18 April, 2013

Raye 2012- Raye pertama

hye..Assalamualaikum

Hari ni buang tabiat skit..saje nk share gambar2 raye kat sni untuk tatapan dihari tua Insyallah....
Sebenarnye macam tak sabor plak nk raye sbb tgk2 calendar bulan 7 dh puasa then bln 8 raye tp puase ganti tak habis lagi camne ni?????????..aku tgh mengira budget ni...skrg baru kira budget baju raye utk diri sndri...ni mana aku nk cekau bajet duit raye tok bdk2 dan sbginye ni???? tapi Insyallah ada rezeki kan?? 

Time raye thn lepas dh ada dh blog ni tapi aku malas nk share citer kat sni sbb dh terlampau bnyk gmbr kat fb tu....ni tak pasal2 hrni aku terajin plak nk up citer psl raye (sbnrnye eksited!) 

Last year Alhamdulillah dpt belikan mak,abah and adik barang skt untuk raye...aku pn hepi first time belanje diowg untk kelengkapan raye...thn ni tgk la ye..kalo ada rezeki lebih memang aku nk lg buat mcm last year...Baju melayu abah and adik tu ktowg shopping first day puase ko baygkan?? semgt giler nk beraye ni..tp time tu kbtulan aku balik sbb dlu kn aku keje dkt Selangor so dh balik Johor alang2 trs Shopping sbb nxt balik trs raye..tp dis year Insyallah aku keje kat Johor je kot...doakan la aku dapat keje lain dlm masa terdekat ni dan juga..juga..juga...nk wawarkan ni yg bisness kukis akan dibuka seluas-luasnya time raye ni..berminat???????????? boleh order ok..bulan 7 aku bukak order...



 Aktiviti setiap tahun...dari kecik smpai dh besar...orang kata orang jawa je yg mengamalkan sistem bermaafan di pagi raye betul keee?? dan sesi mesti dimulakan dgn mak...ooooyeee...thn lps ktowg raye dkt umah Segamat..anak2 mak yg ada pg raye family abg, aku and adik je..kakak2 semua beraye umah mentua..tp dis year diowg balik Johor dlu k!!

Ooo rutin kami setiap pagi raye mst mandi sunat dlu (abah mst akn ingatkn anak2 die untuk mandi sunat), pergi solat raye..Alhamdulillah sepanjang beberapa tahun ni aku tak pernah skip solat Aidilfitri and Aidiladha best takbir dkt Masjid sayuu je hati nnt pastu ko akn rasa suasana pagi tu lain macam je tau!, balik masjid baru makan tp before g masjid tu alas perut jgk takot lapoooo.., dh mkn semua baru la sesi bermaafan dan bergambar secara berjemaah..then baru g kubur n pegi umah sedare mare gerak jelah g mana2..

 Aktiviti gmbar family setiap pagi raye tidak terlepas...thn ni aku nk bli tripod baru..tripod aku habis bengkok la macam2...
Sikit je ahli jemaah so sunyi sepi je umah takde la kecoh sgt....yg kecoh pn c bdk kecik tu je la...tak penah nk berjalan berlari je keje die..Hopefully nnt leh la die wakil negeri tok acara Olahraga hahahah..

Family ni je yg mengamalkn baju sedondon...kami? tak pernah sama ada je yg wane lain...


Oleh kerana umah dkt Segamat ni dkt tanah pusaka family mak so umah sedare mara pn dekat2 lah..jalan kaki je..so pg2 tu kami beramai2 berjalan kaki then pegi umah pak cik2 and mak cik2..

  
Mula2 pergi umah Pak Ngah dlu...tu yg mak salam arwah Mak Ngah..rupenye last year last arwah beraye bersama kami...sedih..:(

 Then gerak g umah baru Mak Long dekat Genuang sinun...umah Mak Long je jauh di perantuan hahahaha..tapi umah die besorrrr noooo living hall leh main badminton wa cakap sama luuuu...


 Sepupu sulong..anak Mak Long
 Adik sepupu sulong
 Abg bersame awek2 nye...
 Family Mak Long....


Sesi menayang gigi yg putih...ktowg adik beradik kalo bergmbr mst konfiden tunjk gigi walaupun gigi bersepah tapi tetap konfiden.. tapi even bersepah gigi kami putih tau!..mak mmg concern bab gigi ni dr kecik smpai skrg...bab tu nnt aku citer kat next entry k..!



Dah habis beraye kerumah Mak Long then gerak g umah atok sedare...time ni panas berdehenggg...lekit2 muka ngan badan..pastu trs balik umah sbb semua ngantok..

 Malamnye layan budak ni ngamok kat umah...apa ntah die ngarok aku pn tak faham..


Pastu tgh malam barulah kakak2 aku balik...orang dh bentang tilam gesek2 kaki br nk pulang....main2 ngan tia n icha then trs tidor...gurrrrrrrrrrrrrr..

Ni la first day raye thn lepas...next entry msti la second day plak....! hahahah aku ngah rajin nk flashback ni so jgn duk mengate citer dh basi eaaaaaaa!!

Semngat nk raye pny pasal siap tulis entry 9 bulan selepas raye baru aku up citer raye..sape penah wat mcm ni??????? aku je kan??? hahahah

-read till end-
























Stay tune tau!!!! raye kedua bnyk skit aktivitinye hahahahah

No comments:

Post a Comment