26 January, 2017

Umrah December 2016 - Part 1

Hye..Assalamualaikum..

Asik-asik hapdet blog citer pasal #ephyra kan? macam bosan pula..so Harini nak share sikit pengalaman first time mengerjakan Umrah bersama keluarga..

Btw..Selamat Tahun Baru 2017!!! pom..pom..pom!!!

Giler la kejap sangat ni tak alih2 je dah 2017, tahun lepas pun ada lagi yang tak achieve duhaii.. so tahun 2017 marilah kita lebih bekerja keras untuk dapatkan apa yang kita mahu, semoga perjalanan sepanjang 2017 dipermudahkan hendaknya dan juga semoga lebih diberkati..

Ok berbalik kepada cerita umrah, Dari awal tahun lepas aku dah plan dah nak pergi sementara ada rezeki dan juga sihat baik kita pergi awal-awal means dalam umur yang muda.. sebab dekat sana memang memerlukan stamina yang tinggi sebab nk kejar ibadah ni kat sana tak kira pukul berapa pun 1-3 pagi kat sana pun cerah je memang kota suci Mekah tak penah diam, sentiasa ada orang.. tapi kita sendri kene beringat la berpada-pada pada tubuh badan kita sendiri..

Setelah survey banyak travel agency kami memilih Tiram Travel Johor Bahru.. banyak bende yang perlu kami consider before pilih travel agency ni.. disebabkan akak aku bawak anak 2 orang tu pun kene consider juga tambang and semua bende.. lagi 1 kami pilih Travel sebab kami nak naik dari Singapore tak nak naik dari KLIA tapi kalau naik Singapore mesti dia akan transit kat mana-mana..macam kami haritu transit dekat Bombay..dapatla jejak kaki kat tanah India..hahaha..btw kenapa pilih Singapore sebab BIL aku keje dekat sana so time Travel agency mintak passport untuk uruskan visa memang pening jugak fikir macamana.. last2 diowg bincang laki bini akhirnya BIL kene stay dekat SG sebulan sementara nak tunggu visa siap.. memang payah sikit if ada yang keje oversea then nk pergi Umrah..kene berkorban sikit and nasib baik Ust tu tolong dapatkan cepat passport tu balik kalau tak lagi lama BIL duduk dalam SG entah-entah sampai hari nak pergi tu ke.. tapi akak aku memang dah prepare semua bende awal senang sikit..


Pukul 4 pagi dah kene berkumpul dekat HQ Tiram dekat JB..nasib dekat je dengan rumah so takde la macam tepu sangat bangun tidur tu.. Time pergi ni macam-macam fikir tapi sedih jugak adik aku tak dapat join sebab kene kerja kalau tak lagi syok.. sedih tengok dia kene tinggal.. akak dia ni mana boleh semua bende nak sedih kalau pasal adik..hahhaa#kakakkalut


Nampak tak orang lain bukan kemain lambat naik..kami dh letak beg smua terus naik duduk..hahhaha kemain ni semangat..


Jadual Perjalanan kami.. SG-BOM-JED...tapi kami ke Madinah dulu then baru gerak ke Mekah..Perjalanan memang kira jauh sebab ada transit semua kan tapi Alhamdulillah takde apa-apa pun terjadi smua lancar..


Dah tiba airport Changi.. Flight pukul 11 naik Jetairways..so duduk la lama-lama melangok kat Changi tu.. 


Dipersembahkan Tia buat peel.. aduhai budak kecik ni.. memang kene bersabar ye kalau bawa kanak-kanak ni.. macam kami Tia la yang macam over sikit Ami adik dia ok je sebab dia tu memang diva pun..kalau baring kene lunjurkan kaki aishhh banyak bende la kene ikut cakap dia sebab dia ni tahu apa yang dia nak apa yang dia tak nak..kalau tak nanti kang bising...so auntie ni kadang-kadang tak tahan naik hantu jugak hahahha.. Saborrr je la banyak-banyak..

Dari Singapore-Bombay dalam 5 jam lebih kot..entah lupa sudah.. tapi flight dia besar so selesa la sikit.. tapi dari Bombay-Jeddah flight kecik macam AA nasib kejap je..


Sempat la layan Hindustan kejap citer Diwale tak penah langsung tengok ni la 1st time tengok sambil makan... tak tahan ngantok baru la tdo pastu lagi separuh citer tu aku sambung waktu balik nanti... 


Makanan yang di hidangkan.. dia ala-ala hindustan sikit ada yang boleh diterima ada yang tak lalu.. macam aku waktu pergi memang lapar so semua licin..tapi waktu balik tak lalu nak makan sebab ngantok sangat..



Yang ni dekat airport Bombay.. airport dia cantik bersih jangan risau.. surau pun ada so tak payah nk risau ok!! tapi untuk ladies nak amk wudhuk kene pergi toilet sebab tmpt wudhuk dalam surau sesuai untuk orang lelaki je.. tapi dalam toilet kalau lantai basah cleaner die pandang kemain takot kita tau.. transit time tu dalam 2 jam jugak kot..


