20 March, 2013

UiTM sentiasa dihatiku...

Nampak nye post ni dah mengundang spekulasi dari semua pihak sebab ada orang dah salah gunakan post saya ni untuk naikkan ranting blog korang... Untuk makluman post ditulis pada tahun 2013 dan dh 4 tahun berlalu dan ini adalah blog saya cerita pasal diri sndri and pendapat sndri..

Diharapkan orang yang curi post ni tanpa permission saya harap tampil ye!! TQ

Hyee..Assalamualaikum

Semalam terbaca 1 blog ni die komen tentang ada orang tweet "4 flat dkt UiTM bersamaan dgn 2 pointer dkt UIA, tgk betapa susah jd pelajar UIA" lebih kurang macam tu la bunyi tuit die....so harini aku terpanggil plak nk komen jugak sebab aku adalah Alumni UiTM so nk gak komen tentang hal ni....

Ramai cakap UiTM senang nk masuk result SPM biasa2 pun boleh masuk...ramai cakap nak dapat 4 flat and 1st class senang sebab takde persaingan...ramai cakap students UiTM tak berkualiti macam students U lain....bnyak noooo orang cakap pasal UiTM sebab tu la kami famous sebab asik diperkatakan je kan...

Meh sini aku nk citer pasal UiTM yang aku dh pernah menimba ilmu hampir 5 tahun lebih....

Bukan senang nk masuk UiTM tau tak!!!!!!!!!! aku ni pun kira rezeki datang kalo tak memang tak merasa nk belajar dekat UiTM ni...lepas SPM first offer yg aku dpt dr STPM aliran Sains tapi aku tak nak aku dh nekad tak nak masuk skolah balik ikut rules pakai baju skolah dan sebagainye sebab aku dh letih jd pelajar skolah yg ikt rules sebab aku duduk asrama selama 2 tahun...aku tak tahan konsep ikt rules ni itu la ini la tak boleh tu ini...oleh sebab terlalu terkongkong aku rasa aku punye pelajaran sdkt merosot...sebab bagi aku kalo kte rasa selesa n tenang baru lah aku leh perform betul2...time ni ramai member aku msuk STPM sebab diowg takut tak dpt masuk U aku je tak nak masuk STPM so pergi la amik lesen kete yg telah dipaksa oleh abah..orang lain duk pergi skolah aku duk g blaja kete...

So aku tunggu lagi offer yg lain...skali dapat Politeknik PD dlm bidang Dip Kesetiausahaan selama 2 tahun......time dpt offer poli memang dh prepare barang dh siap dh tinggal nk pergi je sebab orang kata bagus dip ni senang dapat kerja market memang tinggi untuk secretary ni, tapi memang aku sedih giler kot siap nanges2 lg sebab kawan2 aku semua dpt masuk U tp rezeki aku dkt poli je..aku memang nk masuk U sebab kakak2 aku semua msk U so aku pun nk merasa lah jugak bergelar mahasiswa U, ibu Tia UTM mummy Icha UIA..mak aku dh cakap ermm redha je lah masuk Poli ni asalkn blaja...then dalam beberapa hari nk pergi aku dpt offer dari UiTM Segamat dlm bidang Diploma Pengurusan Maklumat..kira aku punya offer ni lambat seminggu dari member2 aku..diowg semua dpt 1st intake aku je 2nd intake...time ni gembira giler sebab akhirnye dapat masuk U even 2nd intake nasib seminggu lewat so tak terkejar sgt pembelajaran..

Alhamdulillah sepanjang Dip aku dapat Dean list sebanyak 4 sem..1st and 2nd sem aku tak dpt lg rentak nk study dekat U ni so aku tak dpt la nk skor pointer...dah msk sem 3 hingga sem 6 aku dpt kekalkan momentem pointer sebab dapat jumpa kawan yg betul menolong aku dlm pembelajaran ni tapi aku tak grad dengan pointer 3.50 keatas sipi je sebab 1st year aku tak perform elok2...

