29 December, 2012

Rumah Orang Kawen

hye..assalamualaikum

Ni citer weeknd haritu..harini dh weeknd baru tgk betape lamanye citer n terperap dkt draft..haritu 
kazen kami belah abah kawen dekat batu pahat so mak selaku penyambut tetamu pengantin haruslah kene ada disana..ada lagi satu gambar aku dh upload skali ilang wey..malas aku nk cari gambar tu balik so tataplah gambar yang sedia ada ye..


paling gangtar gambar bawah belah kanan..dimana tia time kami makan??


Sonang je nak pikat budak suke kte..heeeh dgn cara ko amik gmbar die banyak2 sure lah cnfrm lah gerenti lah die akan suke kat kowag balik..yang budak hijau tu kira anak sedare blah abah..


Tu diaaaa perantin..heheh gambar orang penting kecik, gambar aku besar haaahah dh nama blog saye kn haruslah gmbar sebenar alam..


ooo time ni hari sgt panas..berpeluh2 kami lagi2 Tia sian die..naik rimas..so dalam pukul 2 dah bertolak dari Batu Pahat Ke Kota Tinggi..

Takde nak citer sangat pun tapi dari duduk kat draft baik aku publish je heheh..


-read till end-















Konpius ni Johor cuti ke tak ni 1 hb Jan? aku nk start keje ni..<<<hint2..

Snack & Smoothies

hyee..assalamualaikum..


Tunggu aku pakai tepon canggih sikit nanti aku rajin up story ea ni pakai camera gedabak nak transfer gambar pun aku malas....citer pasal hepon canggih ni haritu ada kawan aku shared photo tepon pintar yang bole dapat rebate tu, memang la tepon yang tak berapa canggih sgt pastu yang komen sibuk kondem2 cakap itu ini...bagi aku kalau tak berminat tak yah banyak soal tak yah nak pertikaikan ni sibuk cakap baik tak yah bagi la itu la ini laaa..tu lah orang Malaysia ada je yang tak puas hati..yang banyak soal tu sebenarnye die dh high expectation sebab diowg ingt mesti boleh dapat iphone ke samsng best2 ke kan skali kuarnye gambar hepon camtu je so diowg hampa lepas hampa kecoh!!! yang dlm list tu dh kira pintar la sebab main purpose die adalh supaya generasi Y sekarang lebih banyak dapat knowldge thru World Wide Web maksudnye bole oline kat mana2 je and bukannye untuk guna advance sgt and mesti ada sebab kenapa gov tak bagi rebate kat tepon yang terlampau canggih tu kan..jangan asik nk mengkondem je cubalah bersyukur skit..

Sori teremo sikit sebab memang aku rase asl pemikiran kte mesti ada je negative sidenye..kadang2 pun aku tak terkecuali tapi sebelum cakap tu fikir2 kan la lebih mendalam..

Ok berbalik kepada tujuan utama entry ni adalah nak citer pasal makan2...hehee TERIMA KASIH KAK EZAH aka IBU TIA sebab belanje saye makan sempena dapat duit bonus...uuuuhuuuuu Alhamdulillah dapat duit bonus boleh belanje adik makan kan..nak tunggu lagi sorang adik beradik yang keje gov tu belanje memang tak laaaaaaaa...tetttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt...ooo semalm akak belanje makan dekat Snack & Smoothies ni la dekat Bukit Indah..die penah pergi sni dlu sebab die ada beli dkt grupon so kali ni die saje je nk mkn kat sni sebab BIL nk mkn katenye... Restoran ni makanan die majoriti western and yang special die bnyk aneka pilihan smoothies..



Tia conpius...comelnye Tia...



Copius lagi..comelnye Tia..




Ni ada gaya big boss ni kikikik...


sori Tia gmbr tak nmpk muka...





Harge die bole tahan mahal...


menu air:

depan skali (aku punyer) = Mango milkshake
Tengah (ibu Tia) = Banana milkshake
belakang (ayah Tia)= Kiwi smoothies apa ntah aku lupe..



itu section melepak..kalo dtg2 semate2 nk berwifi and minum smoothies baru lah bergaya heheh..



tia conpius lagi...aku pun conpius tgk die hehehe


Lamb chop + mixed salad (aku order saute vege die bagi n taram je) + fries + bp gravy = boleh thn bnyk tapi gravy kureng die bagi kalo gravy bnyk i loike..


ala lupa namenye die tapi yang pasti ala2 steak + mashed potato + mixed salad = boleh tahan sedap..



