23 June, 2013

Kahwen...Kahwen

Hye...Assalamualaikum

Bulan 5&6 adalah bulan kawin2 beramai2.... seru untuk aku lom sampai lagi..Insyallah doa-doakan la ye...! ehemm!
tapi jemputan dari orang bnyak bebenor kdg2 dlm 1 hari smapai 4 jemputan, tapi tak leh la g smua tak larat anak tekak....sebagai anak dara mak yg tinggal so pergi la ikut diowg g umah owg kawin walaupn aku tak berapa gemar sgt makan lauk umah owg kawen ni...


Walpn aku mak cik diowg tapi i tetap maintain muda ok!....besar dah anak sedara saya...Ni kat kampung...kazen kawen...gmbr pengantin takde...gambar orang2 gedik ada..port biasa evrytime ada kenduri kat kg...umah ude...smua sedara mara lepak sni, time ni adik beradik aku tak balik..yg ada aku jelah n adik..tu yg mengedik tak tentu hala tu...


Pengantin ntah mana...ktowg yg lebih...alah bukan selalu kan....


Ni kawan family ktowg die buat kat dewan...pengantin ni muda lagi dr aku tapi dah kawen....dlu kecik2 main sama2 tau! skali die kawen dlu...*eh apa kaitan kan?*......tu Tia tgh mengepoh...jalan bukan main laju pastu suh org kejar die...


Gigih tak i amik gmbr lauk kenduri???? hahahahha dh takde citer kan? tu yg sanggup aku amik gmbr mcm2 skrg ni... lauk pilihan utama kalo kenduri kawen..kambing masak merah!!!! pehhhhhhhhhh sedapnye la aii lauk kambing ni...tapi antara bnyk2 ada 1 caterer tu masak lauk kambing ni mmg superb.. lupa la nama die... 


Motip?? amik gmbr pelamin orang??? 


Tak superb sgt sbb takde lauk kambing.....hahhahahah


maafkan diri ini....i tak penah amik gmbr syok sndri..ni lah 1st time


Skali 4 jemputan 1 hari so umah kedua aku hanya mampu makan bubur je..takot muntah dikemudian hari...


Ni umah kawan ibu Tia....Tia jakun seh! dpt yg pegang2 tu.... siap amik bawak balik 1 .. nanti time auntie kawen kte buat ea Tia.....eh!


Hobi selepas balik umah orang kawen.....amik gmbr hahahahh....


Ni nak tunjk jerebu sbnrnya...ko tgk! time ni kat Ledang...mmg dh teruk la time ni...bau asap je manjang..sian tuan rumah..

Balik umah org kawen singgah umah kazen jap..die nk bersalin...so time ni die kat hospital..yg ada ank die 2 orang ni....mula2 tak nak amik gmbr..lama2 kemain lagi..

Kesimpulannye...majoritinya smua pengantin yg aku g kenduri ni smua muda2....apakah?????


-read till end-























Selamat Pengantin baru!!!! 

Universal Studio Singapore 2013

Hyee..Assalamualaikum

Oleh kerana time PRU tu Icha balik Johor so mummy die plan nk bawak Icha g USS sbb kononnye mula2 time AA ada wat promo hrtu nak pergi HK Disneyland tapi last minute keputusan bertukar so kte g la Singapore dlu ea Icha...aunty tak kisah mana2 follow je heehe...nasib aunty berjiwa muda tau!

Kami tak naik kereta sebab susah lgpun kami je yg pergi takde orang lelaki dewasa so kami pilih naik bus senang teratur skit perjalanan...

Bagi yang nak naik bus boleh la ikt plan macam kami ni...mula2 ingat nak naik dari Tune Hotel sbb tau dr situ je yg bwk direct masuk USS trs pastu google pny google then dpt tau kat Sri Putri pun leh naik gak...lgpun mlm tu kami tdo umah Tia kat Tman U so mmg la dkt kan? Tiket bus dr Sri Putri ke USS RM15 pergi balik so kene lah decide nak naik pukul berapa n balik pukul berapa...

