23 March, 2012

Kenapa Mereka Boleh Cantik,Kita tak Boleh??

Hyee..assalamualaikum..




Haa..haaa entry kali ni citer psl kecantikan..ewah bgs sgt ke nk citer psl beauty2 ni??? siapalah aku???? lalalalalal lagu c Amy Mastura..sayu je lagu tu kan sm gak mcm lagu stacy tu ala lagu y slow tu alah lupa la i tajuk lagu tu tp penah jd OST Akasia yg Fasha n Botak tu berlakon tu..x hengat r tajuk lagu tu and tajuk citer tu..i kan pelupa sekrg..huit..huit..


Actually x de lah nk citer psl kecantikan diri tapi nk citer kecantikan negeri..ewah ni lagi hebakkk dh mcm menteri or YB plak ko kn citer psl kecantikan negeri hahaha..saboor je lah, Sbnrnye dh berkepam dah citer ni and gmbr ni dlm hardisk aku tp masa x mengizinkan untk aku berblog psl bende alah ni..Citer ni sbnrnye time y aku balik Johor tu hahahha awl bulan skrg dh akhir bulan sgt berabad citer ko ni eni....ahhh lantak lah y penting i ada story u! Ok2 back to entry! time nk balik Selangor balik ktowg singgah la Melaka bndr bersejarah actually BIL nk g jmp member lama die,so g lah kami ke Melaka, member BIL ni ada rest room kat bndr Melaka ni so ktowg lepak2 kat room smntara tgu die abis keje untk mmbawe kami mkn seafood,smntara tu smpat lah aku,mummy icha n icha meronda2 Melaka tnp plan (tp last2 x jd pn mkn seafood)..wah mcm x penah g Melaka kn???? hahah jakun smpai nk wat entry kat blog hahahaha bior la suke aku r nk tulis apa...


Before ni mmg dh bnyk kali pn turun Melaka tp y ni tnp plan and dpt plak naik river cruise diowg ...vavavav bajet pelancong asing wey siap naik cruise bagai hahaha..ktowg dh lama nk naik cruise ni lagi2 time malam tp time nk naik tu mst ad je halangannye,so dh ada peluang ni mmg ktowg naik je lah cruise ni tnp fikir pnjg lagi lgpn ada budak kecik tu kan so best lah sikit naik cruise kalo ktowg je aku pn x nk!!

budak tecik excited nmpak air..die ingt bole mndi lah tu..haa bdk ni mmg pntg nmpk pntu bilik air bkk bkn main lg nk msk tnp toleh kanan kiri

sampai gigit tgn x saborr

Melaka dh ada monorail u...tp pndek je pn rail die..haa dgr kate kat Subang ni nk wat monorail gak,btl ke org Subang? 

Oh yeee sgt excited..


cantek je pmandangan die u olls,kampung kat tepi2 tu cantik kalo mlm ada lampu lg cantek.

haaa ni yang aku suke lawa design2 wall diowg



area ni pn suke feveret i..cantek..nyaman je..tp mmg ramai mat salleh duk lepak kat sni,org kita mn main bilik2 mcmni..



cruise ni bawak ktowg smpai sni n memakn masa selama 45 minit pegi balik nice..


haaa ni y rest room member BIL tu pny...y ramai sewa semua pelancong asing kira mcm bag packers pny style..











Suke sebnarnye g Melaka ni cantik je pemndangan mcm x de kekotoran lngsung mcm kat Singapore gak bersih,aman nyaman je rs...aku x jemu kalo g Melaka selalu..uitt pecinta Negeri Melaka..hahaha..

Sebab tu trfikir kenapa Negeri sndiri x leh cntek mcm ni,So if kita nk tarik pelancong selalu dtg negeri kita mstlah kene ada tarikan y istimewa and best2,and after tu cnfirm ramai yg datang u olls, ekonomi negeri pn naik tau cz ramai pegunjung..so jgn selalu harapkan org lain or pihak berkuasa or pihak atasan je yg wat keje tok cantkkn negeri or negara kita tapi kene didik kat diri msg2 supaya cintai alam sekitar so if x de org yg buang smpah merate2 mmg cnfirm bersih and best je pemndangan....



-read till end-





Lg 1 aku nk je suh Majlis perbandaran kat mn2 sediakan tong smpah besar tu kat merate tmpt dr situ x de lah wujudnye pembuangan smpah merata2 jgn asik ltk sign ANDA AKAN DIDENDA
RM 500 JIKA MEMBUANG SAMPAH DISINI!!!. ada ke letak sign,dah tau org buang smpah kat situ letak lah tong sampah,for sure org akn buang smpah dlm tong smpah tu tp ada gak jenis yg x reti paam dh ada tong smpah besar gedabak dpn mata tp still buang smpah kat luar tong tu or brhampiran tong tu,dah alang2 tong depan mata cmpak je lah sampah dalm tong tu,itu pn ssh ke MANUSIA????? pelik..pelik..



Sekian pecinta alam melaporkan...