Dah habis Dip aku sambng Degree plak dlm bidang yg sama sebab aku tak dpt offer dlm bidang yg lain so redha and belajar je lah selagi termampu....untuk degree kalau kte sambung dlm bidang yg sama so kte just start dr sem 3,4,5,6..sem 1 & 2 tak payah sebab pelajaran die sama mcm time Dip dlu...so untuk Degree hanya spend 2 tahun sahaja dekat UiTM Puncak Perdana Shah Alam...sem 3 aku dpt Dean list dan seterusnya merosot selama 2 sem aku tak dpt Dean list pointer sipi2 je tapi aku kira rezeki tak menyebelahi aku...sem last aku dpt Dean List Alhamdulliah aku grad dengan 1st Class Degree Holder (Hons)....sebab dh skor time 1st semester kalo tak aku mesti kene bayar balik PTPTN...pffffft....

So dr pengalaman, sebenarnye semua U sama je susah die takde makna UiTM senang giler berbanding U lain disebabkan ktowg takde persaingan...sebenarnye die bergantung kepada individu tu sendri kalo ko rajin and komited dlm study Insyallah akan cemerlang..aku rasa kalo aku tak fokus memang aku tak dapat result yang macam ni...apa2 pun berbalik kepada individu..kalau UiTM senang sgt knp ada jugak yang repeat paper, yg extend, kenapa??????? jawab sendiri..tapi memang tak dpt dinafikan U lain ada bermacam2 bangsa and kadang2 ada student International so susah skt nk compete tapi berbalik kpd individu tu jgk kalau ko memang work hard giler2 dlm study Insyallah diowg pun korang boleh tumpaskan..

Untuk makluman UiTM menggunakan 100% english ye dlm pembelajaran...tak kira time lecture or exam semua BI...ktowg tak diberi dual language mcm certain U dlm exam..macam course aku ni memang takde langsung maths tapi bnyk giler membaca..semua membaca takde nye korang guna calculator sepanjang belajar ni...sape2 yg tak minat membaca and menghafal ni mmg susah la korang nk masuk course ni sebab ada certain orang die tak leh terima bacaaaaaaaaaa je memanjang sebab nnt tak boleh masuk dlm kepala,ada yg boring baca..baca..baca..ada plak yg susah nk menghafal terms ktowg ni...so tak mudah bg semua orang dlm course ni...macm aku ni bukanlah orang yg terlalu minat membaca dan menghafal dan jugak bukanlah orang yg tererr dlm maths tapi bagi aku dimana ada kemahuan disitu ada jalan...course aku jugak (tak habis2 puji course sndri kan? hahahah bior laaa ni nk share info) diterapkan self confiden..ktowg ni terlampau bnyk presentation setiap kali asg mesti kene present...so dr situ die develop cara kte bercakap and konfiden semua dlm BI ok!....ktowg memang dh biase present ni so perasaan nebes tu lama2 dh ilang..

Kesimpulannye tak kisah la U mana2 pun yang penting UiTM dihatiku...her..her..her...takde la sebenarnye apa2 berbalik kepada individu tu sendri..kalo die tak perform memang result pun teruk la..kadang dlm antara fakulti pun dipertikaikan jugak mcm ktowg ni..diowg cakap ko boleh la tak de subject pecah otak maths korang baca je...ok fine ktowg baca je so kowang sila baca subject yg membaca lps tu merungut plak bosan giler boring laaa bacaaaaa je tak boleh masuk pun dh baca bnyk kali...dah subject membaca pun tak boleh, subject mengira kata susah so apa ko nak sebenarnye kan??? so berbalik kepada DIMANA ADA KEMAHUAN DISITU ADA JALAN...paham ke idok??????????

Kenangan di UiTM......rindunyeeeeee zaman study macam ni...best tak boleh patah balik


 Antara achievemnt ketika di UiTM...