Dalam pukul 12 pagi waktu Arab, kami selamat sampai.. lepastu terus bergerak ke Kota Madinah..time ni tengah tgu bus datang..so melepak la masing-masing dekat luar airport ni.. Alhamdulillah kami tak terima langsung kesesakan dekat Imigrsn diowg maybe ni aiport kecik je kot..memang time tu flight kami je baru datang so dia bukak kaunter pun untuk kami dapatla aku jadi orang first beratur..

Alhamdulillah before subuh di Madinah dah dapat Check in Hotel.. Kami duduk takde la jauh sangat tapi takde la dekat sangat tapi kene jalan kaki 2 block bangunan.. Nama hotel and gambar tak sempat nak ambil maaf nye.. Kami memang pilih duduk asing-asing..macam akak aku sefamily and aku,mak abah sebilik.. sampai-sampai terus unpack barang, bersihkan diri yang kira macam seharian jugak la tak mandi, siap basuh baju cepat-cepat then terus abah ajak g Masjid... First solat dekat Masjid Rasullah lagi-lagi solat Subuh memang syahdu.. tak dapat tahan air mata time solat..tak sangka betul-betul aku dapat sampai tempat Rasullah.. bende ni takdela aku plan beriya sebab aku takot dikemudian hari terjadi apa-apa..tapi Alhamdulillah doa yakin dan fikir baik-baik tentang Allah semua dipermudahkan...Jalan nak pergi solat pun lengan je..Madinah memang best.. Time pergi ni Madinah baru nak sejuk tapi ok lagi laa... balik Subuh pun tenang je suke sangat..

Ok sambung part 2 nanti ye... tangan ku dah lenguh dah ni...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa





-till then-
Cikenie


09 November, 2016

Ephyra Dealer - JB, KOTA TINGGI DAN NUSAJAYA

Assalamualaikum..

Maaf asik update citer pasal jual barang je kan... aku malas nk update dkt entry ni Dealer ephyra di johor bahru kang orang bosan plak kan..so kepada pembaca2 baru and nak tahu pasal Ephyra meh #cikenie nak kongsi sikit...

So far ada 3 produk yang #cikenie bawak masuk :

Ephyra Premium
Ephyra Skinbar
Ephyra Skinana (Serum)

Kalau berminat dengan set skincare Ephyra boleh try skinbar + skinano and dapat harga special sikit.. kalau beli 1 item harga normal ok!!


Gambar atas ni Ephyra Premium (minuman collegen)..yang ni best sgt2 dan ini la first produk yang diowg keluarkn.. Selalu orang yang cari minuman ni memang untuk support kesihatan/kecantikan dalaman dan luaran.Testimoni ats ni adalah hasil orang minum time mengandung and selepas bersalin.. memang bagi hasil susu yang banyak.. kakak #cikenie pun amalkn minum ni time die mengandung and time berpantang sekali susu maak aiii bnyk noo smpai ada anak susuan lagi..Alhamdulillah sebab bukan semua orang akan hasilkan susu yang banyak dan yang banyak menyumbang faktor susu banyak adalah pemakanan kite..so kene la jaga2..

Harga asal Ephyra Premium : RM 198.. In shaa allah watsap #cikenie dlu akan dapat harge reader k!



Ephyra Skinano (serum)

Seperti yang kita tahu serum memang bagus untuk recover kulit muka yang bermasalah sebelum ni.. Sekarang majoriti pengusaha skincare mesti akan keluarkan serum diowg sendri sebab tahu akan hasil selepas itu.. Sudah tentu takde bahan kimia yang diapply dalam skincare Ephyra ni so jangan risau.. Banyak customers yang amik dengan #cikenie pada mulanya mesti ada masalah kulit dengan produk diowg guna.. then dah tahu kandungan dah teliti sendiri baru diowg pilih untuk try produk ephyra,..

Harga asal Ephyra Skinano : RM 68.. In shaa allah watsap #cikenie dlu akan dapat harge reader k!


Ephyra Skinbar (sabun yang boleh dipotong2)

Sabun ni dari first die wujud memang #cikenie jadi pengguna setia die.. best sebab bau yang wangi dan hasil yang best...hashtag aku suke!! ada orang pakai ni jerawat cepat kecut ada orang pakai sebab jeragat die makin pudar..dan #cikenie pakai sebab die best wangi and siapa yang pakai sabun #cikenie ni dlm toilet tu mau #cikenie marah.. suke2 je guna sabun gua yang super best ni kan..nak beli laaaaaa sendri..eh...ok sabun ni bukan je sesuai untuk kulit muka tapi seluruh badan juga ye!! diulang seluruh badan..ada sorang customer anak die eczema kat kaki dan bila apply time mandi gosok2 Alhamduillah makin kurang..idok la terus hilang kan tapi kte cuba cari penawar untuk sesuatu penyakit..dengan izin Allah bende tu akan baik..

Harga asal Ephyra Skinbar : RM 39.. In shaa allah watsap #cikenie dlu akan dapat harge reader k!

In shaa allah next ni #cikenie akan bawak masuk Ephyra Skinsnow as moisturizer plak.. sebab ramai nooooo yang tanya..untuk tidak memutuskan harapan korang try Produk Ephyra ni In shaa allah #cikenie akan jual k!! jangan risau andalah segala-galanyeee...kbai! muahxx xoxo

Lupa nak cakap..segala update stok ada atau tidak akan diuptade die fb page Ephyra 2u&2me2 Johor sila laaa like....

