27 November, 2012

MAHA 2012


Hye..assalamualaikum..


Weekend lepas saya telah menjoin rmbongan cik Kiah ke Serdang uolls...ni semua atas pujukan mak, hari jumaat tu tahu ada rombongan so mak selaku Ketua Wanita UMNO Kg Jawa kenelah join sebab ni last season mak after ni mak malas dah nak bermain POLITIK ni..cehhh ayat anak die tak leh blah!!

Kalau aku ada dekat rumah mak mesti akan ajak aku ikt die pergi mana sejak dulu lagi...time cuti after SPM tu aku pernah teman mak pergi meeting dekat Pahang sebab balik hari tu yang mak ajak ikt die..so kali ni mak ajak pulak join rombongan cik kiah die ke Serdang and Nilai...Oleh kerana takde orang nak amik gambar aku so gambar2 dibawah ni kebanyakan gambar orang lain..



Pagi2 after subuh dh bertolak dari Kota Tinggi so sampai sini dalam pukul 12.30 tghari..kalau naik kereta jem woooo berderet-deret kereta...ni kali ketiga aku dh pergi MAHA ni sebab abah memang minat tempat2 macam ni sebab jual macam2 tapi kali ni mak tak beli apa-apa pun lgun naik bus mcm susah je nak angkut barang kan..mak cuma beli cendawan dari Jepun, skaft ninja die and ubat lipas..kah..kah..kah..tu je wey ktowg beli yang lain biasa2 je..


rombongan cik kiah dah sampai...mak cik2 ni semangat nak soping ni...


Cuaca memang panas terik tak sanggup iolls cepat2 cari tempat aircond dlu..




Buah real ni lama2 busuk jadinye nanti..


rehat jap setelah penat berjalan...peluh bkn main lagi tak usah cakap....


Nak kepoh..mak cik power wey die goreng pisang pakai tangan je siap main celop2 lagi..die dari Indon, lepastu ramai cakap mesti pakai sumthng tu..hee


dah masuk dalam dewan keluar pulak pergi tempat sayur, buah and bunga..santik je tapi panas sgt cuaca karang abis pengsan mak tu..



Lepas dah abis ke MAHA menuju pulak ke Nilai 3...amboi bkn main lagi mak cik2 ni soping wey bnyak btl duit dowg...seperti biasa ktowg tak beli apa2 pun sebab macam tak de apa yang nak dibelikan..



Ni lah bas rombongan cik kiah kami...


Hasil barang2 yang disoping oleh mak cik2 di Nilai..hebat bukan???




Nasib duduk dekat dengan tv so banyak gilas muvie ktowg dh khatam hheheh..sampai rumah dalam pukul 12.30 pagi and sangat memenatkan kaki kerana duduk dalam bus and berjalan jauh..

-read till end-















tak tau nak p/s apa heheh..selamat bercuti korang!!!!

Melaka


Hye..assalamualaikum...


Ni citer 1 week before tapi aku kan femalas so update lmbt sikit ....time ni after balik dr Pangkor hrtu
time tu jugak la 2 orang mak cik aku baru pulang dari Mekah so mak decide nak melawat salah sorang mak cik aku ni dekat Melaka..Kalau dah ke selatan maknenye kitowg trs balik Johor la and kebetulan si Icha and her mummy nak ikt balik sebab mummy Icha cuti nanti kebosanan ddk rumah tanpa sebarang aktiviti jadinye berhimpit la kami dr Klang smpai Segamat yang tak boleh blah mak boleh plak amik gambar time ktowg 3 beradik plus icha tidor dekat seat belakang, tapi harap maklum gambar tak nak share sebab buruks...

