09 April, 2013

Resepi Ayam Panggang masak Cili Padi Berkrim

Hye..Assalamualaikum

Kali ni punye resepi sap..sap...soiii siap..sonang je...aku tak penah bg korang resepi yang susah2 yang boleh berpeluh2 ketika memasak tau semua resepi senang2 lg2 untuk orang muda remaja belia mcm kite ni semua nk senang kan..

Tanpa membuang masa meh belaja cara memasak resepi ni ala2 Cik Enie..

Bahan:

Krimer Sejat aka Susu cair..
Bawang besar,bawang putih,kunyit hidup and cili padi..(umah takde kunyit hidup so aku pkai serbuk kunyit hahahaaa).-----Bahan2 ini hendaklah diblend
Ayam Panggang
Buah tomato
Serai---dititik

KUANTITI : Sukahati ikut berapa bnyk ayam korang,korang punye tahap kepedasan dan juga korang suka mcmana means masin ke, lemak ke, sukehati la ye...

Senang citer amik gambar yg dh siap blend senang keje aku.....

Ayam panggang bli kat Jusco ada 2 perisa pilih la yg mana2 korang berkenan kat situ....pagi tu tgk ada balance bnyk tu yg masak ni..


Cara-cara Memasak:

Panaskan Periuk...
Letak Minyak Masak..
Tumis bahan2 yg dah diblend tadi...

 Pastikan ada bunyi chennnnnnnnng time letak bahan blend tadi.....hahahha sajer je kalo nk drama lebih kalo taknak drama pn takpe tak yah tunggu smpai bunyi chengggg tu...

 Masukkan susu sebnyak mana yang korang rasa nak...then tambahlah sikit air kalo nak kuah bnyak..masukkan juga serai yang telah dititik sempurna....

Agak dh nak masak...aku masukkan serbuk kunyit bagi tukar warna then masukkan ayam panggang or ayam salai korang...masukkan jugak garam..kalo rase pedas tmbh la skt gula tp jgn bnyk sebab time korang masukkn ayam rasenye die dh berubah sebab ayam tu dh berperisa...

Cantikkan warne die??? sungguh menyelerakan...nyuuuuuumihhh


Akhir sekali masukkan tomato..sebab tomato ada dlm peti ais so kte masukkan kalo takde tak yah g susahkn dri korang g kedai semata2 nk beli tomato...

Then siappppppppppppp!!!!! senang kan? kacang goreng je oiiii!! pastu leh makan ngan nasi panas...time ni aku goreng skali ngan sayur kobis tapi takkan nk tunjk gak kot resepi kobis goreng kan?? 

Resepi ni diolah dari resepi Tomok (biaseee die!! wat muka comel...biaseee die!! wat muka comel) ...die pernah masak ni time dlm Masterchef dlu...tp die buat cantik la siap die blend balik kuah tu bg nmpak licin and halus then baru die letak ayam...aku ingt nak buat jgk mcm tu tp malas baik aku masak sayur dr buat keje bnyk kali tu...die jugak ltk santan tapi aku tak nak sebab mcm terlampau berlemak plak nnt kan..so pkai susu je..

Sekian..nanti kalau aku masak2 lagi akan kushare disini...stay tunedddddddddddddddd!

-read till end-
















Malam ni kawe lapoooo! tp kawe rase kawe dh kurus sikit ni yelah harini makan nasi goreng je time breakfst pastu dh tak makan tau...sian kawe..

No comments:

Post a Comment