Indah Khabar dari Rasa

hyee..assalamualaikum..



Cuba teka entry kali ni nak citer pasal ap???? teka dulu before scroll..
















































































































































































































Auumm cak!!! eh ngade2 tahap erysha plak!! hahaha ye r budak ni sikit2 main cak2 kalo sorok blkg kosi dh la siap senget2 kan kepala time nk cak..cak..tu hoiii benci aunty tgk kecomelan ko tu icha oii..pastu kalo cakap jot..jot..ampit beria die dtg terkedek2 nk naik kaki ko tu..(ni paam x mainan jot..jot..ampit tu?? ala y ko kene baring pastu angkat budak kecik tu pakai kaki *bole kuruskan peha tau!,ala ssh r nk explain kowg g r tny org y tau *selesai masalah )..asik citer psl bdk kecik ni je kan?? br ank buah blm ank sendiri lg..hahahk..


Oh yer berbalik kpd teka teki ular mati dalam kuali td kn...haa dh teka lom? cuba la teka!! cuba lah..cuba lah.. *ye ngade2 lg sekali harap sabar kalo nk trskan membace blog saya kalo dh rs mcm geli sgt sila leave this page! heheheeh


ehk..ehk..kalo tgk tajuk dh tau kn entry psl ap?? mst la psl






































MAKANAN!!!







Ok actually mlm td kuar g seksyn 7 S.alm niat dihati nk fotostat bende alah y bos kecik ni suruh nk cari y murah mstlah kene g s.alam kn so pegi lah dan ajk my sis n BIL n icha comel g..ye mlm minggu mstlah jem jln dan mereka telah bising didlm kete krana s.alm jem....sabor..sabor..jem je pn bknnye ap pn..heheh. So dh settle fotostat semua tu g mkn kat MEE KETAM SHAH ALAM SEKSYN 7...before ni aku ad terbaca 1 blog ni promote mee ketam ni,cewahhh tgk gaye mcm best je gmbr die mkn semua so search r internet cr mee ketam ni,and jumpa ramai y cakap psl restoran ni lgpn penah kuar paper n jalan-jalan cari makan dulu...ewah ketam kn mcm best je lah bunyinye,so setelah sekian lama memendam rasa untk merasa mee ketam ni akhirnye dapat la jgk merasa malam tadi...

Menu untuk malam tadi:

Aku: Mee kari ketam biasa + limau ais (order nye ni skali dlm limau suam..bantai je lah)
Mummy icha: Mee hoon ketam biasa + lai chi kang suam (kene order mknan y bole dimkn oleh icha skali)
Daddy icha: Nasi putih + kari udang galah + telur dadar + lai chi kang sejuk (kari tu sm je ngan kari aku)


Result / komen setelah makan:

Ala biase je lah x de la sedap mana pn and sampai boleh hirup kuah kari tu smpai abis...tak tau nk explain mcmana cz mmg x sedap sgt sorry to say la kami rasa dr apa y kami mkn smlm mmg mcm ko rs ko kene tipu bila tgk jalan-jalan cari makan or baca paper or artikel psl mee ketam ni..mula2 ingat sedap la sgt,lemak,manis and sebagainye tapi ermmmmmm ketam pn rasa x sedap,kari die ermmmm mcm mee kari time kat kantin skola dlu n sup die ermmmmm tawar wey...maybe ada org cakap sedap tapi ktowg y mkn ni semua ckp x sedap,mmg r kalo aku masak aku pn x tau sedap or tak kan tp mee ketam ni telah diperkatakan oleh semua org y cakap bende ni sedap tapi rasa x sedap pungggg! stress aku kene tipu!! arghhhhh

Oleh kerana jalan tnp tujuan so x bwk r camera so nk tnjk gmbr sebagai bukti pn x bole,ada 1 je gmbr aku amik tp pkai fon tp nk transfer nye x leh sbb cabel x de tinggal kat umah Johor *bijak ko eni! so mmg x de gmbr nk show kat kowg tapi y saya boleh kongsikan adalah

























































gambar dari Google...tq google anda sgt membntu!




haaa ni restorannye time malam pn camni gak sm je tp dpn tu ada org jual otak2,rasa otak2 die pn biase je lg sedap otak2 haji Wahid Johor mari...

ni yang aku mkn semalam..see..see..indah khabar dari rasa! benci!!!! excited aku nk rasa mee ni skali x sedap..aduhhhh kecewa i

-read till end-











maybe ada kot y cakap sedap tapi bg kami x sedap and citarasa masing2 berbeza-beza kan so terima je lah ye...

09 March, 2012

MakaN-MakaN Sampai KenYang

hye..assalamualaikum..

