25 August, 2015

Gold Coast Morib

Assalamualaikum..

Tengah belek2 gambar pastu tgk dkt post upenye citer pasal ni tak up lagi...so di kesempatan yang ado ni meh aku citer serba sikit percutian ktowg 1 keluarga ke Gold Coast Morib bukan Gold Coast Aussie nye...itu In shaa Allah dalam rancangan...ewah..


Ktowg gerak dari Segamat...so kali ni yang join anak beranak je kecuali abang aku...menantu2 mak aku semua tak ikut....hahhaha family suke holiday gini la g sesame ktowg pun no hal laa...

Senang je nak cari tempat ni tepi jlan tapi agak jauh dari bandar laa...tapi dekat bawah apartmnt tu ada kedai jual macam2 so boleh la beli kalo ada barang yang tertinggal...ktowg book apartmnt ni dari groupon je time die wat promo tu yang rembat terus dapat la 2 ticket free untuk ke theme park die..time nak pergi tu aku baca la tempat ni...and rata2 smua citer pasal bau yang kurang menyenangkn..tapi alhamdulillah time ktowg stay kat sni takde pun bau2 tu..cuma tempat ni macam menyeramkan time malam2...time nak check in tak de orang so die terus bagi kunci even lom kol 3 lagi..

No bilik..view mengadap pool..

 Dapat 2 single bed ada fridge, mini pantry and walldrbe ok la not bad..ktowg kisah plak tidor merate2 ni..so malam tu ktowg bendang toto tdo bawah..

Bilik ada jakuzi giler tak syokk...

Dah petang2 skit ktowg turun mandi kat bawah...booking bilik akan dapat 2 entrance utk adults ke theme park die yang lain nak masuk kne bayar RM15 ke RM10 kalo tak silap kanak2 free..and 2 free breakfst..breakfst tu ktowg bagi parents ktowg bawak cucus die...yang anak2 bedal sandwich, mee sedap dalam bilik sampai habis...banyak giler ktowg bawak stok makanan macam nak tidor berbulan2...

Petang tu jalan2 cari tempat makan...full kete...giler lama citer ni terkepam..ami time tu baby lagi..hahaha


Malam ronda2 tengok apa yang happening...kat sni malam2 memang ada macam2 tapi smua berbayar la...so kami jalan2 je makan angin..

Takde apa nak buat..dah round2 balik bilik trs tidur..hahahaha asalkan dapt bercuti tu kira ok la...

Esok before check in adik aku berkubang dengan sepuas-puasnye..

Babai Gold Coast Morib..maybe tak akan repeat lagi untuk datang sni sebab biase2 je takde la happening sgt..

kbai..

till then
cik enie

Hari Raya 2015

Assalamualaikum.

Dah abis raye kan?? kan?? lantak situ skrg aku baru nk up citer psl raye..bukan orang kisah pun aku up citer ke tak tak kn...hahahha

Raye kali ni balik kampung Segamat and semua adik beradik aku ada skali so meriah la sikit family kecik aku ni..kalau tak sunyi sepi jeee...sedey..

Gambar2 sblm hari raye takde plak sebab bz kemain..hari last puase tu ktowg wat steamboat kat umah tu pn tak sempat nk amik gambar..selalu sebelum buke mst aku dah siap2 mandi smua tapi last day tu aku la antare orang yang busuk skali...ahhh bencikkkk..

Kali ni first time jugak aku pegi pasar beli barang sendri without mak aku...aku pergi ngan kakak ipar aku je..senang..tak yah susah2..lagipun kaki mak aku sakit so aku suh stay kat umah je jd mandor..



Sesi bersalaman dimulakan macam biase oleh yang sulung laa..tapi time tu aku baru nak pakai shawl..pagi2 shawl buat hal so lambat skt die punye siap..so gambar orang pertama dah terskip..

 Sibuk je ami tu nak duit raye dr ti mel...

 Bersama adik kesayangan..die sorang je la adik aku ada..haruslah terfeeling lebey..nasib adik sorang kalo ramai habislah kakak kopak..
 Family dania

 Ti mel ngan anak2 buah yang banyak ragam


Family Tia 

 Mama dan babah

 Ko pehal???????