Watsap cepat !!!!!!!!!! 01110 709398


-till then-
Cik enie

19 October, 2016

Dapatkan harga COMEBACK Ephyra disini wahai warga Johor!!!!!!!!!

Hye..Assalamualaikum!!

Setelah lama cik enie duk diam2 tak tulis blog, tak update ig, tak update fb tetiba je dah jual ephyra balik semula kan...ko dah pehal???? hahahah

Ok sesape yang duduk area Bandaraya JB, Sri Saujana Kota Tinggi, Ulu tiram dan Nusajaya/Iskandar Puteri boleh dapatkan secara COD 3 produk ephyra yang cik enie jual iaitu:

1) Premium Ephyra


Minuman collogen ni sedap tau! tak rase hanyir tak rase masam tapi rase air oren yang best giler.. Dah lama sebenarnya cik enie minum tapi dah beberapa bulan jugak la cik enie miss minum dan try produk lain.. dah duk try macam2 produk akhirnya balik semula kat ephyra sebab kesannya lain macam.. Firstly time select ephyra ni as minuman supplement cik enie bukan pilih untuk putihkan kulit muka yang sedia tak berapa putih ni tapi minum as utk support badan ni seharian..siang kte dah keje..keje pulak kne melayan students seharusnya penat, kadang2 time tengah tunggu isyak dah mengantok giler sebab penat sangat tapi semenjak amalkan ephyra alhamdulillah seronok sikit menjalani kehidupan seharian (ayat dah macam pembaca berita dah pehalll). Mula2 memang tujuan untuk bagi tenaga lama2 tengok kulit muka pun dah tak kusam macam sebelum ni..so bersyukur sangat dapat benefit 2 dalam 1 ni kan.. Pastu cik enie ni jenis suka holiday tapi takde la tiap2 bulan jalan at least setahun 3 kali mesti g travel..so dengan minum ephyra takde la rase penat sangat kesana kesini.. 

2) Ephyra Skinbar

Lepas dah minum collegen dia..cik enie pun teringin plak nak terai pencuci muka dia sebab orang kata wangi giler.. pastu trs order sampai 5 ketul, sayang punya pasal 1 ketul tu cik enie potong kecik2 tau.. pastu orang lain nak guna terus jadi kedekut..sebab sayang wangi dan mahal...kikikikiki... takpe la kalo mahal tapi bagus apa nak berkira kan..korang g beli pakaian jenama boleh setakat nak beli sabun ni kedek! cepuk kang!! hahahahah..



Ni sabun yang wangi tu...best gilerrr..rugi tak beli sebab memang best giler..  dah bape banyak best giler pun aku tak tau laaa oiii nak cakap.. 

3) Ephyra Skin nano

Sekarang ni popular sungguh dengan serum kan.. sebab serum dah diuji keberkesanan dekat semua jenis muka... semua puashati kalau apply serum kat muka even produk apa2 pun.. kali ni ephyra terai keluarkan 1 lagi skincare yang akan mengimarahkan lagi keinginan anda hahahaha...


Cik enie lom terai lagi produk ni sebab dia baru sangat kan dan jualan pun cepat je abis.. so sesape yang nak terai serum produk terbaru dari ephyra meh terai meh..aku gerenti la produk ni pun best jugak ..


So sempena comeback cik enie menjual produk ephyra ni balik semula so cik enie nak bagi special price mak enon kak joyah mak bedah oiiii!!!! Sila watsap 01110 709398 untuk dapatkan harga COMEBACK dari cik enie!!! In shaa allah Cik Enie bagi special price ok..!! janji! i swear! promise!

Pastu nak bagi sikit nota daripada pihak HQ ephyra iaitu Oceanlife :

AMARAN 

Kami faham adat persaingan dalam perniagaan, namun kebelakangan ini makin ramai peniaga2 di luar sana yang bermain harga & seterusnya menjatuhkan harga #Ephyra yg telah ditetapkan sekaligus menyebabkan persaingan yg sgt tidak sihat.
Justeru itu, kami ingin memberi amaran kepada semua - Berhati-hati dengan agent / dealer yang jual harga murah dari harga pasaran EPHYRA. .
Untuk pengetahuan semua > Ephyra TIADA HARGA PROMO / BIG SALE buat masa ini dan sesiapa yang mempamerkan harga murah itu dikhuatiri bukan pengedar / agent sah kerana pengedar kami yg sah & berdaftar perlu mengikut peraturan HQ iaitu tidak dibenarkan menjual & mempamerkan harga yang dijual murah dari harga pasaran.
Seperti gambar2 diatas ( hanya sebahagian sahaja yg dipamerkan di atas ) ; ada banyak lagi yg kami jumpa & sedang siasat - jual Ephyra pada harga murah & tidak sah. Oleh itu - Pada agent2 ( sama ada berdaftar atau tidak ) terutama yg jual murah di luar sana - mohon hubungi kami & nyatakan stokis sah anda utk pengesahan selanjutnya dari HQ.
Sekiranya diragui, kemungkinan agent2 yg jual murah ini tiada stok ditangan & cuba menjual dengan harga yang tidak sah.
Diharapkan pengguna di luar sana bertindak bijak - Elakkan dari membeli dari pengedar yang menjual pada harga murah & diragui kesahihannya utk mengatasi masalah barang tidak sampai / bila COD penjual tiada di tempat yang dijanjikan. . .
Semoga semua pengedar Ephyra dapat berniaga dalam persaingan secara sihat. Terima kasih atas sokongan anda semua kerana turut sama mempromosikan ephyra. .
Namun adalah diharapkan anda semua tidak mementingkan diri + lariskan produk anda dengan memonopoli pasaran dengan harga tidak sah & kemungkinan ada unsur penipuan. .
Jangan menghancurkan perniagaan dan kesempatan peniaga lain yang jujur mencari rezeki bersama. .
Utk info lanjut - boleh check di website kami www.oceanlife2u.com utk senarai dealer / kedai & farmasi yg menjual Ephyra yang sah & berdaftar.
Harap maklum.

