25 March, 2013

Cerita makanan 2 minggu lepas

Hye..Assalamualaikum

Tetap dgn prinsip "sukahati" even makanan ni dah pun mnjadi darah daging dan juga sisa kumbahan   tapi aku nk gak share gambar and cerita dkt sni untuk membanyakkan koleksi entry *jujur sangat*

Kalau dah takde cerita apa nk dishare maka aktiviti membelek draf dilakukan dan nmpk pulak gmbar2 ni hahahaahh redhaaaaa je la sape yg nk baca ni ea...


Hari Jumaat 2 minggu sudah time nk balik Saujana aku msj mak "mak petang ni masak ketam teringin la masak yg cincai2 ubuh telur tu" skaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiii dapat...yeay..yeay...ni semua angakara sorang makhluk Allah yg tak habis2 citer kat aku tru YM cakap nk g mkn dkt Senandung Semalam pergi semata2 nk makan ketam...dh die wat aku teliur makanye aku pun nk gak la makan ingt die sorang je leh makan ketam???

Balik dari Sutera Mall BIL tapau Subway...Turkey wit extra cheese ntah apa ntah dh lama so tak ingat apa die punye nama...sori...

Teringin nak buat sotong goreng tepung.........pehhhh sedappp oii tapi tak menjadi macam kat Restoran tp sedap je masuk dlm mulut...;)

Sempena cerita Bertaut di Abu Dhabi tu maka kami dpt makn coklat dr Abu Dhabi...parents student ibu Tia bagi...tak dpt g Abu Dhabi dpt rase coklat pun ok laaaa...maybe ni petanda akan ke Abu Dhabi mana tau kan...

Sekian laporan makan2 dari saya....;) ada gambar makanan lagi akn ku tepek kat dlm blog ni...

-read till end-

























Kan aku penah cakap citer makan2 takkan berkesudahan so sape yg rajin baca blog ni korang kene jd peminat tegar rancangan makan2 aku k....see u again..*lambai smbil baling duit syiling*

Macamana la kalo aku ada anak???

Hye..Assalamualaikum


Pehhh tajuk taknak letops lagi kan?? kawen pun belum!....kan aku penah cakap aku suke sgt dgn budak2 yg comel2 time baby2 ni kalau dh besar tak comel tak suke...haahahah nasib la ko bdk tecik..

Tak lah semua budak aku suke tp better yg kecik2 mcm Icha, Dania and Tia la sebab diowg kan tak reti cakap n tak reti buat apa2 lagi so kalo nk ramas2 pelok cium senang diowg tak bising heheheheh...

Aku rasa time darjah 5-6 baru rasa suke budak2 ni terlampau kot sebab time aku kecik2 hingusan dlu aku tak gomol2 sgt adik aku sebab aku sibuk main sorang2..main cikgu2 la..main masak2 la..tp semua aku main sorang2 sebab takde bdk perempuan yg sebaye dgn aku dkt kwsn kejiranan..sadis kan main sorang2 sebab tu daya imiginasi aku tinggi...phewwwwwwwwwwwwwww *kelip kelip mata

Aku pernah mandikan budak kecik (ank jiran) time aku ting 1 pehhhhhh beraninye mak aku bg aku mandikan budak time tu kan??? tapi aku tak ingt la plak aku penah mndikan adik aku ke tak ea...ank jiran kemain adik sndri tak plak aku mndikan...ntah apa pnya kakak laaaaa...

Ni dh ada anak buah memang la hari2 bergelumang dgn budak kecik...Icha membesar dpn mata aku sebab since study sampai aku keje aku duduk umah die..so aku ngan die a bit close tp ni aku dh duduk Johor so jarang jumpa die ntah2 ko dh lupa auntie kan Icha..;(

Tapi balik Johor ada 2 orang anak buah lagi..Dania and Tia..tapi sekarang aku duduk umah Tia so hari2 memang main ngan Tia...bulan depan birthday Tia cepat je Tia dh besar cepat btl masa berlalu...Dania ni ganas skit and die seorang yang ngade2 kalo ada mama n papa die memang die tak pandang ktowg langsung tp kalo tak ada baiknyeeeeee budak tecik tu....sakit hati geramsss je ngan Dania ni..*tak memasal*

