01 March, 2013

Segmen Bercerita lagi...

Hye..Assalamualaikum

Macam bosan je kan asik citer pasal diri sendiri je kan?? heheh sorilah ea mood skrg asik nak luahkan perasaan je dekat blog ni sebagai reference di masa hadapan..nanti kalau panjang umur nak jugak aku baca apa yang selalu dimerepekkan dalam ni...

Ni nak citer pasal keinginan dan kehendak...setiap orang mesti ada perasaan ni kan? tapi korang kene selalu pandai bezakan antara ingin atau perlu..kadang2 ada sesetengah orang selalu cakap duit takde tapi tengok life die bukan main lagi dgn kasut,beg,brg mekup semuanye mahal lps tu makan hari2 dkt tempat mahal and makan kat luar..bagi aku orang tu tak leh cakap takde duit sebab hidup die bukannye serba mewah...kene la pandai kawal diri dlm berbelanje..macam aku ni sekarang takde la duit berkepuk dalam bank tapi alhamdulillah ada duit masuk even sikit aku tak pernah cakap takde duit....kalau kekurangan duit mungkin ye tapi takde la sampai takde duit...aku jarang shopping sebab tahu duit sendiri tak cukup lagikan pulak nak beli macam2...selalunye aku akan plan dlu nak beli apa and selalunye memang aku tak terpengaruh time shopping tu...before shopping kene ltk bajet dlu then cari barang yg kte minat dgn harge yg sgt puas hati....aku kalau nak apa2 memang aku dah plan dalam kepale nak apa tgk penting ke tak berguna atau tak..semua tu diambil kira...

Sejujurnya dah berape bulan aku tak jejak shopping complex and shopping sebab aku takde apa plan nak beli kalau ada pun ikut kakak aku g beli barang tapi beli untk diri sndri memang takde..tapi kalau dah plan memang itu la yg akan dibeli...dr kecik lg aku dh terapkn dlm diri kene berjimat lagipun aku bukanlah jenis yang rajin sgt bekerje pun maksud aku takde la habis SPM trs keje, cuti sem keje, lps grad keje heheh aku malas giler nak cari keje2 kat kedai2 semua tu baik aku duk umah tolong apa yang patut sebab tu aku kene berjimat sebab tahu diri bukan rajin cari kerje...time study dlu time skolah aku hanya dapat duit belanje je dari mak and kalau ada duit lebih baru simpan tak pernah pun dapat allowance sebab adik beradik aku ada 5 orang time tu semua perlukan duit..

Aku ni ada 1 perangai yang aku discover sendiri family aku pun tak perasan ni aku sorang je tau heheh...aku kalau nak something yang memang aku NAK sgt memang aku try untuk cuba dapatkan tapi yang pasti pakai duit sndiri..kalau tak nanti study & life aku ntah kemana sebab asik duk fikir je bende alah tu...dlu time ting 3 bdk skolah zaman tu smua dh pegang handfon tapi aku takde hati pun nak pkai telefon sndri sebab takde duit nak beli and fikir nanti duit topup lagi baik duit belanje tu aku buat makan..time tu aku tak berapa jakun la dengan handfon sebab parents aku antara org terawal pakai..yg budak2 skolah ni maybe parents diowg tak pkai fon so diowg la plak nak pkai fon kan..(suka hati je kan assume sndri)...tapi time ting 4 & 5 aku pindh skola lepas tu skola tu kne pkai kasut hitam..time ting4 aku pakai je kasut apa2 pun aslkn hitam lps tu time tu aku dah terpikat dgn 1 kasut Jack Purcell hitam yg member2 aku duk pakai...memang hati dah gelisah je sebab aku NAK sgt kasut tu tau jelah kan kasut Jack Purcell (adik beradik converse) semuanye mahal msti dlm RM80 keats bagi aku kalau kasut skolah macam tu memang mahal tapi bg orang lain mybe murah kot...then ting5 aku pun dapat beli kasut tu gn duit aku sndri..barulah hati senang and boleh study dgn gumbira...time ting5 baru aku skor dlm pekse sebab bende yang aku NAK dah dpt hehehe pelik kan??

Zaman U aku tak pernah mintak parents aku bank in duit 100% aku akan guna duit ptptn (bukan ea nk citer riak tapi aku memang tak pernah pakai mintak parents aku duit)...dari beli buku,beli barang keperluan and shopping untk diri sendri mesti aku pakai duit PTPTN..time diploma dapat skit je dlm RM2500 kot nasib duit makan free dpt subsidi..kalau teringin makan luar baru keluar duit sndri..so setiap akhir sem aku aku akan make sure ada baki RM1000 so nanti nxt sem bertmbah la duit...memang kene pandai berjimat masa sem pertama kalau tak memang ketandusan la nanti..time diploma takde la bende yang aku NAK sgt beli kalau baju tu biase2 je la..laptop pun bukannye nak sgt pun tapi dah keperluan kita beli jugak tu pun pakai duit PTPTN mak aku takde bagi pun duit....ada lebih duit time diploma kte carry time degree plak..

Time degree dapat banyak sikit duit...so dari situ memang aku dh berhajat nk kumpul...degree dekat Shah Alam so mood nak shopping tu selalu ada sebab duit ada tapi mcm biase kalau nak shopping mesti kne plan dlu...Kalau awal sem time duit PTPTN dh masuk memang ktowg akan pergi KL shopping dekat Low Yat, Sungei Wang atau Times Square situ kan dekat2 so skali harung...time degree aku nekad NAK camera DSLR..time ni kakak aku dh pakai DSLR so aku memang nak camera ni sebab aku suka amik gambar and diambil gambar..even dlu time diploma memang aku ada camera compaq 1 mak aku bg pinjam so every moment time dip aku simpan lagi dlm folder..memandangkan duit kumpul dah cukup so aku pun beli la camera tu masa sem 5 kot dah lupa dah...kalau aku tak dapat camera ni memang aku akan tak senang hati and cgpa aku mesti turun sebab memikirkan bende yang aku nak memanjang...Sem 3 CG aku tinggi then turun..turun..turun..sampai la last sem CG aku naik balik sebab aku dapat kereta hehehehe...bende ni pun aku NAK sgt..sebenarnye ni kereta mak aku and jadi kereta turun termurun..dari kakak2 aku pakai then  turun kat aku ni...aku punye la duk la berdoa nk kereta sebab time tu kakak aku dh beli kereta baru so apa salahnye cepat2 bagi kat aku kan ni die tak bg plak..pehal?? hahaha *emosi tetiba..siapa duduk Puncak Perdana tau la macamana keadaannya..memang memerlukan transport sebab susah nk dpt bas kat sna kalau nak ke Shah Alam..Alhamdulillah tak sia2 mak aku bagi aku kereta sebab aku dapat bagi diowg senyum dengan result aku..mula2 mak aku tak nak bagi sebab takut leka tapi aku tau diri aku selagi tak dapat apa yg diNAK memang tak perform dalam apa2 jua...

Mesti kene nilai dlu yang mana kehendak and keperuan..kalau betul2 NAK tu make sure ia mndatangkn masalh kat korang tapi ia buat korang lebih motivate dgn diri sndri and gembira selalu...

-read till end-















Terima kasih kalau ada yang sudi baca apa yang aku tulis ni..walaupun ia hanyalah untuk rujukan diri sndri and as diari tapi kalau share citer apa salahnye kan..

No comments:

Post a Comment