22 April, 2013

Citer makan2 sekaliharung

Hyee..Assalamualaikum

Perlu ke asik letak gmbar makanan je kan??? bagi aku perlu sebab sejak dh dewasa ni aku suka try and explore makanan sebab dlu time muda remaja (sekrg pn remaja lg tapi lbh matured la) aku tak berapa sgt rasa makanan bg aku apa yg aku makan bolelah selagi boleh masuk tekak and mengenyangkn no problem..tapi dh besar ni baru leh menilai yg mana sedap or tak sebab aku bkn lah seorang yg memilih bab makanan adik beradik ktowg takde nye pilih2 mkanan ni kami taram je tapi adik je lah yg kurang makan sayur die ayam..ayam..ayam..

Lagi2 dh ada blog kan so sukahati lah nk upload gmbar apa pun yg penting hati sendri gembira..hew..hew..hew..

Haritu keluar makan ngan mak,abah and adik..mak n abah ni tak suke sgt keluar malam kami jarang keluar malam sbb mak malas nk siap2 semua kalo dh balik keje trs masak n rilek2 kat umah..tapi time ni malam sbtu lgpun mak takde keje esknya boleh la ajk diowg kuar makan..kat Kota ni ktowg serius tak tau nk makan kat mana yg ada pun kedai makan biase2 je..plan utam nk cari barang tapi kebetulan lalu dpn Tamn Daiman so kami pun makanlah kat situ try2 mkanan apa yg ada kat situ..

 Otak2 die sedap kalah otak2 Hj Wahid kat Angsana tu...

 Loser ke upload gmbr air??? hahahah takde rase loser pn hahahhaha <<kereks sgt ni

 Nasi paprik- Abah punya..tak berapa nk kick sgt la..manis2 gitew

 Nasi Goreng Pattaya- Adik punya...biase2 je..

 
 Mee Goreng- Mak punya..bagi aku sedap tapi abah kata lg sedap dkt Station Keretapi Kulai kedai tu pnya mee goreng mmg sedap terangkat..nanti nk try...oii sedapnye terasa lapar plak

 Lamb Chop- Enie punya...gravy yang bnyk tak kedekut..sedaps! wah terliur la plak tgk gmbr ni..

Restoran Rafizan kot namanye die aku pn tak sure la...overall ok la..


Seterusnya makan dkt Singgah Selalu plak..lepas ibu and ayah Tia shopping langsir dkt Jakel so diowg singgah sni..

 Nasi Goreng ala Thai Sawadekap..-ibu Tia punya...bolelah..

 
 Keuw Teow Ladna-aku punya..not bad sedaps.

Mee goreng kerang + telur mata - ayah Tia punya...rase mee goreng macam biasa takkn nk rasa chickn chop plak kan!!!..hahahhah lawak hambar.........blurrrrrr

Sekian saja citer makan2 dr aku...nanti saya share lagi ye citer makan2..aku suke je share tapi kalo korang tak suke tak pe saya faham...hahahha bluekkkk

-read till end-






















Dah lama tak layan citer korea....ni kalo aku dh start layan mmg tidor lambat pastu nk bgn pagi kemain liat...ermmm bertabahlah wahai hati..


Resepi Ayam Panggang Senang...

Hyee..Assalamualaikum

Again resepi paling senang aku nk share ngan korang...ewahhh lately ni ramai noo view resepi ikan siakap aku tu...harharharhar..pdhal masak simple je itu pun nk bg resepi kan??? hahahha dasar orang tak de citer lain tu yg taram je wlpn resepi senang tetap ku share jgk...tapi sblm tu meh aku bg explaination skt psl resepi ikan siakap tu....mybe ramai yg cakap tu bkn stim tu namanye rebus..betul tak? betul tak? so meh sni aku jawab...suka hati den la nak letak nama resepi apa pun tak yah korang kisah sgt yg penting janji aku masak senang and tak menyusahkn bnyk pihak...<<<hamboih kemain over dh skrg kan??? hahahh

Ok lets start...

Bahan2...

1.Ayam
2.Segala macam sos yg ada dekat dapur-kicap pekat,kicap cair,kicap manis, sos tiram, minyak bijan, bbq sauce...
3.Madu
4.Bawang merah,bawang putih dan halia (blend smpai hancus)
5.Garam
6.Serbuk kunyit
7.Segala macam rempah- ketumbar,jintan dan sbginye..