Family icha...biasela icha ngade2

First time amk gambar kat luar bawah matahari barula lain dari yang lain hahahahha..jadah lain..pdhal ramai dh yang buat..aku la yang setup nk amk gmbr kat skt bagi besar skt gmbr nye tu..

lepas amik2 gambar2..terus g umah Mak long..

Anak sedare yang dah sama besar ngan mak cik die..







Raye kedua mak aku jemput sedare mare datang umah makan2...so menu kami adik beradik dah set awal2..masak yang simple2 je senang...pagi2 tu dah setting umah mop,sapu,bwk kosi keluar...setiap kali setting mst akn bertelingkah punye...mak aku mmg suke nak raikan orang dgn makan2 tapi die suke susahkn diri die..memang nak jamu tetamu tu dapat berkat tapi die kalo boleh nak setting tu nk semua complete...aishhhh la hai..

Budak2 kecik pau papa spec dengan fon...aishhh la diowg nii

Dapat jumpa pn kakakku ini..dlu sma2 keje kat tmpt lama kat KL...aku slalu luahkan perasaan kat die sbb bos lama suke buli kami...apa2 akak ni la aku cari....skrg akak ni keje sma ngan kakak aku plak..so dah jd kawan kami...



Antara tetamu yang hadir....kakak ipar aku bape round masak mee...hahhaah...ktowg dah suh mak n abah duk je depan..ktowg settlekn dapur baru tak kelam kabut...

Ti mel #makcikprihatin...aku baru nak rase mee and stew mak aku masak..skali berderet plak hulur mulut..tia and ami memang suke kacau auntie die makan..nampak je auntie makan ada la yang menyibuk nanti..

Adik ayah aku datang dari Pahang..dulu jarang jumpa die skrg senang skt..tahun lepas ktowg datang umah die tahun ni die plak raye umah ktowg..kalau datang umah die macam makanan kampung die keluarkan syok betul.



Ni antare tetamu last siang hari sebab kakak ipar aku dah lepak kat luar maknenye dah tak yah la die masak2 kat dapur...malam ada lagi yang datang tapi takde gambar..

Raye ketiga mari kte pergi kuar beraye sebab abang and family tia nak balik JB dah...sebelum balik mari kte g ziarah menziarahi dlu..

Sementara tgu tuan umah prepare makanan pose la sekeping dua..dekat umah sedare mare Segamat ni akan ada 2 umah yang ktowg aim makanan die tapi tiap kali dah nak makan mesti lupa amk gambar semangat menceduk makanan berkobar2...1 umah hidang soto mabveles...yang umah dalam gambar ni mesti akan hidang yang best2 punye tak tentu every year...




Then keumah pak cik mak aku...adik beradik dengan arwah nenek aku..kirenye die je la orang tua yang tinggal sekarang. pergi umah die kalo tak bawak balik buah tak sah..time ni buah manggis lom musim lagi kalo tak berguni2 buah manggis ktowg bawak balik. so raye haritu just dapat bawak balik rambutan kuning je..tu pn sedaps..

Belanje selfie candid 1 dengan atok atan....

Raye keempat tak ke mana  dah and cuti pun dah habis esoknye aku keje..so marilah balik JB..sebelum tu singgah umah mak cik dekat Yong Peng dlu...baru nak pekena kari kambing 40 hari yang popular dekat Yong Peng tu skali tengah renovate..dah la sblm puase haritu ada singgah jugak tapi dah abis...phewwww betul..


Singgah makan dlu dekat umah abang aku...die buat makan2..balik umah terus leh kemas2 and tidor je..

Itu je citer raye 2015..semoga tahun dan tahun hadapan aku akan lebih rajin lagi untuk ceritakan kisah2 aku kat sini..kadang2 ada masa aku memang nak share and nak citer dekat sni tapi time nak type tu nanti mesti aku fkr balik..kang aku tulis kang pastu ada orang luar baca kang kate aku gedik la itu la ini la...so dari situ aku batalkan niat nak share citer2 kat sini even ni blog aku and sukahati aku la kan nak type apa.. tapi kadang aku rase macam tu..tapi tgk keadaan jugak kadang2 aku lantok kn aje kat situ....

kbai!


till then
cik enie


Bercuti ke Bandung 2015


Assalamualaikum..