So sekarang hari2 lepas balik keje aku yang amik Tia dkt umah pengasuh sebab kadang2 ibu die balik lambat..so hari2 la kami berkemhooo dalam kete sambil bergoyang kalo radio mainkan lagu "Apo kono Ejang, Gangnam, Single Ladies dan segala lagu yg rancak" nasib auntie korang ni berjiwa sentiasa muda tau *larikkk tutup muka pakai selendang baru*


Muka Tia kalau amik gambar memang muka seposen tapi kalau macam biasa kemain lagi ko buat muka ea Tia...geramssssss dh la peha besar mcm kepci gigit kang Tia ni...oo sekarang hobi Tia main lidah..sikit2 jilat itu la ini la..aku nk cium die, tapi die g jilat aku..takde keje kat umah g jilat dinding plak pastu kene marah merajuk sembab muka kat lantai....tulah hari2 budak hebab ni buat...oo sekarang dh pandai jalan setapak dua..gud job Tia nnt boleh makan Tutti Fruti

Enrty2 untuk anak2 buah aku ni aku simpan nk suruh diowg baca at least ada gak memori yg telah tercatat time diowg kecik kat sni...*sebak

-read till end-

























Kenapa budak2 wangi? kenapa diowg tidor mesti comel? kenapa? kenapa? bestkan jd budak kecik takde masalah.. tidor,susu,makan,kencing,berak,main....phewwwwwwwwwws sonoknye idup bayi..

24 March, 2013

Kenduri rumah baru

Hyee..Assalamualaikum

Hari sabtu lepas hari yang banyak kutelan nasi....pehhh memang melampau btl makannye..pagi makan nasi and sup daging tujuan nk suap Tia and adik skali aku pun makan gak...redha je nasi masuk mulut...

Tengahari mak dh dtg start2 masak untuk kenduri mlm tu..mak masak ikan tenggiri berlada and kobis goreng...masak dkt umah ibu Tia then bawak g kenduri nanti..Dah mak masak mesti lah mak suh makan..aku mula2 taknk makan just nk suapkn Tia je tapi Tia taknak lak makan so aku la yg kne habiskan saki baki die...lg skali redha je nasi masuk mulut...petang lepas asar mak dh siap2 nk bwk lauk semua time ni lapar giler kot aku sbb td mkn saki baki je kan so kali ni makan lagi tp amik lauk ikan berlada tu..pehhh sedaps melampau! malam lps kenduri makan lagi time baca Yassin perut dh kata lapar pdhal petang dh makan..aku pun tak faham motip perut aku sntiasa lapar hrtu...!

Actually kenduri ni untuk umah baru abang aku dekat Taman Pulai Jaya..rumah ni baru siap2 renovation and perabut smua tak bawak masuk lagi sebab takot tak muat so kenduri btl2 untuk rumah baru..
.














Tengok gambar jelah ea...takde apa nk citer sebab memang takde citer hahahahah..kalau tak puas tgk gmbar scroll la atas balik hahahahahah motip nk suruh orang tgk gmbr aku lama2????????

-read till end-

























Mood = tengah belek2 folder gambar nk duk tepek lagi dlm blog ni...ada orang tu cakap blog pasal diri sendri blog aku ni...ehhhhhh! dh nama blog aku memang la citer pasal aku! apa hal nk citer psl orang lain plak kan????  kalo nk tau citer psl orang lain ko g baca Beautiful nara...grrrrrrrrrrrrr

TQ Tasconi's Pizza

Hye..Assalamualaikum

Again kami lagi skali ke Tasconi's Pizza di Bukit Indah. Rasanye dekat Johor 1 je kot kedai ni sebab dekat tempat lain tak pernah nampak pun..kali ni kami tak pakai Groupon so boleh ikt tekak ktowg nk makan apa..

 Tasconi's Special...macam biasa roti yang lembut dan taburan cheese yang banyak sedapss oiiiiiii! yg ni ada rasa tuna skit...

 Italian Pizza.....terlampau sedaps! tekak aku vote untuk pizza ni sebab memang sedapss<nampak tak ada berapa bnyk s dekat situ..ni pun sama cheese die bnyk kemain tak kedekut..bagus! untuk 2-2 ni ktowg amik size large memang besar and puas makan..