 Tadaaaaaaa!! ni la bahan-bahannye....rajin tak aku snap gmbr untk korang??
oo ayam tu aku bagi 2 sebab 1 mak punya citarasa 1 aku pny citarasa..

 Mak punya citarasa-mak kata ni citarasa orang kg cewahhh kg la sgt! ni mak letak serbuk kunyit ,garam n segala tok nenek rempah...


 Dah siap untk marinate....yg sebelah tu aku pnya, aku pkai yg sos2 tu plus madu..mak cakap ni 1 style bando 1 style kg...sukahati la mak! kte masukkn la dlm fridge berapa lama yg kte suka tp aku masukkn 1/2 jam je sbb dh lapo..

 Dah nk bakar kte masukkn dlm aluminium foil and bake..


 Ready to bake...tunggu la berapa lama smpai die masak..oleh kerana aku pakai oven baru (eh perlu ke bgtau!) so aku telah buat experimnt iaitu selama 30-40 minit api bawah lebih skt minit nye then tukar api ats plak...
 Taraaaaaaa! siap ayam saya...ni ala2 ayam hainan la gitew rase die...
 Ni mak punyaa!

 Siap dua jenis ayam panggang kami...senang kan?? tak berpeluh pun buat..sori pinggan presntation tak cantik sbb semua gelojoh nk makan...heheeh

-read till end-

























Selamat mencuba...! silalah bg respon or tulis komen dkt ruangan yg disediakan kepada sesiapa yg menjengah resipi ni...terima kasih

Hadiah Birthday untk diri sendiri

Hyee..Assalamualaikum

Wah..wah..wah..gedik kemain lagi dh tua nk hadiah birthday kan???? wawawaa...

Sebenarnye bende ni mak aku dh lama suh beli sbb senang untk meluaskn bisness tapi time tu aku takde income yg stabil lagi takkn nk pkai duit mak plak kan?? dh tua kot agak2 la nk pakai duit mak jgk! so aku cakap hold la dlu takpe..sampailah aku dh dpt keje yg baru ni barulah ada badget skt untk beli..

Dah ada budget so sesi mensurvy pn dijalankan tapi pakai google je lah tak sempat nk round2 kedai...pastu jmpa 1 website yg jual pekakas2 ni iaitu LAZADA boleh tahan murah n bnyk la choice die tapi tak berani plak nk beli online brang2 mcm ni so aku pn srvy la website SenHeng..ni kedai fvrate mak aku, kalo nk bli barang2 elektrk mst bli kat kedai ni sbb die member lgpn dpt bnyk benefit..then srvy2 terjmpa la 1 yg berkenan dihati and still under budget..bagus ni aku dh gumbira dh lps tu tgk function die wah lg lah bgs jenama Tefal...so malam Jumaat tu after keje aku balik Saujana, mak cakap malam tu die nk g srvy kat kedai tgk yg mcmana...bnyk la jumpa tp semua tak berkenan dihati yelah kalo kte dh study 1 brg tu btl2 n kte mst nk dptkn apa yg kte nak kan? ni mmg la bnyk tapi tak memenuhi kehndk diri..cewaaaah!

 takde pun jenama Tefal..tp yg ada jenama ni...ermmmmmmmmmmmmmm TAK NAK! yang ni tak bnyk function sgt tak best..

Then esknye pergi lah Senheng Kulai tapi takde pun yg aku tgk kat website...balik SenHeng dgn hati yg kecewa pastu esknya mak suruh pergi SenHeng AeON Tebrau plak cari...skali takde jugak die kate takde stok...ermmm..so pilih dan memilih dan pilih srvy dan servy skali mak kata amik jelah yg ni ok jgk sebab besar and bnyk function..

Jenama ELBA harga dlm RM 500 nasib under bajet...orang2 lain beli fon aku beli oven nmpk sgt jiwa mak cik u! oooooooh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkk!



Dah siap terletak disuatu sudut didapur..so oven mak yg lama sila bwk balik umah Segamat...kalo aku rajin boleh main bake2 kat Segamat plak...so inilah hadiah untuk diri sndri...padahal takdelah hadiah bagai just macam keperluan la jugak untuk diri sndri Insyallah next plan akan menyusul sbb tu aku berani nk beli oven ni...nk beli oven besar Zanussi tu tak mampu lagi so kte beli jelah yg termampu ye idoook?

