15 March, 2013

Resepi Ikan Siakap masak limau secara stim

Hye..Assalamualaikum

Aku ni takde la tererr sangaaaaattt masak tapi boleh lah secukup rasa la kalo makan,semakin umur dh meningkat remaja ni semakin reti la memberanikan diri masak2..sedap ke tak sedap aku tetap konfiden share gambar and resepi segala bagai dalam blog sendri huew...heuw..

Kali ni i share resepi ikan siakap ok! alah kalo masak rebus2,stim2 ni sonang je tutup mata jo lahhhhh haw..haw..

Setakat ni ikan yang aku rasa berjaya aku masak ni lah ikannye ikan siakap..yg lain aku tak pernah try lagi sebab aku ni kalau nk masak mesti nk ikt yg masak2 style Restoran masak2 ala rumah ni i kurang skt mood nk masak tu...heuw..heuw...

Ok kali ni i rajin ok nak snap2 gambar smbil memasak nk try gak mcmana lah orang yg msk smbil amik gambar ni...first time try aku sgt kelam kelibut nk kejar amik gmbr lg nk gaul2 lg haduiyaai  lepas ni dh takde makne aku nk meneruskan aktiviti amik gmbr smbil masak ni...

Bahan-bahan memasak Ikan Siakap limau masak Stim


Bawang Holland, bawang putih, lada merah, limau nipis, halia,tomata,air,sos tiram dan garam..kuantiti bahan2 ni korang pandai2 la aku ni kalo masak takde la skema ikt sukatan kte main taram je..

Cara-cara memasak Ikan Siakap limau masak stim



Mula2 tumis bawang Holland, bawang putih and halia



Then letak air seberapa bnyk yg anda suke...then masukkan lada merah,garam,sos tiram, jus limau nipis dan ikan...


Agak2 ikan tu dh nak masak masukkan tomato plak..


Then siap......hidangkan and potong la daun2 apa yang ada kat dalam peti sejuk korang atas ikan tu untuk jadikan lebih menarik....maaf presentation kali ni tak berapa nk tip top sebab dekat umah Tia ni takde mangkuk besar hihihihi...

Selamat Mencuba dan menjamu selera...

-read till end-


















Selamat berhujung minggu uoolls...! iolls tak pergi mana2 duduk rumah layan Tia..

6 comments:

  1. eee apesal ko suke tiru ape yg aku makan ea..
    ak bru je msk ikan siakap mggu lepas..
    masak 3 rasa n msk stim..tiru je memanjang!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila plak ko cakap ko nak masak siakap?? ni kakak aku yg suh masak aku masak la..kepoh!!!!!!!!! *jeritanatasbroga

      Delete
    2. eleh ngaku je la..
      ko sbnrnye tringin nak mkn ape ak nak mkn kan..
      huuuu..uuuuuuuuuuu #jeritandariatasgunungkinabalu

      Delete
    3. yelah kte kan ada chemistry yg sama *jeritanbatinku

      Delete
  2. mcm x sedap je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau la sedap ke tak..g la try..kalo sedap Alhamdulillah..

      Delete