ADMIN HQ OCEANLIFE


Kesian kat kami dealer yang sah ni nak cari makan tau sebab orang-orang kat luar main harga.. kalau anda berminat dengan produk ephyra yang original dan boleh dapatkan dekat dealer, agen yang berdaftar sehaja... Lagi sekali orang-orang area Johor Bahru boleh dapatkan harga comeback ephyra disini..









-till then-
Cik Enie




20 July, 2016

Trip Cari Rezeki 2 hari 1 malam : Vietnam 2016

Assalamulaikum..hyee..

Selamat Hari Raya!!! jarang rasenye aku nak share citer raye kat sini sebab aku kan pemalas..citer bende alah ni pun aku simpan berbulan-bulan..

Trip ni memang sajer je aku and kakak aku rancang untuk soping2 raye kat sni.. lepas tu fikir2 jom la kite bisness sikit dapat cover duit apa2 yang patut..kikiki tapi seriusly takde la menguntungkan pun sebab memang tujuan asal memang nak menyoping baju2 ktowg je tapi sekali sekala kte try market tgk macamana perginye..

Dari JB aku gerak ngan mak aku..sampai KL mak aku tinggal jaga anak akak aku hahhaha oleh sebab die buat last minute decision so tiket die kami tak beli la...lagipun takot die penat ktowg memang survive giler kat sna makan pn alakadar je..

Disebabkan ni kali kedua ktowg g sini so macam dah tau sikit la perihal di sana..tapi yang first pergi tu memang ada transport dah tunggu kat airport so tak yah fikir apa2 kali ni kiteowg pergi konsep die main redah je refer blog yang backpackers je decision pun kat sna baru decide.. 

Mula dah touchdown ktowg decide nak amik cab g hotel tapi macam fikir kite kene cut cost segala bende so kitowg naik bus wuuuu giler la wey nampak bus aku terus kejor bus tak pandang dah cab masa tu jugak decide naik bus entah apa2 punye keje la.. No bus 152..ko keluar je dari pintu airport tgk belah kanan nanti kat situ ada bus menunggu jangan risau bus ada aircond and condition ok..i selesa means bersih la tu.. kalau tak silap 5000 dong je kot very di murah kalau bawak luggage besar kene tambah lagi 5000 dong padahal beg bukan duduk kat kosi pun itupun nak charge blahhhhh laaaa weyyyyy!!! ini semua makan tepi ni!!! eh...hahahhaah..dalam bus cari tempat dulu nanti ada konduktor akan collect duit korang..before pergi tu memang aku ada asingkan duit kecik2 yang lebihan trip before ni so senang la kan ketepikan siap2 pastu aku dengan yakin bagi la duit kecik tu die tak terima sambil gelak2...ko dah nape mamat oiii die geleng2 pastu aku tak faham die cakap apa so kami assume tak cukup la kot duit tu..then bagi duit besar baru die amik..ok fine..rupa-rupanya kan duit aku bagi tu duit Thailand bukan Vietnam kahak betul la oiii!!! aku tau ni pun time nak beli barang kat ChinaMarket..time tu org tu pun tak amik duit die kate ni bukan duit country die..balik2 hotel aku tengok balik upenye salah mata wang la aku bagi...senget cik enie ni kadang2 abis kene bahan ngan kakak gue...Berbalik kepada citer bus tu nanti korang jangan salah naik ye pastikan no bus betul and ada tulis beth than...die station last skali kira macam bus stand diowg kat sana.. Kalau korang stay kat jalan Malaysian street tu ok la bole la ikt instruction aku ni kalau tidor tempat lain sila la buat research kat blog orang lain.. dah sampai bus stand korang kene melintas jalan besar 2 kali then barulah sampai...duk sna asik g bus stand ni je so ktowg melintas jalan pn dh jd mcm orang vietnam pedulikan motor yang lalu yang penting konfiden..

Kami stay kat Cat Hotel..hotel ni kecik je comel memang mampu duduk la untuk orang2 yang just nak stay 1 nite only ni... very the friendly no muke kekwat2 die punya pekerje i likeee it!! Hotel ni jauh sikit dari beth then market tapi takde la jauhhhhhhhhh sangat die kira hotel ujung sini beth then market tu ujung sna and memang kene lalu jalan Malaysian street..



