29 December, 2014

Bercuti di Vietnam 2014

Assalamualaikum..

Walaupun citer ni dah basi..basi..giler tapi aku mmg nak share dgn korang2 pasal vacation ni..
Percutian ni dah dirancang lama dah and saje je pilih Vietnam iaitu bndar Ho Chi Min sebab boleh shopping baju raye skali...

Macam biase kalau pergi vacay jemaah2 yang terlibat 1 family icha and mak,abah, aku and adik...yang lain haruslah susah nak cuti la itu la ini la...so proceed je lah saper yang free and senang dibuat berbincang...

Setiap kali cuti mesti ktowg akan amik at least 4 hari 3 malam tu pun dah kira lama oleh abah sebab die takot skit kalo stay kat negara orang lama2 ni...yelah mcam2 die fikir..oleh kerana aku lupa pergi hari apa so aku citer ikut hari pertama,kedua and seterusnye la ea...

So hari pertama smpai2...trs ktorg ke hotel trs...kawasan hotel ni mmg ramai orang Malaysia duduk so jgn risau kalau tak silap orang vietnam gelarkn tempat ni Malaysian Street kot so ktowg stay dkt  Hong Hai Long 2....Otw ke hotel tu mmg lalu bandr2 die so dapat la tgk kepadatan penduduk diowg....dan kenderaan rasmi diowg adalah motor same goes to org2 di Indon jgk...motor sana sni rilek je diowg ride..hon tak usah citer la mmg pening kepala dgr....


Time tgu flight dekat KLIA2....pagi2 lagi dah gerak kesini..


Dah sampai pun airport die...imigrsn diowg muka tegas giler tapi takde la cerewet mana and kaunter pun banyak..so senang je kat sni..sampai2 je airport dah ada orang tunggu nama die karim tak amk gmbr pun dgn die and boleh cakap bahasa and islam sebab penah keje kat Malaysia die bukan driver die kira pemndu pelancong la gitu...so mmg sgt senang..van yang disediakn pun bsr selesa sgt2..so 4 hari kat sni kami mmg naik van ni...




Ni lah hotel yang kami stay..


Bilik ok...mmg amik extra bed..so cukup la tok kami 4 orang 1 bilik....bilik kami jauh dgn bilik icha kalo tak bole main lari2..


Tandas pn ok...ada hose tak hazab nak a' a' hahahaha...

Hotel ni mmg dekat giler dgn tempat shopping so senang la ko nak berulang alik balik bilik ke tempat shopping if ko rase tak cukup lagi barang nak bwk balik Malaysia ko leh trn beli...sedangkan bawah hotel pn ada kedai jual baju...giler btl la...

Malam tu aktivitinye adalah mengeluarkn duit...mak la paling eksited pantang nampak benti dan beli..


Ok ni bawah hotel...dpn tu Bhen Then Market tapi malm market tu tak bukak yang bukak pasar malam and setiap hari..so kalau malam mmg smua orang buat ni la aktivitinye g pasar mlm cari barang...aku tak amik gmbr kat psr malam sna sebab takot..dah la diowg kemain lagi kakak..kakak...sni murah2...semua dah cakap bahasa tp tu je diowg tau...kalau bargain kne dlm english jugak....


Ni area pasar malam tu and sesak gak..so blkg tu kira mercu tanda dkt bandr ni...



Kakak aku siap buat buku sifir lagi uoolsss senang nak shopping katenye..so kalo time bargain tu tau la mana murah guna duit USD, RM atau Vietnam....semua mata wang tu leh guna jgn risau kalo korg tak cukup duit vietnam...


View dari tingkat bilik kami...boleh tgk bawah trs..ni kira dah pukul 11 lebih kot..still ada orang berniage lagi...kalau subuh kira kol 5 mcm tu barulah dpt tgk ketenangan jalan ni...dah siang skit trs wujud bunyi hon..hon tu..

Pagi esknye..trs siap2 tok brkfst and keluar g jln2....setiap kali duk hotel mmg mummy icha akan book skali dgn brkfst senang nnt....hotel ni serve halal food..tapi mak aku tak bg amk merepek2..so mkn la apa yang ada yang yakin status halalnye



Sempat lagi singgah kedai2 kat bwh ni semntara tunggu van pickup...


First diwog bawak g tempat ni....orang2 oku buat souvenier..mmg cantik tapi standard la harga mahal kalau tempat2 macam ni kan..so kami jalan2 je tak beli pun...


Second g chi chi tunnel kot namanye die...hahaah hakak lupa la nama die...tempat penjajah serang vietnam dlu..so kira kalau nak tgk tmpt peninggalan sejarah vietnam kat sni la die...