  Setiap kali present aku blaja sikit2 how to present...nk bagi orang faham apa yg kiter cakap, dapat apa yg kte sampaikan...setiap kali habis present orang pertama yg aku akn tny ok ke tak time aku present ialah my bff Maya..die la yg akan komen ok or tak..sama jgk mcm die aku yg akn komen ok or tak...kne jujur ikhlas so dua-dua nnt imporve

 Diploma (2009)



 Degree (2011)

Finally I'm Almuni UiTM....Thanks to UiTM, Mak Abah, Kawan2, Lecturer dan sape2 yg terlibat secara langsung atau tidak langsung....<<<< macam dapat award pulak ucapan...phuiiii!

-read till end-
























21 comments:

  1. ak nak kondem ko sbb ko xletak gambar ak
    phuiii!!

    ReplyDelete
  2. sukeeeeee tau interfrem!!!!!!!!!!! mula2 ingt nk ltk gak time yg dinner tu tp mcm tak sesuai..wakwkakwak

    ReplyDelete
  3. ahhh bnyk kot gmbr ak yg comel2 pakai tudung
    ak pon sayang uitm kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt aku wat entry khas untuk ko ea..jgn risau..*bluekkk

      Delete
  4. Akak dapat second intake seminggu lepas 1st intake cemana tu kak? Akak dpt surat twran by pos or online? Jawab eh kak. Kawan saya nak tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye anon...sori tak de clear explaination kat situ kan...ok camni...kalo nama kte tak dpt kat 1st intake tu so kte kne buat rayuan mean kene apply balik semula tru online and so on (rasanye la kot sbb dh lama dik bende ni akak lupa) so nnt dpt surat tawaran by pos...online pn boleh kot tp time tu online2 ni ssh skt tu yg pakai pos...btw Gud luck!!

      Delete
    2. Maksudnya akak masuk uitm seminggu lepas budak uitm daftr lah ni? Sempat ke akak buat medical check up semua? Akak tgk keputusan online tu kat laman upu ke uitm? Maaf bnyak tanya hehe

      Delete
    3. hahaah bgs adik ni bnyk soklan...ye seminggu after 1st intake..kan kat ats dh citer time tu dh get ready nk pergi poli then dpt uitm mknenye akak dh prepare smua tu so takde masalah...akak dpt surat dik tak tgk online sbb zaman tu it tak berapa nk maju

      Delete
  5. tanya sikit kak..skrg dah keje ke? keje apa ekk.ingat nak ambil DIM jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tny bnyk pun ok....dah jd librarian..haa ok je amik DIM then degree smbung lg

      Delete
  6. Pnya la browse psal UiTM ttibe jmpa blog Eny Mis ni . UiTM Di Hatiku ! Yg mulot longkang pertikaikan 2 ade wa kesah ? Yg nak compare UIA 1st honor sama dgn 2nd class upper UiTM 2 mmg la profesional . Ko x dpt 1st honor nak memekak sdapkan ati compare2 plak . Laen kali blaja btol2 ley dpt PTPTN free cm Eny . Ade phm ? HA HA HA !

    Hasil Tulisan : Dak UiTM Perak dok Jln Duku 1 .

    ReplyDelete
  7. oii..oiii..terejah blog orang tak bagi salam!! pang mau!!!

    ReplyDelete
  8. Jom lawat yabelogkamek.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. haha. sama laa kak.. dah nekad xnak sambung stpm sebab rule diaa. tetatp nak tunggu u :D

    ReplyDelete
  10. Yg akak dpt offer tu..dia col ke atau akak mmng mohon utk second intake?

    ReplyDelete
  11. Yg akak dpt offer tu..dia col ke atau akak mmng mohon utk second intake?

    ReplyDelete
  12. tak sure la akak wat second apply ke apa..lupa dah dik..dpt surat tawaran jgk die tak call pn

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum..rindunye zaman tu. Nak tumpang tambah. Haha.. kursus pengurusan maklumat masa peperiksaan takde multiple choice, jadi memerlukan kemahiran mengupas permasaalahan dan solusinya menerusi jawapan dalam bentuk esei.
    And one more thing, we have to do many case studies right, which means we need to interview staffs from various companies and from various regions (so need to know tips and tricks to contact them), then present the strength and weakness, and what solutions recommended.
    Memang kenangan yang manis menjelajah sana-sini..hehe..

    ReplyDelete