Lepas dah melawat Mak Cik, mak nak singgah beli belacan and cencalok pulak every time pergi melaka kalau tak singgah gerai2 sebelah Taman Buaya tu tak sah..dah pulak time tengah membeli tu mak ajak Icha n Iman naik Kete Lembu, aku pun dah lupa pernah ke tak naik kete lembu ni kecik2 dlu lupa laaa...(asal penceritaan aku ni macam skema plak haaa plus dh mcm journal aku rasa.......ahhhhhh lantak pi la)





Malas jadi skema lagi marilah aku hidangkan sedikit gambor naik kete lembu buuuuuuuuuuokkkkkkkkk! btw Icha takot wey naik kete lembu hahahahhah




Cencalok die sedop wey!!! mak beli 2 botol je skrang dua-dua botol tu dah abis....aku memang suka makan  cencalok ni sodap wey lepas tu ada resepi baru korang boleh goreng cencalok tu bersama2 bawang, lada and kentang, goreng sehingga masak and ready to eat...


tengah survey kete lembu mana yang cantik plus lembu mana yang mana boleh bawak ktowg yang berat2 belaka ni...murah je wey 1 kete tu die amik RM 10 so sumbat la bape ramai dalam tu..


Icha dah takut dah time ni...


Duduk ngan mummy terus nanges die takot tgk lembu tu besar sgt....


Duduk dgn Ucu pun nanges gak...


Skali duduk dgn atok diam hahah abah pun pelik eh tak alih2 nak dgn abah..



Kopiah pemberian mak cik dari Mekah..iman trs pakai dah la pakai seluar pendek layan kan jelah iman ni...



family photo di kete lembu ko hado???


aku suke suasana macam ni ada gerai2 jual macam2 best je macam pelancong habis la kalo pergi sini..


Percutian yang betul2 cuti sebab aku tak bekerja so memang cuti memanjang je hehehe...



-read till end-















pagi2 memang penulisan kelaut mintak maap harap dipinta...cepat2 aku tgh tunggu hint ke 2000 ni lama uuuu setahun baru capai 2000 gilas sadis..

23 November, 2012

Perubahan

hyee..assalamualaikum..

Hai Mak Cik2..akak2..abang2..adik2...and kawan2....pak cik2 ada ke berkenan nak bc blog bdk2 ni? confrm tak ada kan? so tak yah panggil ye dok?

Harini tak de apa nak citer just nak berbual kosong..kosong...kosong..je..Lupa haritu wish Tahun baru Hijrah deka korang kan? yelah i bz u..kesana kesini even tak keje ada je aktiviti i pun peliks heheh..time sambut tahun baru tu kami otw balik dari Pangkor so tak sempat nak baca yassin and doa beramai2 mcm tahun2 lepas..family aku kalau ada masa akan sambut tahun baru ni dengan baca yassin and baca doa penutup tahun and awal tahun sebab macam rugi je tak sambut sebab kte tak tau ntah idup ntah idak tahun dpn kan .so dgn bacaan yassin and doa ni kira rasa bersyukur Allah still pinjamkan nyawa lagi utk tahun 1 tahun ni...yang wajib ada dalam acara bacaan ni mst abah,mak, aku n zaidi sebab ktowg je dekat umah kan so every year akan buat acara ni...Setiap tahun aku berdoa agar dberikan kesihatan yang baik2...rezeki yang melimpah ruah..mendapat pekerjaan utnk bantu parents aku and dapat dipertemukan jodoh...amin semoga tahun bau ni ada sikit doa aku dimakbulkan oleh Allah..(PERUBAHAN PERTAMA)

Ni nak citer aktiviti hrni plak...dr malam tadi mak dok menjahit sarung bantal untuk umah Tia sebab kakak aku tak de sarung bantal tukar so die suruh mak jahitkan..(nanti bayar upah ye kak! heheh) lepas tu mak dah rajin menjaht so mak bg aku sarung bantal baru jgk untuk 3 bantal kesayangan aku...tapi yang penting bantal paling kesayangan dah tukar sarung wey...sebelum ni dah bape kali abah sound suh tukar je sarung tu tapi aku tak nak sebab rase sejuk je bl bantal tu ltk dekat telinga heheh tapi tak busuk tau sebab yang baring dekat bntal tu semua ank buah aku ada bau icha bau nia and bau tia..icha lagi best die kalau aku bawak balik bantal tu die yang sibuk nak baring atas tu...geram aku tgk...(PERUBAHAN KEDUA SEBAB SARUNG BANTAL BERTUKAR BARU)

Ada ke next perubahan aku rasa tu je heheh tapi buat entry yek..yek..je kan nyampah i..aah...haaa cookies ku telah berjaya ku buat smpai berbalang2 so sapa2 yang nak order boleh la ye...makan sambil tgk tb...main game..layan fb..sambil ngumpat pun sedap wey die ala2 famous amos gitu so kalo nak try bole beli 100 g = RM 5 so kalo botol bsr 400 g = RM 20 murah je wey...bkn chclate chip je ada malahan aku ltk almond lagi berbaloi wey..