Adik siap nk menembak..yang ni die ada ltk berapa peluru bp ringgt..tp aku lupa so nanti korg tny la org tu kalau nak try menembak..


Power abah...dah tua2 pn nak masuk dalam ni..kecik gile ok...mmg muat2 ko merangkak je...aku mmg tak sanggup sebab nanti seluar kotor hahahha...


Balik dlm tghari lunch dlu kat sni..lunch ni dah termasuk dalam pakej diowg...so senang la skit...


Not bad..and Halal jgn risau..sebab ni restoran muslim..


dalam petang mcm tu takde aktiviti lain so kami g la soping lagi...kali ni hunting baju kurung and kain ela....kedai ni famous among org Malaysia yg dah pergi Vietnam sebab bnyk choice and murah hrgenye...aku tak amk plak gmbr kedai ni tapi kalau korang google leh kot jumpa kat blog lain..


Mak kemain ea borong....kate nk jual kain2 tu kat orang lain skali mmg die amk sorang..OMK!! tapi masuk dalam ni leh sesat aku pun tak berapa pasti main jalan jeeee...

Ni hasil rembatan ni pasar malam hr pertama tu...


Ni antara nyee pdhal bnyk lg pitam dibuatnyeee...siap mak beli 1 lgi luggage kat sna...gilos btl shopping kat sni...


Ni esknye lagi...hahaah nasib gmbr kat folder ikt turutan boleh la mengembalikan ingatn aku yg hampir pudar ni...phuiii!!! ok2 sambung..ni kira mcm r&r diowg la gitu nama die Mekong river pit stop kot...so bnti kjp leh la amk2 gmbr or g toilet...toilet die sangt bersih n wangi even takde paip ok!! syabas!! and view die pn cantik tu yang amik2 gmbr dlu..


Dah sampai tempat yang dituju....ni kira mcm jetty nak ke sebarang sana yang naik sampan kecik tu....kat sni pn ada jual2 jgk..pun murah2...kami borong tshirt kat sni...


Naik bot bsr dlu....



dah sampai kami dijemput minum ni...madu lebah asli...


dalam ni jauh tau..kira jalan dalam pulau kecik la gitu..dalam ni mcm2 ada...so dah habis round2 pulau ni makan buah2...beli apa yg perlu skt and setrsnye naik sampan kecik ni....


Pehh neves ok naik ni...takut aku..siap berlanggar2 lagi ngan sampan lain...dah la takde life jackt...uwaaaa


Kami dah sampai kat boat bsr...diowg ni br smpai...sampan kakak2 aku...dah mcm pendekar bujang lapok dah aku tgk...hhahaha


Balik tu singgah sni kjp....pjbt pos lama diowg..kalau siapa minat dgn Hard Rock Cafe die area2 ni jgk...kami tak pergi sebab kami bkn collector barang2 HR...


Esknye hari last kami disini and masa utk chck out....macam biase brkfst mana yang patut..



Ni lebihan duit2 sna...so apa lagi sblm balik kte shopping bagi abiskan duit ni...tapi still tak habis sbb dh mals nk trn naik ssn balik beg..i tak kuase uoolss....


1 troli under aku...1 lg under mak...bnyk sgt nasib tak kne tmbh duit luggage lg...


orang pertama smpai kat area tgu flight....yang lain ramai sangkut kat area imigrsn diowg sebab bnyk sgt menyoping and ada yng tak cukup luggage...bahaya2...



Oleh kerana dah malam so masing2 kelaparan beli la apa yg patut...tak de la berapa sedap...korang yg cakap sedap nipuuuu ea...ok nk bagitau flight balik ni kami ingt nk beli mknan guna duit vietnam sebab bnyk lagi kan tapi diowg tak terima plak...tapi...tapi...hrtu aku naik flight balik dr krabi guna duit bath dlm flight boleh plak kalau nak beli makanan....ngade2 btl laaaa...


Selamat sampai KLIA2..Alhamdulillah...

Bagi aku Vietnam iaitu bndr Ho Chin Min best...even kami bukan kaki shopping tp at least ada bnde nak buat kat sni sebab kami bukan jenis kalo pergi jalan duduk dlm bilik mst kne buat something..

Ramai tny aku bajet2 ni kalau pergi jalan...ok utk aku, kami kn pergi 2 family so bnde tu slalu akan share mcm transport...tp rasnye transport je kot...hhahah sebab kalau bilik mmg asing2 byr pun sebab kami slalu amk extra bed atau bilik bsr skt 4 org kan...and utk family aku plak aku akan divide 2 lagi ngan mak...so bajet 4 orang ni dibayr oleh 2 orang...yelah kira aku n mak aku je yang keje skrg ni kan...so kami la penyumbng utama...hahhaha abah ngan adik rilek je...