Sebelah toilet tu ada cermin tau tapi cermin takde bidai die just ada tinted tapi boleh nampak...hahahha nasib g ngan kakak aku so lantok die la ko nak buat apa dalam toilet baik aku tengok tv hahahah..

Makanan kat sana memang tak berapa masuk sangat ngan ktowg ni dari dulu g pun macam nak tak nak je terima dek tekak tapi sup yang Vietnam tu sedap kalau macam goreng2 ni tak yah la makan tak sedap.. nasib time pergi ktowg ada order makanan dalam flight tapi macam tak berapa selera nak makan so makan la kami kat hotel ni... yang gambar ni makan utk dinner rasenye ke bila ntah aku lupa..trip ni aku pergi bulan 3 ni dah bulan 7 ko rase ingatan aku kuat sangat ke????????????? huhhhhh

Sampai je hotel tak leh check in lagi so tanpa lengahkan masa ktowg pergi balik ke Bustand tadi untuk naik bus ke China Market... ni pun kami main redah je..pedehal kan...hhahaa. disebabkan beth then market tu dekat je so kami decide pergi yang jauh dlu so dekat2 ni esk pagi2 boleh terjah..lagipun kalau nak kain lagi murah silalah ke China Market benth then die markup lagi harge..Lepas letak beg trs g sni balik tak makan pun lagi padahal...kemain kami ni kalau fikir2 balik hebat betul nak cari duit punya pasal hahahahhah...


Ni la upe bustand tu...kecik je tapi bersih la jugak macam takde sampah pun tapi asap bus tetap ada hahaaahah...

Nak ke China Market ko tgu bus No 1 warne biru duk situ diam2...time ktowg melintas jalan bus No 1 dah jalan so kami tunggu la sat tapi kejap je takde la lama mana pun tunggunye...bus pun ok ada aircond..tambang lupa tapi 5000 dong jugak rasenye dan ko kene tukar duit kecik siap2 ye pergi dan balik senang driver bus malas layan kalau takde duit kecik...

Ko turun kat stesen paling ujung skali..macam bustand jugak laaa..duk je diam2 dalam bus tu tunggu bus parking siap smua baru ko turun ok!!! haa sebab first time naik public transport kat sna so aku nampak orang2 muda kira macam respect jugak dkt orang tua2..diowg akan bangun and bagi orang tua,ibu mengandung or budak kecik duduk dlu...sooooo polite sebab kan orang sana macam muka ganas2 stok nak telan orang je kan muka tapi dalam bus tu tengok eh macam baik plak orang kat sna.. ni kite kat Malaysia dalam train orang mengandung nak duduk pun orang lelaki boleh selambe duduk,.. Gi belajar etika sikit orang Malaysia ni..eh tak yah citer jauh la students kat tempat aku keje ni pun sama dah duduk tak reti2 nak letak kosi kat tempat asal die ingat ada maid ke kat sini...

Ok dari bustand tu nak ke ChinaMarket tu jalan kaki je dekat je pun...turun bus pergi kearah pintu besar yang ada petrol station...ko kne melintas jalan yang nak ke seberang petrol station tu then jalan kearah atas..terus je sampai simpang belok kiri nanti ko jumpa bangunan macam kat bawah ni itulah die...area2 situ ko akan nampak orang naik motor angkut2 barang so memang dah dekat la ngan market tu jangan risau..



Dalam ni ada 2 kedai kain yang best harge boleh runding..die bagi harge murah kami jual murah kat hampa amik untung pun sikit je tau.. sebab tu ktowg sebolehnye cari kedai yang offer murah and kain yang variety. 

Siap beli begpack untuk isi barang2 ni tak larat eden nak angkat..nak balik pun sama naik bus yang sama and berhenti kat tempat yang sama... sampai bilik baru lepak..makan2 mandi solat smua..tapi kalau dah penat nak makan pn tak berapa nak lalu sangat..petang2 sikit b4 6 beth then market akan tutup so kite terjah kjp usha2 harge.. Malam tu barulah kitowg cari barang2 ktowg kat pasar malam je pun tapi aku macam tak membeli kakak aku la yang soping entah apa2..



Pagi2 bangun breakfast ni sambil layan Suami Tanpa Cinta.. aku memang dah download episod die banyak2 so senang la tengok kat sna je.. lepas breakfast terus keluar g Chinamarket lagi before fly malam nanti..time ni bagi pulun membeli sebab last day kan.. balik2 hotel yang penting susun kain bagi cantik make sure tak over luggage.. timbang2 luggage 2 orang bawak almost 30kg jgk woooo hadoi patah pinggang nak...

Sampai airport almost 12am jgk..dalam flight aku tak tidor pun abiskan novel ni tengok2 dah sampai nasib kat airport tak kene tahan ngan kastam..heheeehehehhe 

Berakhir la sudah trip singkat yang kira macam bisness trip la jugak cecececewahhhh kami ke Vietnam tengok la projek raye next year kalau rajin leh menyoping baju korang2 kat sni lagi....... terima kasih yang membeli kain2 dari kami belum touchdown lagi tapi dah ada orang cop kain2 tu..terima kasih kejap je dah sold out..


-till then-




Cik Enie





20 May, 2016

D'Inspired Residence by KSL

Hyee..Assalamualaikum..