-read till end-
















Maybe perubahan ketiga adalah keatas blog ni kalau viewers aku mencecah 2000 sebelum annvrsrynye....(nak buat entrty kontrovrsi skt le agi org berduyun2 menuju blog aku hhehe<< nmpk sgt nak publisiti murahan)


19 November, 2012

Testing resepi Hanis Zalikha

Hye..assalamualaikum..


Haritu time baca blog Hanis Zalikha die ada post satu resepi ni..ayat die tulis macam sedap je lgpun senang so tanpa membuangkan masa marilah kte cuba resepi Malay Baked Chili Cheese Fries...tapi aku ada alter skit resepi ni sebab die pakai mozarella cheese aku pakai ceddar cheese. Resepi ni kesedapan die bergantung kepada sambal tu sndrri bkn cheese or kentang so time aku buat ni sambal die tak berapa power sgt so kesedapan die kureng la...






Cara buat die senang je...


Amik kentang or korang panggil fries taburkan atas dulang untk masukkn dalam oven...tapi make sure kentang u tak beku sgt nt lambat plak masak dlm oven..

sebelum tu lumur2 kan dulang tu dengan marjerin or wat ever yang korang ada kat dapur tu bagi die lembap sikit...

Dah letak kentang korang letak lagi marjerin atas die tu sebab kalau resepi asal hanis letak olive oil tapi dekat umah tak de minyak tu so aku transform kepada marjerin daisy..

Masukkan dalam oven pada suhu 180 darjah celcius dalam 20 minit gitu and make sure before bake tu korang dah panaskan oven ok!

Sambil kentang tu masak, marilah kte buat sambal die...just gunting2 lada kering (agak2 kuantitinye), letak belacan and air sikit and masuk dalam blender...pastu masakkan die dalam kuali ubuh garam and tunggu sehingga garing..

Dah siap masak sambal kte terus letak dekat kentang yang tadi tengah bakar tu dan juga taburkan sedikit cheese atas kentang tu bagi lemak skit...

Lepas dah masak kentang tu and cheese tu dah melt maknenye dah siap..tadi tu lah hasilnye.

SELAMAT MENCUBA!



-read till end
















PROMOTION: order untuk Choclate Chip Cookies telah kembali dibuka..so lusa n tulat akn mula operasi membaking Famos Amos Montasinos Cookies..nak order boleh mesej saya ok!


Pulau Pangkor

Hyee..assalamualaikum..

Malas nak intro panjang lebor straight forward je lah ye! Cuti last week kan berlubang-lubang kan? so mak dah plan nk g bercuti sebab mak straight cuti 1 week so hari jumaat 9.11.12 ktowg dah balik Segamat sebab wedding kazen esknye (gambar dah share dekat fb so malas nk citer kat sni) hari ahad after majlis ktowg pun bertolak pergi Meru umah Icha sebab dah lama tak jumpa die..yeayyy icha aunty miss u!!!

Hari Isnin tu mummy Icha keje so ddk la kami di umah tak buat apa2 just layankan icha and iman je haa lp nak bgtau mak amik Iman sebab mak memang nak bawak die jalan2 lgpun boleh la kami bergaduh dgn Iman hahahah...Sebenarnye percutian ke Pangkor ni macam unplan je hrtu mummy Icha just suggest je g Pangkor and oleh kerana mak, abah, aku n zaidi tak pernah pergi proceed je la idea tu.Mula2 plan tak nak tidor just pegi hari je sebab Meru n Lumut dlm 3 jam gitu tapi mak n abah nk tdo so iktkan aje...

Aku tak berapa suke sgt pegi pulau2 ni ssh nak bwk brg angkut2 la naik bot so malam tu aku tertny2 kenapa pergi pangkor bkn tempat lain? tapi tempat lain pn tak tau nak kemana sebab kebanyakkn tempat ktowg dh sampai so final pilih je Pangkor malam tu jgk search internet cari chalet2 budget and available sebab cuti kan sure penuh pny..Oleh kerana aku tak berapa excited sgt kemas beg pun pagi tu jgk tak do  makno nk kemas beg malam2 mcm mummy icha..  