Laksa penang..= sedap gak tapi banyak sampah sarap dari mee laksa nye..akak aku tak abis sebab die loya bau lamb chop i...heheh


SEBELUM

menu makanan :

aku = lamb chop
BIL = steak 
Kak ezah = laksa penang


SELEPAS 

hahah segala bende aku makan sayur licin wey...tp tu lah die letak gravy skit kalo bnyak mybe tak loya sgt kot..yelah kalo makan lamb chop kan die tgk gak kadang2 aku pun loya tp kali ni teringin tu yang clean tu..yang tak clean kak ezah hahah apa la tu pun tak abis..


ni la kedainnye area Bukit Indah..time ktowg dtg takde orang pun dh nak balik baru ada family chinese tu dtg..myb dkt grupon ada lagi kot jual vouvher die sebab cina tu pun nk tebus gak...dekat sni pun ada jual pavlova tau nk tgk tp tak de display plak..


Sekian sesi makan2...sape yang dapat duit bonus lagi meh blanje aku makan nanti rezeki korang bertmbh2 tau kalo selalu beringat dekat orng lain kalo ada rezeki lebih...oo duit mak n abah tak leh belanje makan sebab tok simpan ke future plan heheeh...



-read till end-





















oo lupa buat conclusion..kiranye kalau dekat JB ni nilah first time aku makan western sebab dekat sni macam kureng je nk jmp tempat makan western yang murah2...yelah saye tak mampu woo nk makan mahal2 tak bekerjanye kan...tapi kalau dekat Selangor aku penah makan dekat belakang Bangsa Village area food court kat situ sedap wey lamb chop die harge bole thn la tapi die takde la exclusive sgt die food court biase2 je tapi yang masak chef tu yg super..pastu dekat Tupai2 area S.alam tu pun ok gak...pastu kat mn ea aku lupa la nnt dh ingat ak update ok! skrag ni Tia kacau so aku tak leh memorize sgt..

27 December, 2012

Mari Merepek..

hyee..assalamualaikum..

Tadi time dalam kereta ada lalat masuk berterbangan menganggu pandangan kami btul..hoiii! sapa yang tak  rimas wey kalau lalat masuk dalam kete pastu terbang sana terbang sini pastu hingap kat muka kan ish memang rimas..banyak kali cubaan untuk keluarkan lalat tersebut gagal..die masuk dari skudai dh smpai senai baru berjaya keluarkan lalat tu manakan tak aku bukak tingkap punyalah banyak kali ingatkan die dah keluar skali terbang lagi ehh..ehh..senget ke hape?? time bukak tingkap pandai nyorok dah tutup tingkap terbang balik sakit hati kawe ni wey!!!! pastu dah berjaya keluar aku pun start merepek dalam kete..ni ialah habit ok! kalau aku tak drive memang aku akan tengok luar sambil berfikir macam2 salah satunye tadi fikir pasal lalat..time lalat tu dh keluar aku pun terfikir ohhh macam ni lah penghijrahan lalat terjadi die masuk kete orang lepas tu orang halau dari kereta and start la kehidupan baru die di tempat baru hhahah MAMPU KO FIKIR PENGHIJRAHAN BINATANG??? 

Lagi satu aku suke kacau semut kalau diowg tengah bekerje..keje ni dah lama aku buat since kanak2 lagi smpai laaa ni perangai tak berubah..kalau die tengah berbaris tu aku g la amik spray pastu jadikan macam hujan sambil bunyi macam guruh nak tengok apa reaksi c semut kalo dengar guruh hehehe...ntah apa2 la kan perangai kebudak-budakkan ni?? tapi apakan daya saya hanya manusia biasa hahah..

Banyak gambar aku nak share tapi malas betul la nk citer time hari kejadian untuk gambar tu malas nk flashback2 heheh..kalo rajin i up lg 1 citer k..

-read till end-




























Saya juga bakal berhijrah nantikan story mory 2013 tentang penghijrahan saya..yehaaa debedu..debedu...


23 December, 2012

Jalan di waktu Sunset..


hye..assalamualaikum

Hebat tajuk aku macam ala2 jalan dekat pantai sambil pegang selipar di iringi deruan ombak gitu kan? hahahha padahal jalan dekat Nusajaya je time ni dh nk dekat senja sebenarnye tapi disebabkan icha balik Johor so mari kita jalan-jalan..