 And fresh orange for 4 person..



 c...c...c..c..ledakan cheese yang banyak...certain pizza dekat luar sana ssh betul nk jumpa yang betul2 bnyk cheese mcm ni...kalau dekat iklan tv bukan main lagi pizza ditarik2 tapi time ktowg makan tak jd pun...ni baru jumpa tau yang betul and tak tipu customer...

Sebelum..

 Selepas...Ok clean untuk Italian Pizza sebab sedap sangat kan..tapi aku makan 2 je..1 untuk Italian and 1 untuk Tasconi Special...




 Mushroom soup for the kids..

 Adik lepak sebab kekeyangan yang teramat...hahahha smbil makan pun boleh ngantuk teruk benor perangai masing2...yang tak larat makan tu kte bagi tapau untuk orang dirumah..abah cakap sedap betul la pizza ni roti die lembut tak macam certain pizza...selalu kalo pizza akan keras dekat bahagian hujung roti tu kan? tapi yang ni tak die lembut je takde keras2..so smooth je makan orang yg takde gigi pun boleh makan kakakakkak
Kali ni ada lucky draw plak...kalau kte makan RM50 and above anda boleh sertai lucky draw ni kalo ada luck dpt voucher and hamper...harap2 lucky la tgn kakak aku tu...mintak2 dapat hadiah..doa..doa..hehehhe..

TQ Tasconi diatas invitation and the discount....ada jugak orang Tasconi baca blog aku ni...TQ so muchhh...

-read till end-

























Nilah yang dinamakan rezeki berblog...Insyallah Blog ni akan diteruskan sampai bila-bila...

20 March, 2013

UiTM sentiasa dihatiku...

Nampak nye post ni dah mengundang spekulasi dari semua pihak sebab ada orang dah salah gunakan post saya ni untuk naikkan ranting blog korang... Untuk makluman post ditulis pada tahun 2013 dan dh 4 tahun berlalu dan ini adalah blog saya cerita pasal diri sndri and pendapat sndri..

Diharapkan orang yang curi post ni tanpa permission saya harap tampil ye!! TQ

Hyee..Assalamualaikum

Semalam terbaca 1 blog ni die komen tentang ada orang tweet "4 flat dkt UiTM bersamaan dgn 2 pointer dkt UIA, tgk betapa susah jd pelajar UIA" lebih kurang macam tu la bunyi tuit die....so harini aku terpanggil plak nk komen jugak sebab aku adalah Alumni UiTM so nk gak komen tentang hal ni....

Ramai cakap UiTM senang nk masuk result SPM biasa2 pun boleh masuk...ramai cakap nak dapat 4 flat and 1st class senang sebab takde persaingan...ramai cakap students UiTM tak berkualiti macam students U lain....bnyak noooo orang cakap pasal UiTM sebab tu la kami famous sebab asik diperkatakan je kan...

Meh sini aku nk citer pasal UiTM yang aku dh pernah menimba ilmu hampir 5 tahun lebih....

Bukan senang nk masuk UiTM tau tak!!!!!!!!!! aku ni pun kira rezeki datang kalo tak memang tak merasa nk belajar dekat UiTM ni...lepas SPM first offer yg aku dpt dr STPM aliran Sains tapi aku tak nak aku dh nekad tak nak masuk skolah balik ikut rules pakai baju skolah dan sebagainye sebab aku dh letih jd pelajar skolah yg ikt rules sebab aku duduk asrama selama 2 tahun...aku tak tahan konsep ikt rules ni itu la ini la tak boleh tu ini...oleh sebab terlalu terkongkong aku rasa aku punye pelajaran sdkt merosot...sebab bagi aku kalo kte rasa selesa n tenang baru lah aku leh perform betul2...time ni ramai member aku msuk STPM sebab diowg takut tak dpt masuk U aku je tak nak masuk STPM so pergi la amik lesen kete yg telah dipaksa oleh abah..orang lain duk pergi skolah aku duk g blaja kete...

