30 January, 2012

Eh..eh

hye..assalamualaikum..

Dh akhir bulan dh upenye kn?? so mcm kejap sgt!! esk dh start bln baru so esk genap la sudah blog ini beroperasi sebulan n tgk jumlah visitor pn ok la jgk dr sebulan visitor 50 owg je kn??? heheh syukur ada jgk yang bc blog saya Mizz Erni ini..tq..muahcacas..



-read till end-









salam februari 28 hari je weee

MoTiVasI paGi

hye,,assalamualaikum...

Pagi2 ni nk motivate diri sndri oleh kerana x d owg nk motivate ak,so mulakn dgn diri sndri..ak ni jenis suke fkir haaa fkir dan fkir,mmg r semua org fikir tp setiap owg lain2 kn?? so cara ak ni myb ad owg pn sm gak kot mcmni>>>>>> kalo ak duk dlm kete kalo owg lain tdo ak x,ak jrg skit tdo dlm kete cz nk tgk jalan sbb abah marah kalo x tau jalan sekitar johor o kat mn2 r, kalo ko dh selalu lalu jalan tu tp ko still x tau jalan tu tembus mn mmg abah akn perli mcmni "haaaa wat penat je lalu jln ni tp sowg pn x hafal" so kami adk beradk ni mmg jenis y ingt jalan except adik ak ni die bkn hafal jln pn kalo tny sah x reti jwb slh 1 gak cz abah kn suke bwk ktowg jalan, lagi2 kalo mak keje luar so jln sekitar negeri johor ni bole r ktowg jalan without tgk signboard cececehhh...ak sndri proud dgn diri ak time tu g ganu so ak ni akn jd pnghafal jln n tnjk jln dlm ms sehari ak dh leh ingt (myb owg lain pn sm kot tp ni kn writing sya so nk r gak angkt diri sndri..) so x sesat pn weyyyyy even br g hahah bangga(ni dh dipndekn citer k..citer pnjg mls nk tulis)

Ok back to story, so kalo dlm kete x d wat p2 mmg ak akn duk diam2 tgk luar fkir mcm2..fkir masa dpn la,fkir knp jadi itula inila..kdg2 ak planning nk wat p2 pn dlm kete,kalo kat umah jrg skit nk fkir2 ni x d ms r nk fkir2 kalo duk umah ad je keje hehhe...tp tmpt tok berfkr dlm umah adlah toilet...hehehe dlm toilet tu time gosok gigi pn ak fkr gak lps ni nk wat ap dulu so nnt kuar toilet trs wat ap y kte fkir x yah tgu lm2...time study dlu kalo x dpt idea nk wat ap tok asg kn mmg buntu giler so nnt time mndi ad plak idea kuar lps mndi kuar toilet je ak dh riang gmbira cz idea dh ad..hahah ntah p2 kn?? tp mcm tulah ak berfkr, kdg2 fkir gak knp kte ditemukn ngan kwn y kte ad skrg?? paam x? mcm ni b4 ni ko jmp ramai kwn tp kdg2 ad gak antare diowg kowg x suit,pastu ad 2 3 owg kowg rase selesa n bole wat bff so kdg2 ak terfkr mcmana Allah bole temukn kte ni..nmpk mcm ntah p2 kn n ala simple je kn? tp mcm tu r ak fkir so otak2 ak ni berfungsi r gak dr x wat p2...

