09 September, 2015

Post untuk tarik viewer ke???????

Assalamualaikum..

Kemain tajuk macam bdk2 baru nak up ada blog gayenye tu...niat utama aku share2 tempat makan tu bukanlah untuk tarik viewer tapi nak bantu orang2 yang memang suke google tempat makan before die pergi makan...macam aku and family jugak apa2 aku lah orang yang disuruh oleh diowg tok search tempat makan yang sedap dan baru..

Tapi sekarang kalau search susah sangat nak jumpa yang updated sebabnye sekarang ramai yang share dekat ig je tapi susahnye kat ig ni kte tak leh search by keyword kte just boleh search by hashtag je tu pun kalau memang dah tau nak makan dekat mana contoh ko terus hashtag #del'skitchen then barulah keluar orang2 yang penah makan and wat review dekat situ...kalau nak search tempat makan takde nye kuar dekat hashtag tu kan??? faham ke tidok??? lagi satu contoh nak bg kalau pun kte search #foodjb banyak yang keluar restoran yang non-halal sebab orang non-muslim yang rajin hashtag tu if diowg g makan...so susah nak cari tempat makan yang halal and sesuai dari hashtag di ig...

So dengan adanya blog yang blogger2 nye suke review tempat makan ni bukanlah untuk tarik viewer tapi hanyalah untuk bantu korang2 terai tempat makan yang baru dekat2 area korang...dan yang paling penting updated...ada tu aku search2 skali kuar tahun 2011 punya review punyalah lama entah ada ke tak lagi restoran tu sekarang...

Dengan ini aku sangat menyokong blogger yang suke review makanan ni agar teruskan perjuangan anda!!! kikikikikii sebab aku salah seorang yang akan baca blog anda...dan sangat2 membantu dari membantuti fikiran ini tatkala nak cari tempat makan baru..

Sekian luahan hati...


till then
cik enie

07 September, 2015

Restoran Sri Pantai Seafood, Kg Pasir Puteh PG

Assalamulaikum..

Ni kali yang keberape ntah dh dtg sni...sebab sotong yang sedap tu yang repeat datang.. Restoran ni btl2 tepi laut dan sebelah die pun ada kedai seafood jugak..tapi restoran ni signage die besar senang nak jumpa..sekarang kalau dari umah kat JB dekat je bp minit dah sampai lalu EDL best sgt tu... dan ktowg suke pergi sblm maghrib then maghrib kat masjid jamek kg pasir puteh tu sebab masjid tu cantik giler...tiolet pun bersih aku suke..kalau next time pergi aku amk gambar k..

Order siakap masak stim limau...sedap dan pedas!

Ketam masak cili..ni failed sambal die tak berape nk umphh sgt..

Sup campur ni sedap..

Ni paling win setakat ni...sotong goreng tepung marvellos sebab die bukan style cucur tu and tepung die pun best..so far kalau makan seafood order ni dan kat sni je la yang rase menepati citarasa..Air ktowg amk fresh oren 1 jug...die bg suam2 best..

So far dah banyak kali makan sni dan rase die tetap sama..boleh la sape2 yang nak terai makanan seafood makan2 ngan family leh la kemari..next time nk terai kat Nonie's Seafood dekat senibong plak..yeayyyy makan...makan..makan...

SELAMAT MERASE!


till then
Cik enie

06 September, 2015

Char kuew Teow Warong Atok, Larkin JB

Asslamulaikum..

Balik keje hartu terus singgah sini sebab kemain ramai org JB tag tempat makan ni ea...aku hari2 pergi keje memang lalu larkin ni pun and memang terbaca pun banner2 macam sedap je ni and patut diterai ni...

Ni la die setelah tunggu hampir 15 minit mkanan kami pun smpai...tapi asal wane die camni..??? y..y.y..yang ni aku order Char Keuw Teow udang harimau RM 8.80...harga nasib baik tak de la mahal sangat bole la lagi...kalau nak udang biase ada, ketam pn ada.. 


Nasib time ni memang tak ramai orang so cepat la jugak kalau tak lagi bape minit la kene tunggu...konsep makan kat sni ko kne order sendri..tak kira la makan ke minum ke..nanti sebut no meja nanti die anto..

Keseluruhannya : tak berapa sedap la even kuew teow die banyak tapi tak berapa sedap maybe sebab rase manis udang tu takde and ada plak serbuk2 periuk skali dekat kuah tu...ermmm kacau betul..lagi sedap dekat Kota Tinggi depan skola Tun Habab tu...lagi utara rase die..tapi mybe tekak lain2 so kalau korang nak terai silalah,..

Steakout BBU, JB

Assalamualaikum..

Tempat makan baru di JB yang korg leh terai lagi adalah disini...Area BBU business centre ni banyak pilihan tempat makan so korang leh la terai nak yang mahal ke murah ke western ke idok ke mcm2 ada...