Bulan March hrtu jemaah percutian aku dah sampai ke bumi bandung...walaupun lama giler citer ni terperap dalam draf aku gagahkn jua diri ini untuk tulis something pasal percutian kali ni supaya nanti di masa tua dapatla aku tengok balik blog aku ni....kakakakaka..

Ok citer die macam ni..every year ktowg family memang akan plan tok bercuti dan semestinye jemaah yang terlibat haruslah family icha, parents aku and adik aku..memang selalu orang2 ni je la yang free untuk bawak berjalan..yang lain macam2 naw kengkangannye...so utk g bandung ni plannye dari tahun lps after balik krabi or sblm g krabi macam tu dah book tiket...so ktowg 4 orang naik dari jb and family icha naik dr kl...senang sikit air asia dah wat bnyk tmpt dr senai kalo tak kene beli tiket nk ke kl lagi..fuhh makan masa and cost kalo macm tu..TQ air asia kerana memahami warga selatan utk bercuti..(sila buat ke langkawi ke...terengganu ke..senang skt nk jalan oii)

So kami 4 orang gerak awal sehari dari family icha..


maaf gambar kali ni tak bnyk sebab mls nk bwk dslr and takde mood sgt nk amk gmbr sbb aku yg kne manage 3 3 orang tu so keadaan jd mcm kalut skt...lgpun aku lp psl blog ni..




Sampai2 dah tengahari masing2 perut pun dah lapar..seblm mula untk penggmbaraan yang setersnye marilah kte g lunch dlu...makan apa2 yang patut dlu..decide pny decide last2 driver ktowg bwk g makan nasi padang..first time mkn nasi padang boleh tahan la...cara kedai ni serve die akan hidang semua lauk2 yang die ada termasuk la dessert and die akan kira makanan apa yang ko ambil je..even tercuit skt pun die kira trs satu hidangan tu..so time nak ambil lauk tu fkr2 dlu yang betul2 ko nk makan..

Perut dah kenyang then marilah kite ke Rumah Mode..tak shopping pun just usha2 je..time pergi ni tak sure hari apa maybe sabtu kot ke jumaat entah lupa tapi ramai giler orang..driver aku cakap orang dari Jakarta memang akan turun Bandung untuk shopping..hoii kayo noooo korg kan..

Lepas pergi Rumah Mode ktowg singgah trs Jalan Cihampelas tapi takde gambar pun sedey!!
dapatla rembat beberapa baju untuk diri sendri dan anak buah..



Dah penat barulah g check in hotel..malam first ni ktowg book hotel murah sikit nama hotel aku lupa..hotel ni located kat kawasan2 rumah orang so agak pedalaman skt ktowg amk yang connecting room tapi bilik kecik je la muat2 je ruang tu tok solat nasib tidor sni 1 malam je kalo bermalam2 mau mak and adik aku complain manjang..check in petang so time tu sunyi sepi je...skali esknye nk breakfast ramai giler rombongan orang Malaysia tidor kat sni..



Pagi esoknye lepas breakfast then check out terus g pasar baru untuk apa lagi kalo bukan shopping!!!!!!!!!! hahahhaha nasib aku dah set2 kan duit shopping utk mak aku kalau tak asyik teman die je membeli...barang2 aku tak beli pun..dekat pasar baru ni yang kene aim adalah kain ela...kain lace..kain cotton bandung..telekung..kalau nak cari kasut pun boleh jugak kat sni..time pergi ni ktowg tak naik semua level sebab berat angkat macam2 so terus tuju tempat yang nak beli...dekat sni ktowg trs pergi kedai yang jual kain ela cotton murah tu..nama die aku lupa and lupa nak amk gmbr...maafkan saya..tapi kalau korang search maybe keluar kot..sebab kedai die je yang popular among Malaysia tourist.


Macam biasa lepas shopping harusla lapo..kat Bandung kalau tak terai makanan die tak sah so jangan la kedekut hahahha marilah kte memakan jeee...time g Vietnam dlu mak aku banyak masak sendri sebab takot nk makan kat sna takot tak halal..kat Bandung ni In shaa Allah lebih yakin



Kalau pergi Bandung kejenye mestila berjalan utk shopping je kan nak wat apa lagi..so lps makan sambung lagi jalan2 shopping dekat factory outlet..syok woo jalan area sni..harge pun boleh tahan la murah..kalau dekat area sni aim nye kasut, tshirt, blouse, kemeja, printed pants dan seangkatan dgnnye..yang lain cari kat pasar baru..