Harini cik enie baik so cik enie up lagi 1 citer... sempena bithday cik enie yang ke-24 tahun ni hahahahhah ada cuti Malaysia bagi..eh bukan setiap tahun after birthday je memang akan cuti tapi tahun ni macam best sikit 1 may jatuh hari ahad so dapat la cuti on monday yahooooooooo!!.. then oleh kerana kakak ku and icha balik JB haruslah ada aktiviti takkan nak duk diam je kat umah itu semua tak cool..Marilah kite explore tapi macam tak explore sangat la sebab gambar ala2 sendu sikit gitu..

Even kami duk JB tetap jugak nak duk hotel semata-mata nk swim and tia memang suke duk hotel die gembira je kalau duk hotel...hahahaha so D'inspired Residence ni pun kami baru tau sebab kakak aku rajin search merata-rata ni.. jumpa la 1 apartment yang boleh memuatkan beberapa orang dalam 1 rumah dan ada swimming pool..best...best..best,,

Kami ambil yang 2 bedroom 2 bathroom ada sekali kitchen (dapur, rice cooker, ice box and semua pinggan mangkuk periuk cawan senduk smua..) cool tak?? and trip kali ni mak abah tak ikut diowg kate buat apa rumah dekat tapi tidor tempat lain? hahah biorkan mereka marilah kite short vacay disini hahahha..lagipun diowg balik rumah segamat time tu so nak ke bukit indah lagi jem sudahnye mak ngan abah berdua je la kat umah cucu2 die pergi bersuka ria kat sini..

Section dapur yang macam2 ada... time ni kakak aku bawak periuk noxxa die so ayam yang aku dah perap semalaman sekor2 tu kte bagi masuk je dalam periuk bagi masak then nasik 1 tupperware besar aku dah masak dari umah settle siap masak ayam makan ngan nasi putih..sedap wuuuuuuuu..


 Bedroom die shared bathroom tp complete dengan gobok baju semua so tak yah risau k...

Ni second bedroom..tengok budak kecik 2 orang tu kemain eksited tak sempat nak ambil gambar cantik2...geram betul la ngan budak tu dapat gigit mulut die tu sedap tu...






















So ni pemandangan dari sliding door tadi..depan sink tu ada lagi 1 bathroom..just nice untuk ktowg ni yang ala2 short vacay ni hahah.. if kalau nak sewa monthly pun boleh kat sini check diowg pny website ok! 


Time ni jalan2 dekat sekitar apartment sebab ujan so nak ke pool tak leh skali terkunci kakakkakak lawak giler time ni... memekak je smua tak boleh kuar aduhai dah la semua perempuan lawak..

Gambar dkt pool macam ada nanti kalau ada saya akan letak ye...wat masa skrg gmbar ni je ada..hahaha.. ok dekat sni die provide skali pool untuk kanak-kanak dan juga gym.. gym die equipment sikit lagi tapi bole la.. 

Dan berakhir la short vacay 2 hari 1 malam dekat D'inspired Residence Nusa bestari ni.. aku rasa bangunan ni baru lagi so tak ramai yang tau tapi korang boleh konsider kesini if dengan family sebab die apartment style mudah sikit lagipun boleh masak parking security..semua ok dan kawasan die dekat dengan Giant Bukit Indah tu tapi bukan aprtment dpn Giant tu tau die sblah belakng kedai2 lampu kereta tu... ahhh waze or google je la susah mak cik nak explain..

Sekian saje review tak berbayar dari saya..terima kasih! sehingga berjumpa lagi dan sapa2 nk suh review tempat lain leh je bagi free la ye.. hahahhaha kbai!!!


-till then-
Cik Enie



19 May, 2016

Bercuti ke Hong Kong 2016 (HARI KEEMPAT)

Hyee..assalamualaikum..

Hai!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! came back after berhari, berbulan, bertahun... kpd korang yang kenal ngan kak eni ni espclly tu yang belajar kat tmpt kak eni keje tu tak yah la kecoh sangat popularkn blog aku ni!!!!!!!!!! sepak nak????????????? ke nk penampor???????? sibuk betul ea korang ea dah baca tu duk diam2 semat dalam hati kata2 kak eni ni..hahahaahaha... rindu la tu slalu stalk blog kak eni! wiwiwi

Ok back to citer FINALE psl Hong Kong ni..rase bersalah hutang citer ni lama2.... citer Vietnam short visit sana pun kne share jgk ni tapi kte tgk yang mana sempat k! 

Disebabkan flight ktowg ptg so dlm kol 11 ktowg dah check out... pagi tu nak keringkan baju dekat dobi 24 hours..tp pagi dobi tu dh ada orang jg so tak leh self service...then jawapannye bawak la blek baju basah ktowg tu blek ke Malaysia and dry kat dobi sini je... takpe senang jgk so tinggal lipat je nanti kain2 tu.. sementara tu sempat la aku soping winter coat wooot..wooot maybe bole pakai for next trip...in shaa allah..beli la sikit2 perfume untuk kwn2 kat sni borong la selagi ada duit HK ni..