-read till end-
























Oooo citer raye akan menyusul tatkala aku rajin ni skrg picture aku br transfr dr fon so kte update citer baru2 dlu k!

18 April, 2013

Hari Raya 2012-Raya kedua

Hye..Assalamualaikum

Bertabahlah dgn perangai aku ni.....kaakakaka..kali ni lg bnyk gambor aku letak...so bnyk la citer keluar...
Raya kedua still dkt Segamat lg time ni semua anak2 mak ada...nasib aku lom kawen lg nnt dh kawen camne la gamaknye mak n abah beraye..ni aku ada leh la teman diowg setiap tahun tapi jgn risau lama lg aku nk kawen cita2 pn lom tercapai nk kawen apa nyee ye idok?

 Ahli jemaah tak cukup lg..biasala ahli yg lmbt siap mummy and daddy Icha la sape lagi...
 Raye 1st kurang ahli so raya kedua semua ada tapi yg lelaki tak pakai baju melayu dah so macam tak nampak sangat rayenye....time ni nk g beraye g umah sedara mara..so bergmbar la dpn pintu umah...
 Muka Iman sentap sebab die sibuk nk amik gmbar pdhal pakai timing...die la orang yg suke main ngan tripod aku sudahnye tripod i bengkok...
 Thn lepas Tia tecik lagi tahun ni Tia dh leh jalan lps ni bolehlah main2 ngan Icha n Dania...
Sangat baik ni pkai bunga lps ni jgn harap nk pakai bunga habis di buangnye..






 Ni umah sepupu mak...every year mst g umah ni..ramai atok2 sedare aku dah takde yg tinggal sepupu mak je...so orang2 tua mmg dh takde..


 Raye kedua semua sepakat pakai baju Vietnam...kakakaka semua kemain berlabuci didada..


 Sekejap je raye2 bape umah pastu balik sebab ada orang nk dtg umah ktowg plak..
 Hahahahah Icha kurang skit ngan ibu Tia sbb die jarang jumpa..kalo ibu Tia nk cium mst die tolak..



 Family atok Tia datang Segamat...alang2 dh lunch tu yg jamu makan tghari terus...jauh dtg dr JB..
Petang tu ramai yg datang tapi dpt amik gmbar skit je bz iolls..sana sni sinun..ktowg mmg terus salin baju bibik takde makne nk pakai baju kurung time bz2 ni...

Malam tu Mak Long ajak dtg umah die ada doa selamat skt n makan2 sempena pindah umah baru...semua sedare mara anak beranak mai sni..
 

 Ni dalam bilik taukeh tudung Fareeda...anak Mak Long taukeh Fareeda tu yg smua anak2 die pkai tudung sepesen je...tgk kemain ada galeri lg uu...!




 Yang budak plaster didahi tu die anak sedare...ptg tu diowg sefamily dtg umah beraye pastu bdk tecik ni main lompat2 dkt sofa umah kami..then terjatuh kene cermin meja sofa kami...terkoyak trs then trs berkejar ke hospital...dpt la dlm beberapa jahitan...time tu aku ngah solat tiba2 aku dgr orang meraung tak sempat pn jmp diowg dh kene g hospital sbb diowg baru je sampai baru nk ddk2 trs excidnt...


 Mak Long and Mak Ilah..ni adik beradik mak..


 Time ni plan nk amk gmabr Iman n Hana je pastu skali Icha masuk..dh tu aku pn masuk la gak kn takkn nk sia2 kan peluang bergmbr hahahah...Hana ni cucu Mak Long sama umur ngan Iman tp Iman alahai kecik nye auntie tgk...
Sesi uncle Olie bg duit raye....sbb diowg tak jmp time raye first tu yg diowg tuntut time mlm ni...nasib i dh lepas...

Nasib memori raye tak ilang lagi...senang aku nk citer...raye ketiga dan seterusnya akn menyusul...bertabahlah la baca hahahaha..

-read till end-

























Ktowg kalo raye takde nye nk spend beratus2 kat baju raye tgk la baju ktowg sempoi je takdenye meriah2 ni...ala tak yah la spend smpai beratus2 semata2 tok baju raye kang after raye takde duit plak nk guna kan...lainlah kalo jenis duit mmg cukup makan pakai semua kalo dlm keadaan semput beringat la ye!!