Abah kemain siap beli jaket kulit..wuuuuuu "Abah ku jiwa muda"



Macam biase...dah lapor jalan singgah makan...sambal belacan die tu sedap nk mamps betul la...order sampai 2 kali kot..meleleh ayaq idung makan..tempat makan die duduk dekat pondok sambil memandang rimbunan strawberi..ewah!!



Turun ladang die sekejap dengan bayaran 5 rupiah kot sorang..kalo nak petik strawberi die kira 1 kilo bp rupiah entah..lupa mak cik..

Dapat la dlm 1 bekas polistirin tu je tak sampai sekilo pn sebab penat nk round memetik ...otw balik tu dah abis dh strawberi kami ngap..


Sebelum balik hotel...dinner dlu..cakap ngan driver tak nak makan nasi so die bawak la kat 1 restoran  ni...order la mee yang ktowg tak penah dengor..yang penah dengor pn bakso je..tapi bakso die kemain lain...pelik we ools..asalkan perut kenyang hati senang leh tido lena so telan je la..


Esoknye ktowg dah balik dah..family icha stay lg sehari sebab die dtg lambat so die stay lg..nasib beg tak beranak pun..cun2 je muat even beli macam2..tapi luggage ktowg tercabut tayar 1 cisss betul diowg ni!!

Lagi satu nk pesan..before ni kalau kte nak balik dari Indonesia kte mesti kne sediakn airport tax tok bayar before naik flight kan?? tapi kali ni airport tax dah siap2 masuk dalam tiket air asia..so senang sikit tak yah nk pegang duit tu lama..kang terguna bahaya..



Dalam kotak tu kek/brownies dari kartika sari...tu je laaa.

Tu je la citer Bandung 2015 kami yang dah lama berkurun aku simpan..kikikikiki...maafkan saya atas kelewatan ini..aku kadang2 takde mood nak tulis..bukak draf 2 3 kali pastu trs ttp..skali dah type 1 baris trs laju plak tangan ni nak menaip... 

Just nak share kalau pergi Bandung:

Sediakan duit shopping yang secukupnye..
Jaga beg2 tgn anda ketika shopping
Campur baju kte dengan baju yang baru dibeli dalam 1 luggage
Tak yah sediakn duit airport tax lg
Try makan dekat tempat yang recommended
Pilih supir yang best nescaya percutian anda bermakna (kakakakkak)

Kbai!


till then,
cik enie

38 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Perkhidmatan pos antarabangsa paling murah!
    Anda tercari-cari syarikat penghantaran antarabangsa yang murah dan cepat? Viabox adalah jawapannya. Viabox menawarkan servis penghantaran yang cepat kerana barangan diproses dalam masa satu hari sahaja. Layari www.viabox.com sekarang.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Ya Allah terima kasih jzkk. Mungkin inilah keberkatan istikharah. Saya sudah berurusan dengan kedua2 org di atas untuk trip hujung bulan ni. Syukran ya akhi. Maaf interrupt tuan punya blog

    ReplyDelete
  33. Hai, boleh share tak contact driver yang sis guna?

    ReplyDelete
  34. Hai, boleh share tak contact driver yang sis guna?

    ReplyDelete
  35. Perkongsian yang menarik dan bermanfaat bagi mereka yang merancang ke sana...

    ReplyDelete
  36. AGAS AGUS TREVEL, menyewakan kereta buat percutian d kota bandung.
    AVANZA,AVP,EVALIA,ELP SHOT,ELP LONG.
    hubungi WA. +6281910301718.

    ReplyDelete
  37. AGAS AGUS TREVEL, menyewakan kereta buat percutian d kota bandung.
    AVANZA,AVP,EVALIA,ELP SHOT,ELP LONG.
    hubungi WA. +6281910301718.

    ReplyDelete