Ala pergi depan Legoland tu je saje jalan2 lgpun dis week duduk umah Tia dekat Taman U skali pergi ramai seeeh orang berpusu-pusu baru keluar dr bermain Lego.ish..ish..




Icha takde perasaan pun datang sini sama la macam kitowg biase2 je takde la eksited mana hahahhahaha <<< ayat rasa nk lempang tak???


gambar bawah sebelah kanan tu abah tengah selongkar wallet die cari ic sebab nk pakai ic abah nanti dapat diskaun u dekat tutti fruti i loike..skali cek2 takde ic jeng..jeng..jeng..dh glabah dah memang cari dekat mana2 takde dengan icha nye nyibuk kat meja tu jgk hahah nasib ic mak dapat diguna pakai dah sampai umah cek dekat kereta abah baru ada sebab time pergi jalan ni naik kereta kak ezah tu yang tak tau kat mana jatuh..nasib jatuh dekat dalam kereta kalau tak???? report polis la jawabnyeeeee!


Tu je nak hapdet nanti i rajin i update lagi ea malam ni nak buat pavlova esk kan cristmas...erk?

-read till end-


























Btw selamat bercuti kami duduk umah je yang bercuti mommy icha n icha je nanti hari rabu dah balik KL balik asik naik flight je keje ko ea icha nyampah aunty!! heheh jgn lupa holiday kte bulan 1 nanti....

19 December, 2012

Laa cuti upenye!!!

hye..assalamualaikum..


Rupenye harini Johor cuti woi! aku mn tau i kan x bkerje heheh..tu yg asal aku tgk mak aku ni tak naik opis ke? siap berlambat2 lagi..semalam die dh bagtau esk pergi umah kak ezah mak nak tolong die buat keje pastu eni duduk sna jaga tia nanti mak balik sebab ada meeting dekat Kg.Jawa (ni perangai mak die akan update trs citer kat aku lps balik keje tak menyempat bukak tudung semua dh cakap itu ini, aku rasa salah satu sebab mak aku ada darah tinggi sebab die akan fikirkan bende tu dulu die akan terus rancang tak boleh bawak2 cool dlu tenang2 dulu ...alaaa camne aku nak citer ea ssh nak explain tapi yang pasti mak ni die tak boleh kalau orang buat conclusion or decison lambat sebab die jenis yang cepat buat decision sebab tu la die ada darah tinggi sebab sebelum buat decision tu die akan duk fikir itu ini) aku kadang2 stress gak or bengang sikit sebab mak ni cuba la rehat2 dlu n fikirkan bende tu kemudian bukan mustahak sgt..

haa sambung citer aku pun ok je lah kan tapi pikir jgk abis mak aku tak keje ke asl duk tolong akak..pastu pagi aku tanya cuti ke harini? hahahh mak aku kate hrini kan hari hol sebab tu mak tak keje..hahha mn i tau lupa maaaaa..patutla ramai orang berholiday kan upenye cuti.....

Dah la i pun nk berehat la cuti ni..vavavooom



-read till end-
























Saya pun jenis berfikir macam mak jgk tau kadang2 aku dh fikir dlu dah tapi diam je malas nk cakap pastu kang sama plak idea tapi diam je la malas jgk nk kepoh..yelah mana tumpahnye kuah kalau tak ke nasi kan? (apa ke hee nye aku citer merepek ni..hadoi!)

18 December, 2012

Warung Satey Wak Radol

hye..assalamualaikum..


Citer dh nk sedikit basi la lagi sikit bau masam,oleh kerana takde mood nk mengepoh tu yg citer ni duk terperap lama je..

Sapa orang JB penah dgr Satey Wak Radol? aku tak penah pung! nasib la ada abang ipar yang pemurah nk belanje kami makan kalo tak memang tak tau pun! *nampakayatkenemanis*

Nanti aku share conclusion dkt bawah ea..mari jamu mata dgn hidangan....gambar bnyk wooo aku rajin semua aku upload hehehe...



Tia comel...


Tia lagi...comel..


Tia sungguh comel...


Antek Tia...comel...cantik...wangi..

Hoi!! tak abis citer tia kan? gmbar makanan tak banyak gambar Tia banyak hahahha...Tia comel la geram aku sakit hati ni jumpa die sebab macam nk picit2 aku geram wey gomol kang!!!! kalau jumpa die mesti cakap Tia cantik...Tia comel...Tia demuk...mulut wangi..hahaha merepek je aunty ko ni Tia...oh yeay Tia dh start membuli ti mel k..kang ada je tarik rambut aku mcm icha dlu...pastu aku tarik rambut die balik pastu suke hahahha...lepas tu kan <<< dh start kepoh..kalo orang pura2 marah die macam cakap hyep!! smbil besarkan mata mulalah buat muka cebek nak nanges aduyai pandai berlakon ea...nanti kalo aunty sempat cepat2 aku amik gambar die cebek ea..