Yes!! time ni free aku nk berblog oleh kerana ofis x de org belasah je lah menulis tanpa mnghiraukan sana sini.
Post kali ni best sbb pasal makan2 lagi...ok kali ni kitorg lengkap 1 family g makan2 kat Saujana Seafood kat Gelang Patah,before ni ada citer jgk makan kat sni tapi x de gmbr nak tnjuk sebab camera abis bateri kn?? so kali ni bateri full tinggal ikt kerajinan je nk amik gmbr..Actually ni last week mak dah plan nk bwk mkn2 1 family kat JB so ktowg yang ddk Selangor ni pn turun lah Kota selalu kalau nak jmp turun umah Segamat.je, Mak belanje ktowg ni sempene birthday anak die yg jatuh bln Mac ni iaitu my big bro n my sis merangkap mummy icha..and sekaligus jumpa mak and abah before diowg pergi menunaikan umrah harini..

Ktowg gerak masing2 and mak abah dah smpai dulu kat sana sbb diowg baru balik dari kursus so trs grk sndri..nasib baik mak dh book awal2 kalau tak mmg full, so dtg2 x yah tgu lama2 smpai je trs makan sbb maknan dh lama terhidang sian mak abah tunggu ktowg. tanpa merepek tak tentu hala baik aku hidangkan gambar2 yang sempat ditangkap tapi harap maap gmbr mula2 tak sempat nk amik semua pelahap nk mkn smpai aku ni pun lupa nk amik gmbr adoiii!!!!!!!!!!!! so ni gmbr sesudah perut semua kekenyangan dgn hidangan..






ni sesudah abis makan sepatutnye before makan entahlah semua mcm x sabor je nk mkn...gmbr tolak tepi makan dulu..


ni dari pinggan saya..clean kn??? ketam pedas sgt black pepper bnyk noooo x best

ni gmbr ibu dan ayah mengandung! muahahahha

icha ngarok!!! ucu yang baik jg die

x sedap pun abis gak kan??? haha tp ikan die mmg sapu bersih dh x nmpk sisa lagi

mummy yang kecoh sbb nk makan x tenang

haaaa hania comel lah awak!! tp die x nk kawan aunty chomel! asik kepit ngan papa die je

aunty hepi sebab balik Johor! mak nk balikkkkkkkk! icha still ngarok time ni


haaaaaaa sebnrnye icha berry time ni bnyk plak tu..aku ni bkn jenis yg dpt tangkap bau2an ni..so kakak ku telah mngenal pasti bau busuk dtg dr icha sbb tu muke mcm tu hahah..y icha asl ko x bgtau ko berryy?? adoi! haa mummy die kat blkg tu cpt2 mmbawe icha ke toilet trdekat

ye..ye..ye..serius ye mndgr hujah2 dr bonda dan ayahande


yeah! baru nmpk kelibat iman...die sbnrnye ngantok so dlm kete bole plak trtido after borak2 ngan aku pastu x alih2 diam upenye tidor..hahaha pastu dh smpai apa lg ddk ngan nenek ksygan die la boleh plak die tdo smbl makn bkn main lg ko iman!

Mak ni mmg tau suke je selekeh2 ni x paam eni! mmg selalu aku lah yg bising kalo mak kuar selekeh2 sbb mak kate mak dh bosan g keje pkai elok2 x keje bior la mak selekeh..sabor je la,haa ni mak n abah br balik kursus umrah sbb tu brbaju kurung..

bdk comel dgn mama die...

bdk comel ngan atoknye...bdk ni mmg suke kat atok,ngan aunty x nak..malas kawan!!


sgt cantek ini gmbr!!

haa dh nak balik pun...

Sbnarnye seafood diowg x delah sesedap seafood kat klang tu...mmg sedap lagi mavelos kalo kat klang tu,kalo yang ni biase2 je..lg 1 tmpt makan seafood kat JB Senibong tapi selalu Senibong ramai gilasss org selalu org Singapore trn so yg ni x de lah ramai sgt...btw thanks mak abah belanje kami..






-read till end-
















































Kalo ada kesempatan entry kedua akn menyusul tp tgu je lah bl masa mngizinkan...baru sedar last month aku post citer sikit sgt ni semua angkare keje...arghhhhh!..btw selamat berhujung minggu 

08 March, 2012

Tetibeee

Hye,assalamualaikum..


Wahhhh dh bln 3,ni la br 1st post aku sian btl akibat kebusy-an kemalasan beronline diumah kang budak kecik tu kacau je memnjng..

Actually dlm camera bnyk ni gmbr nk share ngan kowg2 semua,dh bnyk gmbr mst la bnyk citer kan?? so tgu je lah time aku senang lenang goyang kaki tak de keje mmg aku update blog ni ngan gmbr2 dan citer2 yang dh nak dkt expired..tguu je lah ye.(cewah mcm lah ada org nk sgt tau citer aku kan? hengat retis ke? muahahahha)

Btw ni tgh curi2 masa lunch dh abis mkn berdesupppp aku bkk blog kesygan ni,vaaaaa nnt smbg balik ye malas tulis pnjg2 lgpun bos masuk ofis plak harini arghh aku tension bekerja dalam environmnt mcm ni x enjoy  langsung aku nk bekerje pakkal je nak kumpul duit utk g jalan2 kat obersea hahahah *dari angan2 mnjadi kenyataan


-read till end-




































Mak doakan eni!!!!