Knp x alih2 citer psl fikir ni kn? kowg x rs pelik ke?? hahha sbnrnye ak fkir tok kerjaya ak dimasa hdpn ni..Alhamdulillah dh dpt 2nd offer even baru skit x p myb rezeki lmbt kot so grab je la tp keje ni mmg penat skit n x ddk dlm tmpt sejuk sgt..so dr situ ak fikir mcm2 smpai sakit pale otak ku ini...fikir gaji lah,duit lah,penat lah, mcm2 wey fkir..mula2 fikir negatif pastu positif pastu ulang balik adoiii..last2 kte gn otak dgn betul n mntak Allah tlg...Dlu ak penah dgr sowg businessman Malaysia ni ckp die Indian ak lp r name die "kalo nk pakai kereta ferrari kne keje sungguh2 x knl penat,siang,malam,kutukan owg n mcm2 lg" so ak motivated dgr die ckp mcm tu dlu die jadi kuli je keje weeknd angkat brg,keje tgh panas n mcm2 lg, so ak bndgkn keje y ak dpt ni n keje die (hahahah nk wat perbngnan ngan businessman berjye kn?? x agak2)
Yelah cb kowg tgk skrg peel owg melayu (sorry to say ni ak nk motivate dri sndir) jenis kalo nk keje pilih y senang je msk ofis kol 8 balik kol 5 tp angan2 nk kaya camne tu?? pastu merungut ckp x d duit la itula inila..so wat p merungut tp mmg keje ko tu je x d improvemnt, lain r kalo ko mmg jenis asyik nk develop sumthng n berani ke dpn so lm2 Insyallah berjaye n kaya n bnyk duit ni x asyik slhkn owg lain je...ak pn bkn jenis y berani sgt tanggung risiko ni tp fkir balik mcmane owg2 y berjaye ni btl2 berjaye..mmg no 1 sbb diowg ad duit tp lg 1 sebab cz diowg mmg btl2 usaha,kdg2 time ngan family pn x d, kira mcm ssh2 dahulu sng2 kemudian la ni, lg 1 cnth cb tgk retis2 tu ramai pakai kereta mewah2 umah bsr2 pkai brg branded haaa sbb p?? sbb diowg keje lg pnt mmg certain x bereducated tp diowg ad talent y kte x d n diowg keje kuat weyyy cb kowg fkir time kte tgh tdo diowg keje shooting la tu la ini la kn..kdg2 sehari bp jam je pn tdo pastu kalo time berlakon tu sanggup berlakon smpai mngorbankn diri msg2 sbb tu habuan diowg pn bsr lg2 ad plak sesetgh individu kutuk2 diowg r wat fitnah r haa ingt senang nk atasi kalo kowg tu gaduh 1 ofis pn dh kecoh ni plak retis y glamour dr kowg kn???..wahhh conth nk retis je tp ni pndapt ak myb kowg ad pndapat sndiri gak kn????

Haaa mcm tu la ak fkir kalo psl keje ni..time ak prctical dlu ak penah ckp kat kwn ak kalo bole ak x nk keje y duk ofis msk pg2 pastu kuar mkn pastu balik kol 5..btl ak penah ckp mcm tu cz ak rs rutin ko ttp sama 369 hari tu jeeeeeeeee....bosan wey x d kelainan myb ad sesetgh owg suke kot tp ak x!!!! sbb tu kalo keje jd doktor ke,lawyer ke,mekanik ke,bisnessman ke,keje diowg setiap hari lain myb rutin sama tp keje lain cnth doktor setiap hari pesakit die lain jenis skt pn lain so die kne cr solution same goes to lawyer n semua td tu...keje mcm tu ak suke! hari2 wat keje lain bkn pg2 dtg ofis on pc bc memo n duk citer2 n lalallala...hahha ak fkr terlmpau jauh hny kerana fkir psl keje ak ni je pn..mmg ye saya mmg begini fkir smpai kait mengait...




-read till end-




















myb ada sesetngh yng baca ni rase mcm "ok fine pndapt die mcm tu tp ak rs x" it's ok setiap individu mmg ad hak msg2 tok fkir n cara tok ekspresikn ap y diowg rs x salah itu!! tp kdg2 kte kne fkr np die fkr mcm tu n ak fkr mcm ni?? ok??? and harap maaf kdg2 cara penulisan yang agak ntah p tulis tnp full stop y membuatkn ada sukar tok baca n memahami..heheh saya mmg mcm ni kdg2 ap ak tulis pn ak x reti nk bc hahahah..ehhh ckp mcm ni mcm ramai sgt je readers hahah pdhal bp kerat je kn???? hahahhah x pe tok sedapkn hati sndiri cz Blog ni like my own diary y ak rs nk share sumthng kat org lain..daaa



Wassalam


p/s kali ni x d gmbr nk d kongsikn heheh tu y rs x berwarne je post kali ni...yelah x kn nk ltk gmbr DDHMFK plak kn pdhal ak y motivate diri ak bkn die hehehe

25 January, 2012

ApA YaNg TeRjAdi????

hye,,assalamualaikum...