Balik pun dah shutter van yang jemput kami kat airport tu... sedih kejap je dah abis holiday HK ni... first time rase cuaca sejuk macam ni alhamdulillah dapat pergi tgk ciptaan Allah kat tempat lain lagi... hopefully ada lagi peluang untuk lihat negara2 orang lagi..


Meh nak citer pasal airport die....airport sana sangat besar ok kene jalan banyak eh kalau pergi negara macamni memang kne berjalan banyak so bertabah la ye..nak chck in dkt terminal 1 dan naik flight kat terminal 2... b4 tgu kaunter AA buka ktowg solat dlu dekat terminal 1 ni.. surau die sangat bersih dan selesa amik wudhu kat dalam surau so jgn risau.. kalau pergi dgn family means kalau ada orang lelaki senang skit sebab surau ni bercampur lelaki dan perempuan.. tapi time ktowg solat tu takde pun orang lain datang solat.. sempat jugak pergi refund octopus card tu dapat duit lagi so shopping lagi dekat kedai ala2 daiso dekat atas terminal 1 ni.. beli la macam2 pulak aduhai.. 

Kaunter bukak je ktowg orang first chck in sebab nk makan dekat dalam terminal 2 dekat Popeyes so far dalam airport tu je la yang halal lain tak halal...sori dalam terminal 2 tak sempat nak amik gambar 1 pun even gmbar restoran2 tu sori bnyk2.. tp if korg dah lalu imigrsn diowg masuk dalam terus nampak area restoran2 tu...

Then dah settle g toilet bagai then nak ke tmpt tunggu flight tu pun jauh ok!!!!!! siap kene naik bus lg dan kene turun naik jalan jauh then baru sampai tempat tgu bus... 



Ok ni dalam bus untuk ke tmpt tgu flight...


Area tmpt tunggu flight pun aku tak amik gambar choii pemalas btl la aku ni... tp rsnye ada tangkap gmbr maybe dekat fon abah atau mak tak sure... time tgu tu bole plak icha tidor time borak2 ngan aku then trs tdo gaye bagpackers plak tu tdo dgn bag,, icha2.. siap org lain orang putih ada amk gambar die..


Dalam flight apa lagi tidor la and smpai KLIA2 dalam pukul 1 pagi mcm tu.. trs pegi dobi dry kain sbb esk pagi2 flight ke JB plak.. before tgu kain siap g makan dlu itulah sebab badan dah naik makan je manjang..

Esoknye dah balik JB... nasib la blek tu ada cuti 2 hari bole la ilangkan sakit2 kaki dan lenguh2 badan hahahaha poyo sgt ingat i dah tua ke??

Dan dapatla seflight dengan Maya matahari tu ahahhahah... kenal tak korang??? walaupun artis lama tetap ko ada seflight dengan artis??? hahahhahahah








till then
-Cik Enie_


15 March, 2016

Bercuti ke Hong Kong 2016 (HARI KETIGA)

Hye...Assalamualaikum..

Hari ketiga memerlukan memori yang kuat sebab aku kalau boleh nak tunjuk direction yang betul dekat korang...hari ketiga ni kami pergi makan dimsum halal yang heboh diperkatakan tu.. memang sepanjang dekat sana ktowg berpandukan google..research dekat blog2 dan juga maps barulah boleh sampai yang seperti yang dirancang..so kalau memori aku ingat semua aku bagi details ye..

Bismillah..

Ok memandangkn esoknye nak balik dan takde pun aktiviti yang nak dikejarkan so kita rilek2 santai2 jalan pun perlahan-lahan laaa...pagi tu kita gerak dari rumah lambat sikit dalam pukul 9 macam tu dan area yang kita nak pergi kebawah iaitu di ibukota Hong Kong..

Mula2 kami naik train dari Ya Mau Tei ke Admiralty dan make sure train tu menghala ke Central. ok macam ni direction untuk makan dim sum ni iaitu di Masjid Ammar ktowg baca dekat blog kaki berangan dan mostly yang independent traveller diowg akan refer blog ni...dia tu dah bape kali g HK dah power dah kalau korang betul ikut instruction die In shaa allah akan sampai..

Ok berbalik semula direction...dah smpai Admiralty tukar train turun ke Wan Chai exit A3. Then tunggu Ding Ding tram kat O'Brien Road keluar je dari exit A3 tu melintas jalan sikit dan tempat  tunggu tram tu dekat pembahagi jalan yang korang melintas tadi sebelah kanan...sebab kita akan ke menuju sebelah kiri tat's y kita kne tunggu tram yang menghala ke kiri...time ni kami lost sikit...sebab lepas keluar dari A3 kami terus melintas jalan sampai block depan then kekiri..lps tu tanya2 orang2 dekat situ semua tak tau..lps tu baru ternampak ada ststen tram dekat tengah2 tu..dan lepas tu kami menghadapi lagi satu problem tak tau nak naik tram yang mana no berapa..tgk map so kami naik tram yang menghala ke Causeway Bay..then nanti korang turun dekat stesen hentian no 47E. korang boleh baca dekat setiap hentian tu no stesen die berapa k...kne alert jangan duk selfie manjang...


 Ni dalam Ding Ding Tram..Tram yang ada kabel tu so merasa la naik ni...best macam2 boleh naik and explore sendri...

