30 January, 2013

Surabaya Day 1

Hye...Assalamualaikum

Tak yah merepek panjang2..moh kite mulakan pengembaraan perjalanan percutian kami kali ini..yeeeeeeeeehooooooooooo


Holiday ni dah dirancang dr tahun lepas lg..sebab ticket flight murah so kte beli je...yang rajin tgk tiket murah ni kakak2 aku...ramai tanya kenapa Surabaya tak Bandung or Jakarta...aku pun tak tau nak jawab apa tapi yang pasti ada tiket murah beli je tak kisah la detinasi mana pun yg penting holiday....

Percutian ni selama 4 hari 3 malam pergi hari jumaat balik isnin tapi ktowg dh gerak g KL hari rabu malam naik bus and balik selase pagi naik flight pulak so tidor umah Icha semalam then trs pergi, flight pukul 7.30a.m dan smapai sana dlm pukul 8.55 a.m waktu Surabaya...1st day kami tidor dkt Batu Malang, Surabaya dan hari kedua dan seterusnye ke Surabaya..

HARAP MAKLUM GAMBAR MEMANG BANYAK SANGAT



























 

Ni beg ktwog sefamily...mak,abah,adik and aku...muat padat cukup...tapi ada kisah disebalik beg ni...:(

Ni dalam pukul 5 pagi..nasib Icha bangun pagi..walaupun pagi gambar mak cik dan anak buah tetap ada..

Ni tgh beratur nk check in beg...ramai giler orang Indon nk balik negare diowg....uwwaaaaaaa dh rs mcam orang sna jgk kakak


 Ni tgh beratur pdhal counter memang dh close tp g beratur gak dkt area orang nk g medan kaakkakaak ntah apa2..Dkt sni bermulalah drama melayu...meh aku citer kat korang...dlm pukul 6 kami dh smpai LCCT tapi ktowg g solat kat luar tu dlu tak check in dlu so trjadi la sesuatu...jeng..jeng..jeng..

























Oleh kerana dah lmbt check in so counter dh ditutup...padahal beg ktowg yg besar2 ni blom check in lg tau uwaaaaaa berlari2 ktowg nk masuk gate tu, beg ktowg 1 bsr tu, kakak aku beg trolly 1,bag pack 1...masa tu lari sana lari sni pastu trs pergi kat entrance untk ke international tu...smpai situ orang tu memang dh ckp kalo nak pergi orang je boleh pergi beg tinggal,beg kakak aku lepas beg ktowg je tak lepas naik atas..giler ke ape semua baju2 ktowg tu dlm tu siap ada mini periuk lgi tau..suke2 je bg decision mcm tu..so ktowg mmg dh kelam kabut dh emo2 ni..flight dh nk jalan pastu beg tak leh bawak masuk uwaaaaaaaaaaaaaaaaa tak tau oiii time tu nk buat apa...last2 mak aku cakap cepat bkk beg keluarkan barang masuk dlm shoppng beg..nasib la ktowg bawak 3 extra shopping beg yg boleh lipat2 tu...dpn2 entrance tu jgk ktowg punggah barang buat masuk dalam shopping beg...sibuk2 mcm tu memang tak toleh kiri kanan wey..so beg yg besar tu tinggal kat tepi tu je...orang tu kate boleh tuntut tapi kene waktu ofis hour...nasib la beg tu dh comot2 skit..tapi sayang gak ngan beg tu kesian die kene tinggal...last2 memang tak amik balik pun beg tu..kira sedekah je lah..nasib beli time murah...tapi sedih gakk

Dah la lambat masuk kat Imigresen tu jalan je nasib tak bnyk songeh senang je lalu...dh tempuh macam2 pastu pintu gate pun dh ttp...nasib la orang tu baik hati cakap ktowg bole masuk..ktowg siap puji2 lgi ni Air Asia the best la itu la ini la puiii pdhal tak pun hahahahah..dr pintu gate smpai flight punyelah jauh berlari2 ktowg..nasib icha naik stroller, mak ngan abah aku pun lari giler amazing race la wa cakap sm lu...ktowg orang last naik flight pastu ktowg naik trs diowg tarik tangga tu hahahahha giler pengalaman betul la bercuti kali ni....

Tak tau la kenpa leh jd mcm ni mcm tak trfikir trs nk check in ke apa pdhal ni bkn first time naik flight...aku pun konpius asal buntu giler fkiran mybe subuh lagi kot fikiran melayang...


Ni dh selamat berade dlm flight, berpeluh2 ktowg lari2..dah duduk baru lega...dah la bwk shoppng beg mcm tu serius mcm orang sna je aku rasa...
 Ni lah keje kalo nk msk negara orang..isi apa yg perlu..


nasib beli seat kalo tak duduk sepah2 lagi la serabut...dh la brg bnyk..mak aku bole bungkus rendang lg tau..ingat rendang n air tak lepas skali lepas tau..kalo nk mkn rendang dlm flight pn bole heheheh..