Time ni ktowg nak terai dekat Hungry Hub sebab haritu diowg baru keluar JJCM TV3 kan so kte pn kena la merasa sedap ke tak ke..dah masuk dalam restoran die and dah duduk pun Tia lagi la dah berangan dah time duduk tu skali waiter tu cakap kalo leh tunggu sejam sengah takpe stay kalo tak die mintak maaf sebab ramai sangat orang time tu man power pn kurang so die tak nk custmer marah2 tu yang die bgtau awal2...

Disebabkan Hungry Hub lambat and ktowg bawak budak2 kecik so ktowg g la kedai sebelah menyebelah die iaitu Steakout..

2 air masam 1 milky shaker kot...dap!

Special offer of the day Tendeloin steak..

Free Ice-cream

Ok ni nak share macamna kita nak pilih daging yang kite nak dimakan...and kte boleh request kat chef nak yang macamna...


Atas skali tu Raw..kepada yang penggemar utk makan mentah2 ni boleh la terai..maybe daging mentah2 ni sedap kalau die freash kot..aku tak lalu plak nak terai yang ni..tapi ia soft tender and juicy

Second : Rare .... die nice and juicy steak..hanya garing di permukaan sahaja and still tak masak didalam..

Third : Medium Rare..ni just nice..slalu memang orang akan pilih yang ni sebab die center tak terlampau masak and tak terlalu mentah..daging die pun lembut bila dipotong...slalu kalau kite tak tau waiter akan suggest yang ni..

Ford : Medium Well...not to bad..tapi die pun dah kira masak la jugak and tak de juicy..kalo orang yang memang tak leh rasa daging tu elok la amk ni..

Last : Well done..the WORST EVER steak to enjoy,a non healthy cook..but the choice are yours...slalu orang akan order yang ni tapi nampak tak tu ia adalah yang paling teruk skali sebab dah terlampau masak..zat2 dari daging pun kite tak dapat..macam masak sayur la jugak mn leh lama2 kalau tak sama je takde guna pun makan sayur tu...

So lepas ni kalau nak makan steak pilih dlu betul2 yang best k!  



Sizzling ciken chop..gravy die mushroom..not to bad jugak rase die..tapi sayur2 dan corn tu sangat sedap..

Nachos...tak berape nak ummph sangat

Ni kanak2 punya meal..time ni Tia nak sosej tapi tak abis pun makan auntie die jgk yang telan..

So far kedai ni ok..staff very friendly..masuk assalamualaikum..kuar assalamualaikum..islamic betul!..dah abis makan die akan tny feedback..ok la..

Time aku mkn ni takde la lapor bebenor so bg aku ok la not bad..boleh laaa..tapi harge2 die boleh tahan mahal la jugak..sesiapa nak terai boleh la singgah di Steakout BBU belakang jakel berhampiran Upin Ipin..Hungry Hub..,memang betul2 tepi jalan belakang Angsana..



Till then
cik enie

03 September, 2015

Last stok Ephyra

Assalamualaikum...

Update 4 September 2015 stok ephyra tinggal last stok dan stok baru tak sure akan masuk bila sebab ingat nak fokus dekat skinbarephyra yang hebat tu....skinbar pun tinggal bape ketul je ni...

Siapa nak cepat watsap saya di 0177090398/0137354855....esok saya akan cod Ephyra area Kulai,Senai dan Skudai..siapa nak selit order meh bgtau cepat2 ye!!!!

Harge pakej combo untuk 1 premium box + 1 ketul skinbar dengan harge RM 215...lepas ni harge maybe kembali normal...kalau nak skinbar je RM35..

Lagi sekali sesiapa orang2 di sekitar JB, kulaijaya dan kota tinggi yang nak dapatkan ephyra semestinya original boleh lah terus hubungi saya ye....

till then
Cik enie

02 September, 2015

Coffee Nowhere, Taman Gaya Johor

Assalamualaikum..

Hamik skali berderet citer pasal makanan aku bagi...baca la puas2..eh ada ke orang nak baca kikikikikiki...

Restoran ni ramai pekerje chinese and pelanggan pun ramai non muslim..time search BIL kate halal..pastu dah masuk tanya lagi waiter halal ke tak..Alhamdulillah halal..

Sebelum pergi tak buat research dlu so tak tau signature yang hebat kat sini..dah balik baru aku bukak hashtag die baru tau yang best dessert2 die sebab siap ada lukis2 lagi kat pinggan kek tu...and of cos la coffee die kot yang sedap tapi saya bukan peminat coffee so tak tau la sedap ke tak..



Dipakse amk gmbr oleh Tia..


Dak kecik kat sblh tu sibuk main game manjang tak padan kecik..




Burger BIL...tak rase so tak tau sedap or tak..

Pizza die bole la lain la skit dari fast food yang biase dimakan tu...

Nachos tak dapat menandingi Racer Cafe..

