19 May, 2013

Jom kita mengundi..Jom!

Hye..Assalamualaikum

Rasa macam dh basi kan? kan? kan? tapi aku tetap nk citer kat sni....LANTAK!

Buat pertama kalinya aku selamat mengundi haritu...kikikiki (giler dh sebulan lebih pun nk citer kat sni!)...Insyallah 5 thn akan datang boleh la pergi mengundi lagi mst akn datang punya lagi haru kan?? ni pun sedikit haru...ish2...sabar2 bagi yang kalah...and sila terima kekalahan dgn hati yang terbuka..adat bertanding ada kalah ada menang...kalau tak puas hati jgn susahkan orang lain di jalan raya...orang lain tersekat kat jem berejam2 korang g menjerit2 kat dataran kan?? cubalah fikir kalau orang dlm jem tu ada kecemasan tak ke korang menyusahkan orang lain??? Tolonglah hidup dgn aman damai tanpa perpecahan jangan serabut2 kan minda dgn masalah2 yang direka2 dan ditambah2 ni nanti hati tak tenang tau! 

Ok ini pendapat aku...aku tulis pendapat ni kat blog sndri and tak kacau pun orang lain so kepada sesape yg terbaca and TERASA sakit hati sila lah..sila lah...tutup blog ni tak yah baca ok! 

Mari mulakan cerita....pagi2 lagi mak and abah dh keluar sebab mak bertugas..dah rasa mcm raye pn ada gak..semua adik beradik balik rumah hrtu sebab semua mngundi kat Kota Tinggi...senang la..me and my sisters undi tempat yang sama lagilah senang gerak 1 kete and beratur sama2....beratur kol 9.00 setel semua dlm kol 10 kot..



ooooYeah gelombang biru dirumah ok! ok! ok!....sapa2 yg undi je dpt calitan tu...wah terasa diri ini sungguh bertanggunjwb terhadap negara sndri.....tgk pergi pagi2 pn beratur pnjang berpeluh2 kami tau nasib cepat je jalan...tu la sekolah aku setelah 10 thn tak jejakkn kaki kat skolah ni hr mengundi tu br dpt g balik...bnyk sejarah kat skolah ni....heuw..heuw..budak2 sangat!..

Lepas mengundi akak2 aku je balik...aku stay sebab ada agenda ngan kawan2 ku...kawan2 dr kecik lg...dh janji nk melepak sama2 sbb dh lama tak jumpa..

Ahli jemaah yang turun menbentangkn isu semasa termasuk la baby fiya comel2 tu.....yg mama fiya tak mengundi pastu ada ke tny soalan merepek...tergelak oiiiii tersembur air aku...ada ke die ingt g pangkah undi tu dgn dakwat tu kakkakakakakakka.....adoi aii kelakar la ko mija!

Sekian saje cerita pilihanraya saya....

-read till end-















Bayangkan untuk mnjadi lead bg ketua kelas pn susah lgkan plak nk meminpin negara..ingat mudah kerja Perdana Menteri tu?? dah die meminpin negara gaji yang diterima pn setimpal la dgn kerja yg die buat jgn pertikaikan kehidupan peribadi (barang2 keperluan dan kehendak idup die)...dan lagi 1 fitnah tu lg teruk dr membunuh tau! kalo takde bukti yg betul jgn nk tuduh2 berdosa baik ko duduk diam2 tgk dri sndri dh betul lom?? eh!!!!!!!


Burger Bakar Abang Bakar di Johor

Hye..Assalamualaikum

Cak!!!!!!! lama giler tak berblog....akhirnya aku jumpa cabel fon...akhirnye rajin tahap 1 sampai mksdnye sdkt rajin...rajin bnyk insyallah munyusul..

Tak yah nk membebel pnjang sebab bnyk lagi entry yg terhutang kan..? so kita trskan dengan Segmen jalan2 makan kami..

Seperti biasa kalo nk try makanan kat Johor ni aku akan ajk family Tia sbb senang skt nk gerak kalau ajak abah kang banyak btl soalan die...abah tak suke try2 makan ni..kalau die tau makan sedap kat 1 tempat tu kedai tu jela die nk makan...lgpun abah ni kang kelam kabut kalau cari kedai yg first time nk try nnt dalam kete bising hehehheehe...

So family Tia lets go kte makan2 tambah lemak kikikiki..ni Weeknd haritu sbb mak n abah balik umah Segamat so aku and adik ddk umah Tia..Birthday adik sabtu so malam tu kte ajak die g makan walaupun die demam..hehehe

Nak order tak yah beratur pn mcm kat Shah Alam n Ampang tu sbb tak ramai orang pun...sampai2 cr tmpat ddk dan trs order kat kaunter nanti orang die anto..

 Meatball yang diperkatakan oleh bnyk pihak....dan akhirnyaaaa dpt jgk kami merasa..
Atas kanan : aku pny Beef Supremo, Atas kiri : Ibu Tia punya Beef leleh
Bawah kanan : Chkn apa ntah (sori lupa) ayh Tia punya,  Bawah kiri: chiken apa ntah (sori lupa) adik punya

Maaf saya lupa nama2 burger2 tu lain kali aku tulis ea...maafkan diriku yg pelupa ni...lg 1 add on onion ring pehhhhh rangup onion ring die..


Sajer nk tunjk strcture daging yg pure tu...dgr kata tak de tambah tepung pun and resepi adalah rahsia..ni aku dgr la tak sempat plak nk tny brader2 tu..

Ok kalo tak salah kat Johor 1 ni je kedai die...die bnyk bukak cwgan dekat area KL, Johor ni 1 je kat JB dkt B.Point berdekatn dgn Tambak Johor...mmg kalo orang Singapore2 tu masuk Malaysia ikt Tambak Johor diowg mst akn nampak ni....

Konklusi : time ni aku lapar giler so mmg burger aku licin habis kottttttt! ibu tia roti sekeping tak habis, BIL habis tapi ada sisa..adik lagi la makan sikit je...meatball and burger adk tak habis so kte bungkus bwk balik

So far boleh laaaaa tapi burger aku tu bnyak sgt barang ada cendawan la ada onion ring la so rasa sos daging tu tak berasa sgt...meatball mmg homemade and not bad

So kepda orang2 Johor yang teringin nak makan dek kerana hasutan di Instagram dan blog orang2 di KL tu pergilah try sndri kat sni...nasib ada kat JB kalo tak mau aku ajak family Tia g KL semata2 nk makan hahahha

-read till end-
















Terima kasih kepada yang sudi membaca blog ni...Alhamdulillah May 2013 jumlah viewer dh mencecah 10k!!! aku ingt nk bg hadiah sapa orang ke 10k tu tapi tak dpt dikesan plak sebab dh terlajak...

13 May, 2013

Hai! asal sempat je ni

Hye...Assalamualaikum

Banyak bende nk citer tapi tak sempat..antaranya resepi, holiday, kenangan bekerja di UTM, interview and sebagainye..

Dengan kabel fon mana ntah ilang..dengan tak sempat nye lagi memang haru biru hidupku kini...

Buat bersabar wahai hati..nanti ada masa aku letak sekali 4 entry untuk 1 hari ok!

-read till end-
















Lagi sorang saudaraku telah meninggalkn kami...Al-fatihah buat arwah Pak Li