Dah sambong balik!



























































Ohhh first try mestila otak-otak Kempas Yooo! dh warung ni kat Kempas tak sah kalo takde otak2...


Tia jgn tiru aksi ayah ye! hahahha



Ni makanan aku..nasi goreng ayam..sebenarnye tak tau nk order apa aku belasah je cakap sbb tak de menu..


Abg Olie- Mee goreng kerang kalo tak silap..


ooo yeay satey wak radol...ok..sedap..not..bad....




akak-Nasi goreng sepud...sama je ngan nasi goreng aku hahha



ooo ni bergegar sebab aku kate .....SO..SO...SO.. JE.smbil kepale n tangan goyang tu yg shake..


adik- Nasi goreng pattaya..abis licin tak sompet amik gmbr..







nampak bannner kat belakang tu? haa blogger mst tak leh malu amik gmbar dekat signage heheh...lp cakap dekat Wak Radol aku promote gerai die..kalo tak leh dpt satey 10 cucuk heheh..


Conclusion: makanan so..so..so..je macam dkt kedai lain gak tapi yg spesel mestilah satey nye..aku nk satey babat tapi takde plak punah harapan nk kumpul babat sendiri...sebab die so..so..so..je aku, zaidi n akak nk abiskan nai goreng tu punyalah lama dah macam masuk fear factor dh...heheh

-read till end-

























terkejut aku smlm ramai orang view blog ni mesti gara-gara gambar baby fiya tu kan?? kalo tak de maknenye..tapi aku ltk watermark tu bkn nak promote tapi tak nak org cilok hasil kekretifpan aku ni hehehhe...lagi 1 entry psl resepi Hanis Zalikha tu pun mencanak jgk ramai btl orang view nye..lps ni kalo nak publisiti buat entry psl orang2 popular baru lah ramai viewers kot...tapi kalau korang suke baca blog saya ni (tiba2 saya kan?) saya sgt terharu dan berterima kasih terutama kepada kakakku n kawan2ku...daaaa *naknanges*

17 December, 2012

Melepak bersama teman

hyee..assalamualaikum...

Kebuzyan melanda tak sempat nak citer2 ngan korg tp baca blog org lain sempat je ehhehe...Hari ahad haritu ada jemputan kawen dari ex-schoolmate Kota Jaya dlu...ni lah die member2 kalau balik Kota Tinggi mesti lepak dgn diowg tapi kami dah lama tak jumpa sebab masing2 bz dgn hal masing2 nasib ada wedding so boleh kumpul, ni pun last minute sebab aku tak de pn plan nak pergi sebab kalo plan ada je halangannye so hari sabtu tu br plan nak attend dis wedding lagipun takde aktiviti. Semenjak sedikit pandai membake ni aku ingat malas bagi hadiah so aku dh plan nak bg pengantin cupcakes red velvet bagi penuh skt meja kek pengantin tapi red velvet aku tak menjadi dgn jayanya nyampah..! cepat2 tkr plan and aku telah membuat baby pavlova kat pengantin..saya suke sbb die ltk dkt meja makan beradab..

Dah lepak2 dlm umah smbil amik gmbr dan gosiping aku ingat nak balik trs sebab umah tak kemas lagi tapi telah dihasut oleh budak2 ni untk melepak yelah aku kan jarang sngat lately ni melepak ngan member so tak pe lah lepak sekali sekala.....



Banyak gambar dah upload kat FB sbb bdk2 ni gila camera aku asik amik gmbr diowg je so diowg nak gk kasi tpek kat sana senang citer...


Then lepak dkt Old Town...citer psl biz and future plan insyallah kalau tak de apa2 boleh lah kte proceed dgn biz kte ye kwn2....haaa gambar atas ni khas ditujukan untuk fiya...fiya ni anak miza gambar sebelah aku tu tapi haritu berpas2 fiya ni dkt tgn masing2 fofular kejap hehhe...


Dah la nanti i up lagi 1 citer ea skrg ni ada keje skit..

-read till end-



















-daaa kjp lagi nak delivery pavlova n kukis dkt UTM alhamdulillah rezeki Allah nak bg..dh dapat jgn lupa pd yang susah..