Aku memang bajet RM1500 ke bawah kalau nk pergi negara2 asean ni sebab dah tau mmg murah kan...so kiranye dlm bajet aku tu..aku akan byr transport or hotel..contoh aku byr hotel so mak aku just topup tok duit transport je la....haaa mcm tu...duit makn aku share ngn mak aku...duit shopping je sndri2 tp rasnye mcm share jgk je...hahahaha tak kisah cukup jeeee duitnyee...rasenye ni je kot...kalau aku tringat aku tambah lagi ea....

Next post akn citer psl Krabi plak kot...doakan la aku rajin up post hahaha..


Cik Enie...








25 December, 2014

Ephyra

Assalamualaikum...


First time ni tulis kat blog untuk review produk...hahahha so mcm terase segan plak kakaka..*ok tak kelakor....

Bermula dr awal tahun ni aku dah try produk ni utnk diri sendiri...sbnrynye hajat nak try produk ni dah lama dah tapi oleh sebab faktor kewangan aku pendam je dlu hasrat sampai la rase dah mampu nak beli supplemnt tok diri sndri barulah pergi beli...hahahha...

Selain dari minum sndri, kakak2 aku pun minum bnde alah ni semnjk mcm nampak perubhn kat diri aku ni kan dan trs skrg jadi pengedar sah ephyra di area johor bahru dan juga kota tinggi kalau senang2 and terase nk try produk ni bolehla contact2 saya di ig anasaudagar *sempat ko promote...aku nak minum ephyra ni sbnrnye utk tenaga plus di bagi kolegen dlam badan..so mcm alaa mahal takpelah asalkn bagus tok dalamn and luaran...

Ephyra ni mmg highly rekemeded dr aku sebab aku penah benti minum ephyra...then aku tak nampak perubahan time minum produk lain kecuali ada la cerah skit tapi minum 2 botol takkan la nak trs putih banyak kan kalo kulit asal dah mmg tak berapa putih kan..tp bukan tu je aku rase kalau ada parut jerawat ke mmg ssh nak ilang atau lambat nak ilang...and tak berapa nk bg tenaga dari segi dalaman plak...so aku mmg dah rase sebati giler dgn ephyra ni....best...best....best...nampak tak kat situ????

Ok nah secara eksklusif saya dedahkan testimoni diri sndri slps mnggunakan produk epyhra kebabaommmmm ini...



Giler tak giler!!!!! hahahah aku pn teruja tgk gambar sekarang...

Oleh kerana dah buat review pasal produk ni..korang janganlah segan silu meh la follow ig anasaudagar untuk lebih cerita pasal ephyra dan juga susu kambing wildan....hehehe

Selamat menjamu mata dengan gambar aku...




Rangkuman cerita tahun 2014

Assalamulaikum...


Lagi berapa hari nak menjengah ke tahun baru 2015 dan naik lah lagi 1 angka umur jawabnye ni..
dan seperti biase target untuk jadi rajin menulis blog tak kesampaian oleh kerana faktor malasnye ituuuuuu..........

Sempena hari kerajinan yang amat pada hari ini oleh sebab ketidaksibukkn kerje2 diofis marilah kte ceriakn blog yang dah hampir nak ditutup ini.

Alhamdulillah almost bende yang aku target atau hajatkn dah dapat kecuali keje yang lebih stabil. Tu tak dapat lagi maybe belum ada rezeki aku kearah tu. so takpe tu berserah je lah kepada Allah semoga die dgr apa yang diminta ni..

Fikir2 balik rasenye Alhamdulillah tahun ni ok je perjalanan hidup masa pun cepat je berlalu bangun2 pagi g keje pastu balik...pastu dah weekend pastu skrg dh sampai hujung tahun...cepatnye la hai...

Maybe dimasa hadapan kene pertingkatkan lagi dr segi ekonomi plak ke kan..makin bertambah tahun makin bertambah jgk perancangan so Insyallah ada rezeki lebih kte tingkatkn taraf kehidupan kte..dan jadikan manusia yang lebih berguna anak yang lebih mendengar kata dan bertatasusila gituu hahahah....

Kalau rajin aku up story psl vacation...rasenye dah terlepas banyak giler dah cerita cuti2 aku ni....orang ramai view blog ni pun sebab cerita vacation2 ni..so kalau rajin aku ku share cerita and boleh jadikan us ur guide sewaktu bercuti nanti...Tahun depan ada lagi plan bercuti so nanti2kan lah ye....

Sebenarnye tahap rajin menulis blog dah dtg tapi mood untk tulis takde plak..so aku akhiri cerita dengan..


Assalamualaikum..


Till meet again at next post..