Rice crab baked apa ntah nama..tapi die sekadar rase nasi atas tu macm letak sos2 skt then tabur cheese nampak ala2 lasagna..rase ermmmmm biase je..

Mussels ngan cheese je kot...rase alahai tak rase apa2 pun...rase kupang ngan cheese je...

Overall pizza je yang lain dari yang lain..dan makanan die biase je macam aku cakap tadi maybe orang datang sni untuk makan kek and minum kopi kot bukan makan berat2..so aku rase tak la berape sedap sangat..sape nak cuba boleh pergi ke jalan gaya 1 taman gaya, johor bahru..

selamat makan!!!

till then
cik enie



Cafe Racer JB

Assalamualaikum..

Marilah mengemokkan badan dengan makanan..lalallalala...pergi restoran yang baru ni keluar JJCM TV3..kte try signature die sedap ke tidak...


Nachos die ok sedap sebab ada 4 sos...

Spaggeti Bolognese.. ok la sedap sebab terase..

Ciken chop untuk budak2...skali sampai besor giler atas tu die taburkan cheese...very the crunchy..dap

Signature kalau makan dekat sni ialah burger die yang roti die berlubang di tengah..tapi dalam menu die tak panggil burger nama die apa ntah..apa yang boleh dirangkumkan burger die mewah macam2 ada...daging pun tebal dan juicy..

Sama jugak tapi yang ni ayam yang atas daging..tapi yang ni die bagi lagi 2 ketul bebola cheese..kenyang oiii..


Stew daging...daging very the lembut tapi mak aku punya stew lagi sedap giler dari yang ni...


Bila nak order boleh bunyikkan loceng untuk amik order..

Cafe ni memang die display segale motor dan helmet kat dalam ni..siap jual motor lagi..

Salah satu motor yang die jual...cantik motor2 die jual ..


Muke dah kenyang mari ambil gambar dan balik!!!!

Overall makanan die lain dari yang lain sebab burger die tu lain skt..boleh tahan sedap dan setimpal dengan harga yang die bg..silalah try kalau terliur...hahahah
Siapa nak kelainan untuk tempat makan ala2 cafe di jb boleh ke sini!!

till then
cik enie



01 September, 2015

Del's Kitchen JB

Assalamualaikum..

Dah lama tak JJCM dgn family lagi2 family Tia...sebab hantar parents aku pergi Haji haritu so family icha pun balik JB tu pun die dgn mummy je daddy tinggal..dapatlah ktowg JJCM beramai2 sambil dibelanje oleh ayah Tia..

Ni nak perkenalkan tempat makan baru di JB yang korang leh terai...Resto ni deret2 dengan Restoran Pots Kitchen berhadapan dengan Danga Bay..dulu area situ smua rumah2 banglo skrg ramai dah beli jadikan restoran.

Oleh kerana first time bagi ktowg so smpai2 je terus aku and kakak aku cakap eh macam dekat Bandung la Restoran ni...pastu masuk yang amk order semua orang die la wey...dah memang macam betul kat Bandung betul...



Semua air dekat atas aku tak tau nama die sebab aku minum air masak je...ada lagi 1 air takde dalam gambar ni..Cappucino yang berzaman tunggu die anto...

Fish & Chip untuk budak2 kecik...share 2 orang tu pun tak abis last2 mak cik2 die jugak abiskan..sebab die kosong je mcam ni rasenye die pn macam tu jgk la..macam rase biase je takde kelainan dan kepelikkan pun

Ciken Lasagna...skali datang 1 potongan je...ermm dalam hati ktowg ni mesti tak cukup pastu dah cuit sana sni nasib abis...ktowg kalau makan2 mesti share2 je sebab nak rase makanan tu sikit2..Bagi aku rase die OK laaa...biase je..just nice

Mushroom soup....sedap tapi rase seakan2 soup Campbell la.. 

Ni beef burger adik aku punya tak sempat rase aku just rembat wedges die je...

Salmon grill...yang sedap kulit die yang garing tu je mashed potato tak berapa nak chewy sgt..

Diakhiri dengan gambar sorang satu blok..hahahhaa

Sebenarnye ktowg tak tau signature dish kat sni apa bnde..tapi ktowg try western food die je..pastu time nak basuh tangan lalu kat meja2 orang2 lain semua order local food macam laksa la mee mamak laa...aku konpius restoran ala2 western tapi takkan popularnye local dish dah la harge local dish tu lebih mahal dari restoran2 local dish yang kat luar tu...sebab tu dah alang2 mahal ktowg order je western food...

Totally apa yang ktowg makan kat situ haritu biase2 je takde pun nak meninggalkan kesan yang mendalam sangat kat ktowg..sedap tu subjektif maybe ada orang kate sedap tapi bagi kami biase2 je..tapi entah local dish die tu sedap kot sebab tu ramai je orang order tu...


till then
cik enie