Icha suke naik bus lgpun dalam bus tak ramai orang suke la die kesana kesini mulut die je bising...Icha kecik2 dh merasa nk mcm2 transport bus dh bnyk kali, lrt, flight lg laaaa...

Dekat Imigrsn....time ni dh setel smua tinggal tunggu bus dtg je..time aku amik gmbr ni ada Indian girl sound cakap tak leh amik gmbr nnt polis rampas..pehal nk rampas dh keluar kwsn amik gmbr asal plak die tak benarkan??? ntah apa2 pny rules

Ktowg naik bus ni la...nanti die turunkan btl2 kat bawah USS ni..balik pun korang tunggu kat sni jugak..

Aku dah ada dh gambar kat sni dlu so tak amik pn...just amik gmbr dowg je..



 Masuk2 amik dlu maps and so on supaya korang tak terlepas show and leh plan nak naik apa dlu..


First2 dh nmpk binatang ni..Icha terkejut lalu menangis...kakakkakak...rasa nk peluk je bear gemok ni tp memikirkan ntah2 lelaki kat dlm tu trs tak jd hahhahaahh

Walpn takot lambaian tetap diberikan..



Masuk2 nmpak ride ni and trs la beratur...mula2 Icha tak boleh dikawal sebab die takot pastu trs ok...tapi aku rasa tak yah cerewet sgt...smpai boat tu dh nk sampai pn die bising tak bg bdk2 diri...aku paham diowg jaga safety tp kan parents ada kat sblah tu dh pegang diowg...so tak yah lah kepoh2 sgt...kang dr budak2 tu ok trs jadi tak ok sebab kene paksa....



baru paham mcmana keadaan dlm ni...besar la jgk die peruntukkn untk uss ni..

Naik ni kemain suka lg..aku ingt nk naik gak yelah mana penah merasa kecik2 dlu...tapi nk masuk pintu dh tutup sbab lambat...eeee stress


Rumah Shrek...

Ketika aku and adik main roller coster...Shrek pun lalu...nasib mummy Icha dpt amik gmbr kejelitaan mereka..



Masuk dlm Castle ni tgk movie 3D diowg..kemain syok wooooooooo!!!! best gilerrrr.. siap rasa air terpecik kat muka...ada ulat lalu kat kaki...naik kuda....hahahhaha syokkk wooo


Keluar dr tgk muvie bawak icha naik ni plak...icha naik ngan ucu..nasib tak takot tau rilek je die ddk situ...lps tu g tgk donkey show plak...yang ni pun best live show...die suh joget2 nyanyi...i kan suke bab2 ni....c icha pun suka joget...pedelah bab joget lalu donkey tu hahahahha


Masuk dalam ni Icha sorang je main yg pusing2 tu...ktwog tunggu game utk orang besar ramai tgh Q so tunggu icha je main sorang2..



 Then g tempat Mummy plak...yg ni adik and mummy Icha main roller coster aku tinggal kat luar jaga Icha tdo..lagipun i dh serik naik roller coster..cuak yg tadi pn tak habis lg lgkan nak naik ni mmg tak la... yang ni merbahaya...mcmana ntah c mummy icha tu naik..tak takot ke apa..


Then ktowg g makan...pas makan g solat....jangan risau dalam ni ada tersedia restorang yang jual makanan halal and tempat solat yang selesa tapi kene bawak telekung sndri..sebab dlu2 time mula2 bukak mmg kemudahan ni tak disediakan...lama2 diowg dh upgrade maybe ada orang bg suggstn or complain...surau terletak bersebelahan ngan roller coster yang merbahaya tu and dkt ngan mummy pny tmpt ni...mmg senang nk cari...


Ni makanan ktowg...pilih lain2 jenis so boleh rasa2....portion bnyk memadai dgn harga..tapi ktowg tak berapa lapar but haus so makan pn takde la gelojoh sgt...


Ni icha punya...kentang goreng n ayam kot...lupa...tapi Icha kemain suka dapat beg ni kehulu hilir dibawanye

Ni la tempatnya....bnyk lagi choice yg halal..pandai-pandai la korang pilih..



Senang je tempat ni...ramai orang tak tau lg...so before pergi sni rajin2 la buat research nnt akan memudahkan kte jugak kan....