So aku tunggu lagi offer yg lain...skali dapat Politeknik PD dlm bidang Dip Kesetiausahaan selama 2 tahun......time dpt offer poli memang dh prepare barang dh siap dh tinggal nk pergi je sebab orang kata bagus dip ni senang dapat kerja market memang tinggi untuk secretary ni, tapi memang aku sedih giler kot siap nanges2 lg sebab kawan2 aku semua dpt masuk U tp rezeki aku dkt poli je..aku memang nk masuk U sebab kakak2 aku semua msk U so aku pun nk merasa lah jugak bergelar mahasiswa U, ibu Tia UTM mummy Icha UIA..mak aku dh cakap ermm redha je lah masuk Poli ni asalkn blaja...then dalam beberapa hari nk pergi aku dpt offer dari UiTM Segamat dlm bidang Diploma Pengurusan Maklumat..kira aku punya offer ni lambat seminggu dari member2 aku..diowg semua dpt 1st intake aku je 2nd intake...time ni gembira giler sebab akhirnye dapat masuk U even 2nd intake nasib seminggu lewat so tak terkejar sgt pembelajaran..

Alhamdulillah sepanjang Dip aku dapat Dean list sebanyak 4 sem..1st and 2nd sem aku tak dpt lg rentak nk study dekat U ni so aku tak dpt la nk skor pointer...dah msk sem 3 hingga sem 6 aku dpt kekalkan momentem pointer sebab dapat jumpa kawan yg betul menolong aku dlm pembelajaran ni tapi aku tak grad dengan pointer 3.50 keatas sipi je sebab 1st year aku tak perform elok2...

Dah habis Dip aku sambng Degree plak dlm bidang yg sama sebab aku tak dpt offer dlm bidang yg lain so redha and belajar je lah selagi termampu....untuk degree kalau kte sambung dlm bidang yg sama so kte just start dr sem 3,4,5,6..sem 1 & 2 tak payah sebab pelajaran die sama mcm time Dip dlu...so untuk Degree hanya spend 2 tahun sahaja dekat UiTM Puncak Perdana Shah Alam...sem 3 aku dpt Dean list dan seterusnya merosot selama 2 sem aku tak dpt Dean list pointer sipi2 je tapi aku kira rezeki tak menyebelahi aku...sem last aku dpt Dean List Alhamdulliah aku grad dengan 1st Class Degree Holder (Hons)....sebab dh skor time 1st semester kalo tak aku mesti kene bayar balik PTPTN...pffffft....

So dr pengalaman, sebenarnye semua U sama je susah die takde makna UiTM senang giler berbanding U lain disebabkan ktowg takde persaingan...sebenarnye die bergantung kepada individu tu sendri kalo ko rajin and komited dlm study Insyallah akan cemerlang..aku rasa kalo aku tak fokus memang aku tak dapat result yang macam ni...apa2 pun berbalik kepada individu..kalau UiTM senang sgt knp ada jugak yang repeat paper, yg extend, kenapa??????? jawab sendiri..tapi memang tak dpt dinafikan U lain ada bermacam2 bangsa and kadang2 ada student International so susah skt nk compete tapi berbalik kpd individu tu jgk kalau ko memang work hard giler2 dlm study Insyallah diowg pun korang boleh tumpaskan..

Untuk makluman UiTM menggunakan 100% english ye dlm pembelajaran...tak kira time lecture or exam semua BI...ktowg tak diberi dual language mcm certain U dlm exam..macam course aku ni memang takde langsung maths tapi bnyk giler membaca..semua membaca takde nye korang guna calculator sepanjang belajar ni...sape2 yg tak minat membaca and menghafal ni mmg susah la korang nk masuk course ni sebab ada certain orang die tak leh terima bacaaaaaaaaaa je memanjang sebab nnt tak boleh masuk dlm kepala,ada yg boring baca..baca..baca..ada plak yg susah nk menghafal terms ktowg ni...so tak mudah bg semua orang dlm course ni...macm aku ni bukanlah orang yg terlalu minat membaca dan menghafal dan jugak bukanlah orang yg tererr dlm maths tapi bagi aku dimana ada kemahuan disitu ada jalan...course aku jugak (tak habis2 puji course sndri kan? hahahah bior laaa ni nk share info) diterapkan self confiden..ktowg ni terlampau bnyk presentation setiap kali asg mesti kene present...so dr situ die develop cara kte bercakap and konfiden semua dlm BI ok!....ktowg memang dh biase present ni so perasaan nebes tu lama2 dh ilang..