Arghhhhh setelah sekian lama akhirnye dpt gak tulis2 kat blog nie...hari selase haritu aku dh tulis dh,dh siap2 masuk gmbr lagi,story line pn cantek jee tp time aku AFK (Away From Keyboard) ada org telah mensabotaj iaitu dgn main ttp je arghhhh geram ni angkara sp lah ni? terpakse i tulis balik tau!!! x p2 its ok perkara dh lepas...Dah lama dh x tulis apa2 kan yelah org bercuti pnjg so blog pn kene cuti lah jgk...time holiday haritu mcm2 bende berlaku tok mengisi masa cuti kami sekeluarga...Ok meh2 start citer apa yang terjadi time holiday haritu...hari ahad b4 CNY tu mak ada wat kenduri tok umah baru kat segamat actually umah ni kira mcm homestay kami kalo mak cuti baru balik sana tp umah ni dh siap sepenuhnye time raya last year,ktowg raya dirumah baru lah haritu, back to story>>> haa tu gak kenduri cukur jambul anak sedara bella and deera so tu kira 4 in 1 punya kenduri lah,start hari jumaat aku,mak,abah n adik dah balik dlu cz nk bersih2 kan umah n get ready semua, ye lah kan umah kene tinggal so mmg kotor sesgt, on saturday dh start2 kemas cz semua adik beradik nk balik semua kne siapkn dlu..aku ni jenis bole kata pembersih gak la tapi bkn tahap pembersih gila..so kalo bab2 mengemas ke,menyapu ke aku akn take over i x suke ok tgk sepah2 hati ni mcm risau je...ok fine ckp citer psl diri sndri!!!!

Ni nak share skit gmbr time kenduri haritu...haaa knp sikit???? sebab bnyak gmbr dh letak kat my fb cz kazen2 nk tgk gmbr diowg kn so sp2 rasa nk tgk bole r ke ernie enie..peace...


















Tu je sebahagian dr gmbr time kenduri haritu, untuk tatapan anda semua saya rasa cukup lah kan???












Next citer plak,,,wah ada next2 bagai kan?? hahha yelah untuk mnjadi kan entry kali ni lebih pnjg dari biase...After kenduri tu our BIL Abg Olie ajk ktowg g mandi manda di waterpark,,ok plan nk g Gambang sebab kalo dar segamat Gambang tu dkt skit,so pagi2 semua kene bngn sebab esk nk gerak pagi2..yang bgn paling awl adalah .......................saya =) , haaa aku ni bkn jenis lmbat siap tau tp nnt ada je last minit nk bwk tu lah ini lah so kene prepare awl2 dr owg lain....haaaa jnji nk g kol 7 tp grk kol 9....arghhhh tension sapa ntah lmbat adoiii janji palsu btl!!! ok fine x kisah la dh lmbt nk wat camne kn..so ktowg gerak 3 kete 












ni rombongan kete pertama saya masuk dlm kete ni ye..peace2 kete ni paling awl siap,,great!!

budak kecik tu rombongan kete lain ye harap maklum x larat kami nk jaga die dlm kete nnt

ni plak rombongan kete kedua gmbr tnp kete dan pemandu dan penaik kete skali kerana ap?? sbb diowg lmbt diowg je cpt..keh..keh..

haaa gmbr rombongan kete ketiga x de ye reader2 sbb ap?? haaa mummy icha tu lmbt tu lah ini lah...so gmbr x d...












Jalan2 dlm 1 hour and half ktowg pn smpai Gambang waterpark...wah2 ni first time g Gambang cari angin lain so simpang nk msk Gambang tu full ok???????? jem teruk ktowg smpai dlm kol 11 kot x perasan sbb tgk jem pny psl...gmbr yang sempat ku ambil time jem tu adalah >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>























ni je!!!! gmbar yang kete pnjang n org ramai giler time nk beli tiket tu ak x amik!!! argh marah diri sndiri bole x putar balik masa aku nak tnjuk lautan manusia kat gambang tu....Sabor je lah ktowg ramai sesgt,mmg full weyyy, dh ramai of cos la rombongan kete kedua bising dan x mau keluar pdhal aku ang kakak aku dah turun kot tgk tmpat beli tiket tu...sbnrnye management kat situ x cekap sgt..sorry to say ea owg ramai yang entertain owg tok beratur beli tiket sowg je mn lah x jem time beli tiket tu??? kecewa..kecewa...ok daaaaaa Gambang,




After that,ktowg pn x tau nak g mana tp dah alang2 trn Pahang x kn terus balik umah smbil pkai seluar lembut dan tdo dpn tv kott...haruslah mncari next destinasi...Our next destination adalah air terjun..bole r related gak ngan air kan..so g air terjun..haaaa kat sni pn ramai gak tp mnggnkn tektik yang ada sng je kami dpt parking...
apa lagi marilah lah kte bermain air..


perhatikn budak icha excited nk msk air..yang ibu mngandng tu asyk mkn je hahah

sori gmbr senget..i kn suke senget2 ni

bdk yang nak darat marah masuk air suke...tadaaa

muka penat plus lapo ea???
haruslah
hoii senget lagi!! harap maap












Selepas tu kami g mkn2, wah sedap sunggh mknan disitu...tp lupa nk amk gmbr ikan die wah bsr laaa...
knyang alhamdulillah...haaa lupa nk bgtau time g air terjun tu rombongan kete kedua x ikt k,sian iman nk mndi air terjun,papa die g bwk die mndi kat teluk cempedak...so kami berpecah..ntah np ntah nk pecah2 ni???