Dah penat shopping..check in hotel baru plak..Hotel yang ni lebih selesa and ktowg pn pilih connecting room plus extra bed 1..Hotel ni betul2 depan Paris Van Java..kalau nk g lintas jalan je..suke ye adik aku duk hotel macam ni..kemain die laju je nk jalan atas lantai tu..die tu memang penggeli skt..pantang lantai lekit2 mula la duk atas katil je..

Dah rilek2 setting beg dengan mengisi hasil2 jualan family Icha pun sampai dari KL..duk bilik sebelah..lagi la riuh nak oii..

Ktowg amk sekali breakfast untuk smua setiap hari..ada 1 hari tu jatuh time besday kakak aku..so time breakfast tu diowg wat suprise dengan bagi kek n nyanyi beramai ramai..gambar ada aku amk tapi takde dalam hardisk ni plak..entah mana ntah

Malam tu ktowg g makan kat Kampung Daun..mak aiii cantik giler tempat ni...makanan pun sedap..suke giler envirnmnt kat sni..tenang jeeeee..sebab dekat kawasan sejuk siap disediakn unggun api lagi..


Sambil makan dengar bunyi air terjun dekat sebelah pondok...best2...


Hari ketiga memang dah plan nak g melawat kawasan je tak nak g shopping..gitu..hahah sebab kawah putih ni jauh makan masa lebih kurang 2 jam dari bandar Bandung so gerak pagi balik malam la jawabnye..Kawah putih ni dulu die kawasan gunung berapi so yang air2 tu kira bekas2 sulfur dari gunung berapi tu dulu...mula nk pergi tangkuban perahu tapi oleh kerana driver ktowg cakap sana dah mahal so marilah kte ke kawah putih..otw tu pun ada banyak ladang strawberi..


Abah kemain siap beli jaket kulit..wuuuuuu "Abah ku jiwa muda"



Macam biase...dah lapor jalan singgah makan...sambal belacan die tu sedap nk mamps betul la...order sampai 2 kali kot..meleleh ayaq idung makan..tempat makan die duduk dekat pondok sambil memandang rimbunan strawberi..ewah!!



Turun ladang die sekejap dengan bayaran 5 rupiah kot sorang..kalo nak petik strawberi die kira 1 kilo bp rupiah entah..lupa mak cik..

Dapat la dlm 1 bekas polistirin tu je tak sampai sekilo pn sebab penat nk round memetik ...otw balik tu dah abis dh strawberi kami ngap..


Sebelum balik hotel...dinner dlu..cakap ngan driver tak nak makan nasi so die bawak la kat 1 restoran  ni...order la mee yang ktowg tak penah dengor..yang penah dengor pn bakso je..tapi bakso die kemain lain...pelik we ools..asalkan perut kenyang hati senang leh tido lena so telan je la..


Esoknye ktowg dah balik dah..family icha stay lg sehari sebab die dtg lambat so die stay lg..nasib beg tak beranak pun..cun2 je muat even beli macam2..tapi luggage ktowg tercabut tayar 1 cisss betul diowg ni!!

Lagi satu nk pesan..before ni kalau kte nak balik dari Indonesia kte mesti kne sediakn airport tax tok bayar before naik flight kan?? tapi kali ni airport tax dah siap2 masuk dalam tiket air asia..so senang sikit tak yah nk pegang duit tu lama..kang terguna bahaya..



Dalam kotak tu kek/brownies dari kartika sari...tu je laaa.

Tu je la citer Bandung 2015 kami yang dah lama berkurun aku simpan..kikikikiki...maafkan saya atas kelewatan ini..aku kadang2 takde mood nak tulis..bukak draf 2 3 kali pastu trs ttp..skali dah type 1 baris trs laju plak tangan ni nak menaip... 

Just nak share kalau pergi Bandung:

Sediakan duit shopping yang secukupnye..
Jaga beg2 tgn anda ketika shopping
Campur baju kte dengan baju yang baru dibeli dalam 1 luggage
Tak yah sediakn duit airport tax lg
Try makan dekat tempat yang recommended
Pilih supir yang best nescaya percutian anda bermakna (kakakakkak)

Kbai!


till then,
cik enie