Kesimpulannye tak kisah la U mana2 pun yang penting UiTM dihatiku...her..her..her...takde la sebenarnye apa2 berbalik kepada individu tu sendri..kalo die tak perform memang result pun teruk la..kadang dlm antara fakulti pun dipertikaikan jugak mcm ktowg ni..diowg cakap ko boleh la tak de subject pecah otak maths korang baca je...ok fine ktowg baca je so kowang sila baca subject yg membaca lps tu merungut plak bosan giler boring laaa bacaaaaa je tak boleh masuk pun dh baca bnyk kali...dah subject membaca pun tak boleh, subject mengira kata susah so apa ko nak sebenarnye kan??? so berbalik kepada DIMANA ADA KEMAHUAN DISITU ADA JALAN...paham ke idok??????????

Kenangan di UiTM......rindunyeeeeee zaman study macam ni...best tak boleh patah balik


 Antara achievemnt ketika di UiTM...




  Setiap kali present aku blaja sikit2 how to present...nk bagi orang faham apa yg kiter cakap, dapat apa yg kte sampaikan...setiap kali habis present orang pertama yg aku akn tny ok ke tak time aku present ialah my bff Maya..die la yg akan komen ok or tak..sama jgk mcm die aku yg akn komen ok or tak...kne jujur ikhlas so dua-dua nnt imporve

 Diploma (2009)



 Degree (2011)

Finally I'm Almuni UiTM....Thanks to UiTM, Mak Abah, Kawan2, Lecturer dan sape2 yg terlibat secara langsung atau tidak langsung....<<<< macam dapat award pulak ucapan...phuiiii!

-read till end-
























19 March, 2013

Lubuk Selera, Tmn U Skudai

Hyee..Assalamualaikum

Jelajahan kali ni ke Restoran Lubuk Selera plak ye, sebenarnye plan nk pergi Baboos Restoran skali tutup! memang babooooo btl la haish...restoran ni baru lagi dibuka team Makanmana.com pun tak terjah lagi...Restoran ni dekat dgn U Mall dkt Skudai tu..ala senang je sebab signborad die besar yg penting restoran ni dekat hujung skali berhampiran dgn Pintu gerbang.



 Kalau nak makan set itu harge die...set2 ni best untk yg makan bersama family..kira speciality diowg ikan bakar la...
 Air: Apple suam and limau ais kot..tak sure..aku tak minum air sebab siang tu dh seharian minum air manis enggak elok untk badan...

 Ni menu2 diowg...agak susah jugak menu pakai bende ni sebab 1 meja ramai orang takkan la 1 meja tu kene tumpu kat menu berdiri ni je..so better provide buku lebih mudah...

Macam biasa gambar budak kecik mesti kene ada barulah blog ceria...Tia baru tido dh kene bangun mihmmih.somelnyeee Tia

Menu: 

Mushroom soup with garlic bread for Tia...soup die so..so..je takde la sedaps sgt...sebab tak berapa nk pekat and berperisa mushroom...

 Nasi goreng Lubuk Special for ibu Tia...boleh tahan sedap la jugak...tapi ibu Tia cakap ayam die tak berapa nk rasa rempah sangat...

 Chicken Chop Grilled with Lubuk Sauce for me....black pepper sos die tak berapa nk kick n tak berapa nk terasa sangat..kalau pekat kan lagi kuah maybe sedaps..

Steak with Lubuk sauce for ayah Tia...sos die guna yg sama..daging tu boleh la masak tapi time aku makan bergerak2 rahang hahahahaha....

Makanan kami sebelum................

Makanan kami selepasssssssssss....ko tgk habis jugak aku makan..mana pernah aku makan tak habis sure habis punyaaa....sayang wooooo even tekak cakap so..so...je tapi habis tetap habis sebab berbayar kan...

Ada jugak dijual dessert seperti choclate moist, red velvet, cheese tart and pavlova...

Keseluruhannye...makanan kat sni ok..environment ok sebab die baru lagi..tapi boleh tingkatkan lagi rasa pada makanan <<<<ewah cara cakap macam chef handalan plak kan...tapi untuk main menu diowg iaitu ikan bakar ktowg tak rasa la sebab tak de rasa nk makan ikan bakar malam tu...

-read till end-

























Memang susah nk puaskan hati semua pelanggan..so ni just opinion ktowg sahaja...just nk wish gud luck and keep it up!!!!!