Esknye time Hari Deepavali tu pagi2 mak dah masak2 untk bawak bekal (lupa lagi amik gmbr makanan yang mak masak) and tugas aku seperti biasa akan mengemas beg semua org dr mak abah, adik and iman semua aku kemas sebab sy akn menlimitedkan brg2 dalam beg tu sebab kang time nak angkat beg semua mengelak so aku dh siap2 mengecilkan beg... 

PERHATIAN GAMBAR DIBAWAH TERLALU BANYAK 
(ingat nak organize cantik2 tapi malas plus line slow)




1 beg untk mak, abah and aku...lg 1 bag pack brg zaidi and iman..


pagi2 time aku tgh kemas beg bdk ni muncul dan menyibuk..aku sibuk nak setup camera die datang smbil berdiri tgk suh amik gmbr die...


Kene amik gmbr die lagi sebab dh posing mcmni plak..


ni tgh siap2 tunggu orang paling lambat dalam umah and orang paling lambat siap kalau nak kemana2 iaitu mummy Icha...


Hoiii bdk ni mmg tau pantang dh skrg nmpk camera aku atau fon aku n fon mak aku kang sibuk suh amik gmbr...


ni On The Way atau OTW kang ada pulak yang tak paam bahasa zaman moden ni kang time baca...ktowg pergi 2 kete so aku jd co-pilot Mr Mistorerrodin (sebab adik naik kete dpn) dan juga phtghr. Oleh kerana ddk sebelah abah so peluang untuk melelap kan mata amatla tipis dah la aku tidor lmbt malam tu sbb tgk muvie lps tu bangun awal sebab sakit perut ingat boleh tidor dalam kete skali abah duk cakap itu ini mmg la tak leh tidor aku...Kan aku penah citer abah ni kalau jalan mana2 die mmg suruh anak2 die tgk jalan so lain kali pergi nanti senang sebab tu ktowg ni cepat cam jalan melainkan adik aku zaidi die tu tak leh harap kalau bab2 ingat jalan ni...ktowg bertolak dalam pukul 9.30 sampai Lumut dalam pukul 12.30 la lebih kurang


Lens aku tak berapa nak panjang la untuk shoot gmbr sawah padi ni..cantik je..


Yeay dah smpai sekarang time untuk cari car park plak....


Level bawah semua penuh so dapatlah level atas skali...murah je park kete dalam ni 2 hari RM 7.50 murah kan? Oowh bantal kesayangan ttp aku bawak kehulu kehilir sebab kang nak tido aku tak leh lelap plak (no more word bantal busuk tapi bantal kesayangan)


nampak tak budak jambul ditgh jalan kaki skali orang ramai lalu habis kene langgar heheh


Q tgh tunggu turn naik feri...tambang pergi dan balik ke Pulau Pangkor hanya RM 10 untuk dewasa RM 5 untk kanak2 dan free bagi infant...naik feri dlm pukul 1.15 gitu



Nasib dapat tempat duduk dekat atas..yang penting gambar dulu!!


Icha first time naik boat tapi die ni kaki jalan semua die dh rase naik kecik2...die macam takut sikit so berdukung jelah..





Perjalanan dari jeti ke Pangkor dalam 30 minit sahaja dekat je tak sempat ko nak muntah2 dah sampai hehehe...


Sampai2 sana abg Emran cari kereta and motor sewa sebab berbaloi sikit dari naik teksi..Oleh kerana time cuti kebanyakkan diowg markup harge sampaikan untuk kete RM150 hoii mahal abis tak berbaloi dah lah kete buruk tapi abang emran berjaya mndapatkn harge murah untuk kete and motor iaitu RM 120 sahaja untuk 2 hari...adik mmg dari awal dh chop nak naik motor so abah kene la naik dengan die..


Dah sampai pun kami di Purnama Beach Resort...


Dah siap2 makan makanan yang mak bawak tadi siap2 mandi rehat2 semua dalam pukul 4.30 ktowg pun keluar untuk mandi manda and jalan2..mummy and daddy Icha tak ikut so 1 kereta je la berjalan..haa family icha ddk chalet macam tu harge tak sure boleh google Purnama Beach Resort Pangkor ok!