So rombongan kete kedua tu balik dlu oleh kerana baby dania demam,ktowg balik lmbt sikit jalan2 mkn angin,btl2 mkn angin tau tak??? haaaa knp sebab kat pantai tanjung sepat mmg angin kuat nyaman je..before balik tu singgah kejap kat tepi pantai amik2 gmbr nk tnjk kat mak ktowg g pantai gak hahah...










Gmbr2 time ni pn bnyk dah diupload di fb..sori ye!!



-read till end-

18 January, 2012

Tips travel ke Singapore without any tourist guide part 1

hye,,assalamualaikum...

Hari ni nk share citer or tips mcmana uloz nk jalan2 kat Singapore seorng diri ataypn 2 org..ni pengalaman diri sndiri so bole r share serba sdkt kat kowg mnlah tau kowg nk lari dr umah ke cr keje kat sg ke so dh tau camne nk jln kat Singapore tu sorg diri nnt..bln 6 haritu kalo x silap r ktowg (saya,adik saya n kakak saya) pergi meronda2 singapore sj nk penatkn kaki n time tu jgk ad trip y dihndle oleh company kakak tok ke singapore so ak pn join skali..trip tu dr KL n kwn akak y handle ktowg tgu kat JB tok bg ticket je,afta diowg msk SG ktowg pn turut serta tp pegi sndiri sj nk survive kn..msk tu naik kete cz my BIL husben akak keje kat SG so pegi skali ktowg gerak dr umah kol 6.30 cz nk tgu trip dr KL tu smpai Tuas so grk awl,kol 7 dh msk SG..msk2 je BIL anto ktowg kat stesn MRT alah lupa r stsn mana tp dkt je ngan ofis BIL,so die dropkn ktowg kat situ..kalo kowg x bwk kete msk singapore naik mrt adlah sesautu y sgt sng dn x berape sesak,

Kowg bole beli tiket kemana destinasi kowg nk g,jgn rush2 tkot tnggal train ke time beli tiket tu cz kowg kne tgk peta btl2 kowg nk g mn nnt sush kalo slh naik train plak..

tok memudahkn kowg die sediakn peta dlm sngapore ni so pilh dn harge pn ok la..

kami berhnti di Raffles station sj je nk jln2 kat area ni ktowg mmg x d plan nk g mn2 pn so ikt je la mn2 nk g, eh kecik je kakakku disblh adikku

nmpk flag singapore amik dlu sbgai evidnt hehe..oleh kerana kami bwk 2 camera so skjp gmbr akak skjp gmbr ak.hehe


dkt ats raffles station tu ad shopping complex so kalo kowg bnyk duit bole r bershoppng,kami mmg x d niat shoppng, pn niat amk gmbooo je adlah..

haa y bgunan wane putih tu tmpt kuar dr station tu,cntek2 view kat sni saya sukee



jalan dan jln nmpk plak river so ktowg excited amk gmb wlpn panas haah

oo ni time kuar dr station tu tp dr camera ak lak

woweee
nmpk plak replika2 ni hahah berlakon la ap lg..


cruise kat blkg tu bole naik, jeti die kat tepi je ni byrn x sure plak..



view kat tepi river ni mmg oosem ok!! dh r x ramai owg mmg best shoot2 ni..


ok dh smpai dh merlion park..nk g sni ktowg ikt jln sungai td tu so cilok2 jmp dh..

                                        dr merlion nmpk marina bay ni..ingt nk g situ tp lainkali je lah

nilah antare org2 trip dr KL tu kami jmp balik semula kat merlion ni..

ok dr merlion ktowg naik bus pergi g orchard road..oleh kerana bus x d owg so wat sesuka hati kte



smpai sudah orchard road,rehat2 kn kaki mkn2 n amk gmbr...kat sni ktwog nmpk nabila huda tp sepintas lalu je

-read till end-













ok stop dlu oleh kerana bnyk sgt gmbr n lmbt sgt nk resize kte smbg next time..heheh



16 January, 2012

sHOrT pOStIng

hye..assalamualaikum,,

Post kali ni short je...td UiTM di hatiku call ak, baru nk berbunga hati ni ingt owg call pnggil keje skali UiTM lah..diowg offer suh smbg wat master dlm bidang ynag sma..oh maaan!! haritu dh r mak suh smbg ni dh dpt offer plak n interview nye esk..camne? camne? ak tnp berfkr pnjg trs jwb