Icha time pergi ni die tido kjp je pdhal bangun punyalah awal...tak reti duduk diam kjp dpn,kejap blkg..die setiap kali naik flight mst die takde perasaan..tp untng icha kecik2 dh naik flight,dlu ktowg dpt naik flight pun time dh bsr tau...icha ni balik Jhr pn naik flight nyampahh auntie..

Oleh kerana orang terakhir naik so kami jgk orang terakhir yg turun sbb barang macam tu wat malu je...hahahahah

tapi bagus jgk tak yah tunggu bag kat bwh, trs jalan je..
Alhamdulillah dh smpai pun Surabaya walaupun beramazing race.fuhhh nasib parents aku ok tak de sakit kaki or pitam..

Masa ni tgh tunggu pak supir amik kete...kami sewa Innova selama berade disana..

haa tu beg ktowg..yg shopping beg tu...hahahaha giler g holiday pkai beg ni je..beg yg dh prepare punyela cantik skali pkai beg lipat2..je sadis rasenye..


Oleh kerana tak breakfst so kami beli dlm flight n makan roti je kat sni...nanti time otw baru g makan btl2...

Ni otw ke Batu Malang,1 daerah yg berade dkt kaki bukit..so sejuk skit...dr Surabaya nak ke Batu Malang mengambil masa lebih kurang 3 jam....

Oiii..bz nye jalan..pinnn..ponnn..pinnn...memang sentiasa la ada...nasib pak supir yg bawak kalo abah bawak mau die and ktowg skali yg stress..

Ni nama tempat die kawasan yang kene Banjir Lumpur....dlu kat sni ada kampung lps tu ditengelami oleh lumpur ada la sejarah die aku malas nk citer sbb masih pnjg lg perjalanan



Lepas tu perut dh lapar..pak supir trs berhentikan kami untk lunch...ni aku tunjuk overall je..nanti aku akn buat 1 entry makanan Surabaya ok!

Icha kepoh....masing2 lapar so bantai je makan apa2 pun..

Dekat sni kami makan kat Warung Bambooo
Ni otw naik bukit jalan ke Air terjun..

Tiket masuk ke air terjun....nanti aku wat jugak entry cost untuk tiket ye..senang skt baca..




Ni la air terjun tu...tinggi kalo diri dekat2 memang basah baju..tapi kat sni takde orang mndi pun diowg cuma picnic je....



Lens aku pn dh kabur sebab kene percikkn air padahal jauh aku ddk tp dh basah dh..sbb tu gmbr die kabur2 skit..






Ni Villa yg kami duduk...Villa & Hotel Gradia...not bad jgk la selesa..dekat je dgn air terjun tu...

Ni bilik kami sekeluarga...best la comfortable...katil ada 3 best!...tapi area sni diowg tak provide aircond n kipas sebab cuaca kat sni memang sejuk die ala2 cameron laaa lebih kurang..

Ni bilik Icha sefamily...ada 2 katil..bilik die jauh skit dr ktowg sbb kecik...

Dah mndi2 rehat2 semua..malam tu mari kita pergi berlibur plak...

Ke BNS iaitu Batu Night Spectular...die ala2 fun fair and I-City la..

Tiket masuk Rp 15000 nanti aku skalikan ea untuk entry tiket....


Ktowg tak main pun yg main Icha n adik aku je...ktowg jalan2 je...

Abah dh sakit kaki time ni so masa tunggu icha main diowg duduk je la..

Rumah hantu pun ada...dekat luar tu punyala scary bunyi die sabor je la..adik aku ajak masuk tp tak nk la hantu indon bkn btl kang ada kang malam2 cakap time tidor


Tak payah nak bwk bnyk baju..sehari suntuk aku pkai baju tu senang skit nk bsh heheheh...

Mainan die memang tak msk akal btl...adik aku naik space apa ntah...macam nk melayang aku tgk die naik..tp die rilek je...ni mainan rumah terangkat..comel je umah ni...kejap senget kiri kjp kanan...


Time nk keluar kene lalu bazaar ni die ala2 uptown la..barang bole tahan murah tapi ktowg tak beli apa2 sebab nk shopping kat surabaya nanti..
Dah abis main2 trs g makan kat Warong Lesehan Haji Sholeh..die famous ngan ayam goreng die..dh lapor taram je makan apa pun WALAUPUNNNNNNNN...nanti aku review bab makan ea..jgn risau hari masih muda heheheh





Dah abis makan2 semua...balik dan tidor....ni dpn bilik ktowg cantik kan?dh la sejuk je...suke2 sebelum masuk lompatbintang80kali

-read till end-


























sakit pinggang menaip..padahal br day 1 ..camne tu bnyk lg ni gmbr n citer..uwahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh












No comments:

Post a Comment