11 February, 2016

Bercuti ke Hong Kong 2016 (HARI KEDUA)

Hye..Assalamualaikum..

Mari sambung citer hahahahahh...makan minggu betul la post aku ni kalau tak minggu makan bulan kadang2 boleh makan tahun gak..hahahaha

Hari kedua marilah ke Disneyland Hong Kong...memang dah plan 1 day kte stay sni BIL ngan abah tinggal diowg tak suke tempat2 macam ni..so mak pagi2 dah masak siap2 umah pun dah ok..siap bgtau makanan dekat mana..nanti mak ngan akak aku senang hati leh tinggalkn laki die dekat umah diam..ada jugak suruh diowg g jalan2 dekat area situ tapi smua malas baik duduk umah sejuk2 tu tidur...

Kami siap bawak makanan ok masuk dalam..segala biskut sumbat dalam beg, mashed potato masuk dalam botol (tapi ni makan b4 enter gate disneyland sebab takot kene rampas), roti2 dan air...peruk2 sikit dalam beg nasib lepas Alhamdulillah...

Ni mak masak sardin untuk orang2 yang kene tinggal...telur,cili,kentang,buah semua beli dekat supermarket dekat umah ktowg je...ok kepada sesiapa nk beli bahan2 mentah untuk masak ni boleh cari supermarket Welcome ok! situ macam2 ada..dekat 7e takde jual..ke info ni aku dah khabor kat post lepas? entah akak lupa dah..

Ok untuk pergi ke Disneyland ni senang je ko naik train tukar2 train sikit pastu trs smpai Disneyland senang ya amaaaaaaaat...rajin2 skit buat research google sana sni..kami gerak dari rumah dalam pukul 8 macam tu time tu ramai orang pergi kerja tapi untuk hala ke Disneyland tak ramai orang lagi so dalam train leh duduk jangan risau...ok yang atas ni train last utk ke Disneyland comel kan..tapi aku mana reti comel2 ni geram2 biase je pun takde rase eksited pun tapi just gambar utk kenangan laaa..






Dah sampai pun..punyala asik tengok dekat gambar orang lain Alhamdulillah dapat juga merasa even dah tua...mak aku lagi eksited..time nak beli tiket Disneyland ni diskus ngan akak aku...sp yang nak pergi or tinggal trs aku cakap eh mak tak boleh tinggal ea die teringin nak jumpa Cinderella dalam ni...abah tinggal takpe nanti die bosan..Memang tujuan pergi HK untuk pergi Disneyland pun ini jelah mampu Jepun ngan Paris tak mampu lagi nak pergi kene simpan duit berkoyan baru boleh g..


Ok tiket akak aku dah beli dari Malaysia nanti die suruh bawak voucher then redeem tiket dekat mesin ni..sonang aje...Tiket Disneyland kitowg dapat dalam HKD 485 (RM 270) kalau korang beli dekat Disneyland sndri hrgenye ialah HKD 539 ok!!!!! kalo warga emas ngan budak2 murah sikit...kami tak mampu so sedaye upaya cari tiket Disneyland murah tau...siap google merata2 lagi..sebab tiket2 dekat sni semua mahal2 so kami memang akan cari sp yang jual murah..owner rumah pun ada jual tiket murah tapi dah bincang2 beli je la dekat sni dan boleh dipercayai..urusan tiket ni pun akak aku handle die beli dekat http://www.hotelinhongkong.net/ sila la terjah2..

Orang paling eksited dapat jumpa princess2 ni..time kami g ni ujan renyai2 tapi kira macam salji la gitu takde la lencun dah la sejuk memang bertambah2 sejuk wey...dan karakter2 ni akan tgu dekat tempat2 spot die kalau nak bergambar ko kne que dan semua karakter princess2 ni takde orang pun que maybe orang tak nampak atau ujan time tu tak sure..mickey and minnie ramai giler orang beratur dah la tengah ujan...sabor jela ktowg tengok..pastu siap ada yang obses ye siap bawak patung la pakai baju macam princess la..macam2 ragam orang dalam Disneyland ni..

Entah apa mak rah berbual ngan snow white ni...tanya khabor kot..lembut je suara princess ni memang menghayati watak betul..

Main la apa yang patut yang tak perlu beratur panjang yang best..show2 kami tak dapat tengok banyak sangat takpe la tu pun dah penat giler dah jalan dalam ni..

Dah penat sna sni moh la makan kami pergi dekat Tahitian Terrace...kalau nak kepastian halal atau tak boleh google ye hahahah...makanan dekat sini mahal so b4 tu ko kne spare duit siap2 untuk makan2..kami memang tak beli popcorn ke jagung ke sebab mak aku tak bagi die ragu2..so kami menurut arahan jadinye ini je la duit makan kami keluar..ni pun tak abis makan sebab tak sedap adoi aii why...why mahal tak sedap ni??????? geram je ngan Disneyland ni..

Dah kenyang before g solat singgah dlu parade yang dalam ujan ni..kalau tak ujan seronok la jugak parade ni tapi yang ni tak berapa best la plak..kami stay kejap pastu trs blah..

Ok orang-orang islam siapa nak menunaikan solat boleh datang sni City Hall..cakap dekat orang yang jaga kaunter tu then amk wudhuk dekat toilet sebelah...ok time ni ada kes orang kaunter tu cari gaduh suh cepat2 solat sebab nak guna bilik tu..aiiiiik malas la flashback sakit plak hati aku teringat...tapi yang penting kalau nak solat ko terus cakap berapa orang nak guna, and sampai bila nanti kang diowg kecam hahahahhahah....


Sambung lagi main so kami pusing 1 Disneyland ni..adik aku g main merbahaya ngan kakak aku...aku kene la layan budak kecik ni main...siap bawak auntie die naik kete lagi..icha power!!!!!!!!!! 

Malam dalm pukul 8 macam tu ada lagi parade leh tunggu depan2 tu yang depan duduk belakang diri..dah abis parade berpusu2 orang balik tapi ktowg lek2 dlu shopping apa yang patut barulah balik.. before Disneyland ttp akan ada fireworks tapi ktowg tak tunggu sebab MALAS hahahhaha..






















Yeay dah abis...dah seronok marilah kte balik umah time ni memang lenggang..train pun lengang..balik mandi urut2 kaki trs tidor penat giler ok..

-till then-


Cik Enie