"myb sya smbg next time kot kalo kali ni myb x" ..

rugi ke jwb mcm tue?? ak rase wat ms ni lom lg kot ak smbg even ak x d wat p2 lg..pnt la wat master dlu wat degree pn kepala mcm nk pecah..argghhh..!

x p kalo btl ak ni kne smbg study myb ad rezeki afta ni..its ok.,,

-read till end-







p/s sp2 nk follow twitter sy bole r ke ernie_enie ye..tq

15 January, 2012

FaMiLy MeEtIng @ lagi best

hye,,assalamualaikum..

Erm mcm dh lama je x write sumthng kat blog ni almaklumlah weeknd bz sedikit huhuhu rindu sdkt kat blog ni even reader pn owg y sama je saya x kisah y pentng i want to share sumthng...ok last friday nite mak ajk g mkn kat luar..yeah..yeah..mkn lg makin gemuk saya suke(nada riang gembira ok!)..kali ni mak y choose nk mkn kat ne oleh kerana mak y blanje kami ikt sajee..mak x nk mkn seafood ok mak pilih2 kte mkn steamboat je lgpn dh tau mn nk tuju even kami ni bkn penggemar steamboat tp taram jelah tp kedai ni bkn steamboat je grill pn ada tau lp lak nk bgtau awl2 dh mcm pening skit writing ak ni kn???  restoran ni dekat je ngan umah minum air vitagen 1 tu pn x abis lg tup..tup dh smpai (tapi kne minum slow2 la baru lmbt abis..)

Afta solat isyak baru grk dari umah so skjp je pn..smpai2 je trs amik mknan cz steamboat kn mmg kne self service kn so x yempat nk ddk mak trs suh ak amk mkanan..ok2 ap lagi pilih..pilih..pilih..smpai juling mata!!
amik tu la ini la adoii haai gaya mcm tamak tp ap nk wat bnyk skali trs ikt suka hati ko lah nk amk bp bnyk pn yng penting perut anda full mlm tu..lps ktowg smpai je abg n family and akak n abg olie pn smpai ok marilah kte beramai2 pilih mknan tok msk k dlm kuali tuuu...haaa sowg je x d family erisya oleh kerana ddk jauh tu lah x dpt mkn bersama2 ngan kami ni..

Dh rendam je mknan ap lagi i pn suh akak cpt2 amk gmbr i kn yelah diowg x d blog ak je ad blog haruslah amik gmbr dan amik lagi tok msk dlm blog mizz erni niee...gmbr pn bp ketul je oleh kerana nafsu mkn yang terlampau sgt takot mkanan ak abis ditaram oleh org lain..citer pnjg pn x guna oleh kerana x d owg baca so jom2 tgk gmbr ala2 blogger famous hahaha.....












                                                               marilah masak memasak

                                      abg iman penat balik sekolah trs g sni tu muka bad mood jek..

                                                            amboi kak yana!!! x toleh kiri kanan

ok2 mcm bnyk je kn???

baby dania nyenyak tidur even owg bising ke asap2 ke die aman damai je..

baby dania dh bgn..abg iman x mkn sgt main game je keje die

zab my bro mkn roti ala donut..sdp ewe mula2 ingat ap upenye roti alahai rugi x amk bnyk

mak yang always bz..haa ni nk wat pesanan skit jgn terlalu telefon terlalu lama tau nnt bole rosakkn pendengaran anda!!! mak n pn dh terima sikit penyakit kurang pendengaran ni nk ckp ngan mak kne ckp kuat2 kalo x mak akn jawab : HAAAAAA???? tu yang ak x suke tue

alolo chomel dania mata besar kalah abg iman mata sepet..

mstlah gmbr empunya blog ngan budak yang comel..
baru perasan gmbr aunty ibu dgn perut yang comel n gmbr abg olie x d lah..sori x perasan gmbr uols x d, next enrty saya akn letak gmbr anda dis week kn ada event lg di teratak arahdin..


-read till end-









Tapi ak penah makn kat flamming kat shah alam tu lg syok tp mhl skit r tp mmg berbaloi yang penting aiskrim die bnyk gilerrrr best2 plak tu adoii tu pn mummy erisya yang belanje hahahah...btw thanks mak blanje kami..mlm tu juara mkn plg bnyk adalah abahhhh !..n kat kedai ni kalo tok 60 thn keats harge die murah sesgt tu y abah taram mkn semacam tue..