22 April, 2013

Resepi Ayam Panggang Senang...

Hyee..Assalamualaikum

Again resepi paling senang aku nk share ngan korang...ewahhh lately ni ramai noo view resepi ikan siakap aku tu...harharharhar..pdhal masak simple je itu pun nk bg resepi kan??? hahahha dasar orang tak de citer lain tu yg taram je wlpn resepi senang tetap ku share jgk...tapi sblm tu meh aku bg explaination skt psl resepi ikan siakap tu....mybe ramai yg cakap tu bkn stim tu namanye rebus..betul tak? betul tak? so meh sni aku jawab...suka hati den la nak letak nama resepi apa pun tak yah korang kisah sgt yg penting janji aku masak senang and tak menyusahkn bnyk pihak...<<<hamboih kemain over dh skrg kan??? hahahh

Ok lets start...

Bahan2...

1.Ayam
2.Segala macam sos yg ada dekat dapur-kicap pekat,kicap cair,kicap manis, sos tiram, minyak bijan, bbq sauce...
3.Madu
4.Bawang merah,bawang putih dan halia (blend smpai hancus)
5.Garam
6.Serbuk kunyit
7.Segala macam rempah- ketumbar,jintan dan sbginye..

 Tadaaaaaaa!! ni la bahan-bahannye....rajin tak aku snap gmbr untk korang??
oo ayam tu aku bagi 2 sebab 1 mak punya citarasa 1 aku pny citarasa..

 Mak punya citarasa-mak kata ni citarasa orang kg cewahhh kg la sgt! ni mak letak serbuk kunyit ,garam n segala tok nenek rempah...


 Dah siap untk marinate....yg sebelah tu aku pnya, aku pkai yg sos2 tu plus madu..mak cakap ni 1 style bando 1 style kg...sukahati la mak! kte masukkn la dlm fridge berapa lama yg kte suka tp aku masukkn 1/2 jam je sbb dh lapo..

 Dah nk bakar kte masukkn dlm aluminium foil and bake..


 Ready to bake...tunggu la berapa lama smpai die masak..oleh kerana aku pakai oven baru (eh perlu ke bgtau!) so aku telah buat experimnt iaitu selama 30-40 minit api bawah lebih skt minit nye then tukar api ats plak...
 Taraaaaaaa! siap ayam saya...ni ala2 ayam hainan la gitew rase die...
 Ni mak punyaa!

 Siap dua jenis ayam panggang kami...senang kan?? tak berpeluh pun buat..sori pinggan presntation tak cantik sbb semua gelojoh nk makan...heheeh

-read till end-

























Selamat mencuba...! silalah bg respon or tulis komen dkt ruangan yg disediakan kepada sesiapa yg menjengah resipi ni...terima kasih

No comments:

Post a Comment