No 2 tu bilik ktowg bilik ni bsr skt dr bilik Icha n yang bestnye iron board sebelah bilik je u..lagipun bilik icha  pn dekat senang la nak kehulu kehilir...(gambar dalam bilik nanti aku cari mana yang sopan ea)


Swimmg pool tak siap lagi so hajat iman untuk melakukan kuak lentang musnah...


Sebelum mandi laut and tunggu cuaca redup sikit ktowg meround dlu 1 pulau...Ni jalan2 1 pulau tu tgk apa yang ada skali makk oii jalan die berbukit dan berkonar konar...mak dah takut dh dalam kete nasib bkn aku yang bawak kalo tak mmg aku turun tgh jalan sebab kata2 mak tu buat orang lagi cuak ermmm...

 

dah smpai pun dekat Teluk Dalam Ya Allah cantiknye pemandangan..


Ni kete yang kami sewa...


Cuba bayangkan bukit lepas tu selekoh plak memang la seram jalan dekat Pangkor ni


Owh budak teruja dengan air..dr bilik lagi duk bising ajak pergi mandi laut walaupun tak reti cakap tapi renggekan die cukup mengeramkan aku..nasib time round tu die tidor kalau tak abis2 ajak mandi..



Saya malas nak mandi nak basah2 ni cukup malas aku nak kelola baju2 basah ni so kte amik gmbr je la..


Owhh ni gmbr time round2...dalam kete sibuk duk tunjuk laut lepas tu dh penat tertido sndri...


Kreatip la konon!!!!


Ni kawan Iman die kejap je dh jmp kawan tak alih2 mandi dgn budak2 ni..siap request nak amik gmbr lagi..


Icha tak nak ddk bilik die..die mnyibuk ddk dgn ktowg excited bkn main..lompat sana sni..


Malam tu saje jalan2 dekat luar..mak mula2 kate nk jalan tapi dh baring2 malas plak nak keluar so round lagi skali pulau ni dgn mummy and daay icha plak..lepas tu singgah pekena ABC dekat tepi pantai..dekat je stall2 ni dgn chalet ktowg jalan kaki je..kalau nak sewa chalet pergi area2 sni dekat and happening..malam tu  makan dalam bilik lagi oleh kerana bekal mak bnyk lagi so just tambah lauk2 je..


Pagi tu breakfst roti canai Pangkor adik pergi beli dekat kedai depan area stall2 tu jgk..


Lepas breakfast jalan2...adik and abah tak nak ikt so ktowg je jalan tepi pantai


pagi2 dah ramai..ingat nak naik boat pergi snorklng pagi ni tapi aku malas la nak pack2 baju basah bwk balik berat beg..so Iman je yang mandi sorang2 Icha tgk smbil gigit jari hahahah..btw cantik pantai die air die pun jernih je..


Icha taknak amik gmbr ngan mummy die hahahha


Banker termenung mengenangkan nasib heheh


siap2 nak balik dah...cek ot pukul 12 so siap2 trs grk...





Singgah kejap dekat Kota Belanda..amik gmbr je sejarah malas nak tau eheheh lagipun panas time ni tak larat nk tunggu lama2



Sebelum balik borong hasil laut dulu sperti ikan bilis, satay ikan, sotong dan lain2


Selamat tiba di Jeti lumut...Alhamdulillah


Icha penat tak sedarkan diri dari dlm feri smpai sungai Besar tdo je..tu la ngamuk je dalam feri aku pangku trs tidor...


Keseluhuran nye Pangkor ni biase2 je la tak de la best sgt sebab die kecik tapi kalau pergi memang niat nak rehatkan minda n relaks ok kalau nak berjalan bosan kot...lgpun semua malas nk kelaut tu yang biase2 je effect Pangkor ke ats kami...

-read till end-


















Lama kot aku tak pergi bercuti dgn family aku since dr aku degree haritu time tu diowg holiday Sabah aku kene tinggal sebab exam..lepas ni nk ajk mak g jalan2 lagi la tapi nk collect duit dlu so mari2 order kukis boleh sy mnjana pendapatan...