Masuk sni plak tgk show...kalau sapa tertinggal show yg ni rugi sebab best yaaa amat...show die waktu yg tertentu je pastu jarak antara show tu lama so korang kne pandai set timing...


cewah...belum start berani la ddk sepah2...skali dh start trs takot hahahha...manja sgt icha ni..nyampah auntie..

Sebelum tgk show...dalam ni die ada bnyk area...area kene simbah..terpecik atau tak kene...so yg dpn die tu mmg basah lencun la kne...kami mngambil tempat yg selamat dekat tapi tak kene...

Best giler sapa yg tak tgk rugi besar! 


Then akak aku n zaidi g main ni....saya jaga icha...alah setakat main pusing2 ni...malas aku join hahahha.. *sebenarnye serun* dlu penah naik kat sunway perhhh rasa mcm jantng bergerak laju and pemandgn kabur je tau lps naik ni..so kali ni amik langkah berjaga2..



yang ni aku rugi...aku ingt dlm ni roller coster so aku tak nak la main..skali bukan weyy!! pehhhhh menyesal aku ddk luar jaga icha hahhahah...


tgh duduk2 tu skali orang ni dtg...aku nk amik gmbr ngan die tapi kang sapa plak nk jaga icha...skali die yg dtg kat aku n senyum..suh amik gmbr die la tu...! kat sni berkenalan ngan auntie ni dari china...die pun ngah tunggu anak die tgh main....daptlah berbual2...aku rasa die kaki berjalan la..bnyk gak negara die dh pergi..so nice this auntie baik je..ramah tamah..tantik plak tu...

oooo kalo jalan2 macm ni orang kate better pkai shoes..tapi aku lebih selesa pkai selipar senang kaki nk bernafas...lgpun panas semua kan....so tak selesa kalo nk pakai kasut tutup...ooo beg yg kemana2 je die dh pergi....beg pinjam yg kusukai...macam2 aku sumbat dlm tu...










g masuk sni main apa ntah....hahahah pusing2 gitu je...ntah apa2 la permainan die...membazir aku naik...sesuai untk bdk kecik...kalo icha tinggi maybe lepas tgk ni sebb mmg sesuai untk diowg je...jmpa si elmo n fren kat dlm tu...

pastu masuk dlm ni plak...rasai macamana kalo berada dalam keadaan storm...ngan kilat, hujan bagai..die tunjuk...siap ada kapal besar keluar dlm tu..dasat sungguh..



ni tempat terakhir show...memang cun2 ktowg datang show nk start n kene beratur....best! ni live show...orang nyanyi..smua lagu die lagu terkini...mmg best habis...! icha pun suke...sila masuk jgn lepaskn peluang...


time ni tgh tunggu mummy icha soping...mummy icha kalo soping mmg lambat..pdhal bus pukul 7.15..die leh keluar dr kedai tu kol 7...aku mmg dh hangin je ni...asal lama sgt soping..! tak paham btl..

sementara tunggu nmpk ni plak...die pn dh nk balik...aku nk jumpa betty tu..tp takde plak...ramai lg tak jumpa sbnrnye..tapi oklah dpt tgk show2 yg menarik..



time tunggu bus...semua dh keletihan...smapai skudai pukul 9.30 rasenye...balik trs lepak...
sapa2 yg nk pergi tmpat2 mcm ni better pergi time weekday sbb tak yah beratur pnjang and semua ride dpt naik... lg2 kalo ko mmg berani solo kalo naik ride mmg cepat je...sbb seat solo bnyk kosong...yg ni adik aku la bgtau...die naik bnde2 yg advnture smua sorang2..tak alih2 dh kuar sebab tak yah beratur kejap je...

sejak akhir2 ni ramai btl orang g HK Disnyland...geram je aku tgk tau!... yg kakak2 aku smua tunggu anak2 diowg besar...yg aku lak tunggu sapa free yang nk g ngan aku ni....sila ea sapa yg suka jalan tu jom kte bagpckers ke oversea...hehehehe

-read till end-















finally siap gak entry ni...sakit hati tgk citer ni kat draft je..heheheh...