Takde orang langsung so marilah kite bersuka ria...aku tak duduk pun dalam tram ni sebab takot terlepas...mula2 naik aku tanya la driver tram tu berhenti tak dekat hentian 47E...die tak jawab wey sambil2 geleng kepala..lepas tu aku bahasakan die dalam bahasa kita, ekeleh keje macam tu patutnye tau la BI boleh la cakap ngan tourist ni kemain sombong ye....amboiiiii 

Nampak tak tram merah kat belakang tu...itu la die hentian 47E. nanti turun tram korag melintas jalan pergi ke sebelah kanan korang maknye bertentangan ngan korag nanti akan nampak basketball field and tempat tempat rehat macam dekat atas ni...

haaa tu basketball field..pastu naik atas tu smpai nampak 7e korang melintas dekat 7e tu then trs keatas..masjid tu sebelah kiri anda jenguk2 atas sikit ada kubah masjid..dan area2 ni memang sunyi je die area sekolah..


Dan sampai time ni baru pukul 11..awal lagi kedai ni pun baru je bukak..nanti naik lift pergi ke aras kantin level 5..naik tangga pun boleh jangan sibuk nak cari lift jugak... setiap kali g oversea kalau boleh memang nak pergi ke masjid die..sebab abah memang nak tenguk dan sempatlah solat sunat skali..make sure siapa nk solat baca dlu ye dekat lift tempat amik wudhu and toilet level bape dan tempat solat level bape....

Antara dim sum yang sempat diorder...boleh la biase2 je takde la sedap giler...nak rase sekali skala boleh..


Order jugak makanan lain curry ayam la, mushroom la mee jugak aku pun dah lupa menu apa lagi..
masing2 nafsu tapi tak abis pun..total harga dalam HKD 400++ tak yah la convert nanti sakit hati..tengok makan macam ni tapi mahal..

Seterusnya kitowg bergerak untuk naik ke bukit...pergi Sky Terrace naik peak tram dan tiket dah pun dah beli time dekat airport time sampai 1st day tu...nak pergi sini dari Masjid ammar tu senang je..

Keluar dari masjid ammar lalu balik yang 7e korang melintas time sampai tadi dan belok kanan ke dan tahan la teksi dekat depan2 tu..dekat sna sama jugak macam dekat sni..tak yah tahan teksi dekat bustop pun takpe tepi2 tu pun die berhenti jugak..then ko cakap ngan driver teksi tu pergi ke Peak Tram lower Terminus, stesen untuk naik tram ni di tengah2 bandar...so jangan bimbang kalau driver tu hentikan ko dekat bangunan..yang ada fountain macam dekat bawah ni...tambang teksi murah je kurang dari HKD 40..macam aku kene HKD 35 ikut meter ye..tapi teksi kakak aku mahal sikit HKD 37  hahahaha...siapa suh tak beramah mesra ngan driver kan..hahaah



Time kami pergi ni tak ramai orang so tak yah nak berasak-rasak sangat tunggu tram sampai..aku rase sebab musim winter so takde orang sangat yang nak pergi bukan nampak apa pun kabur je atas tu...dan sejuk yaaa amat ye...


Naik ni dah penuh mak aku je dapat duduk lain kene diri dah la bukit die curam kakak aku lagi skit nak kebelakang...yang tempat Icha diri aku pakaikan die belt memang untuk kanak2 kot die sediakan...gembira kan ko icha jalan je kejenye....tahun depan kemana kah kite yeeee...?? tiket utk tahun dpn takde lagi ni..tahun ni dah fully booked hahahahhahaha

Wey panjangnye entry kali ni padahal tak sampai malam pun jalan...stresssnyeee nak tulis manjang...aku benciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...sambung time aku rajin ea lepas ni..




Marilah bersambung entry kali ni setelah berminggu aku hold wiwiwiwwii...


Curam ok naik tram ni bape darjah n ketinggian tak sure plak tapi curam la dan dekat sblh2 landasn tram akan nampak bangunan before sampai puncak..mula2 aku ingatkan kawasan die macam dekat langkawi tu so ada kawasan memang khusus utk tram ni rupanye kwsn die tengah bandar...hebat HK ni...power..power..

Ok dah smpai atas di sky terrace ni nant masuk2 terus nampak tempat jualan mksudnye dekat level bawah skali and ada orang kata lagi murah dari ladies market tapi kami tak jenguk pun lalu gitu je...

Nak pergi naik ke puncak untuk tengok view tu kene naik level atas lagi menggunakan escalator ye lift takdak..so jauh la sikit jalannye and kalau sesiapa nak pergi madame tassauds dekat sini la tempatnye tapi kami tak pergi pun macam membazir je abah mak mesti boring tengok patung2..


Ni dah sampai dekat the Peak die kira kalau naik sini memang akan nampak view HK maybe pergi bulan 6-8 cantik la kot ni awal tahun pergi memang nampak kabus je la dah la sejuk...membazir je tiket g sni..

Tunggu tram ni kejap je maybe orang pun tak ramai kot and tempat duduk pun banyak kosong..

Balik tu kami nak try naik bende lain plak asyik naik train die je kan so harini kita explore naik ferry plak untuk balik ke homestay..turun dari tram tadi then boleh tunggu bus 15C untuk ke jetty...dan rupa jetty tu macam gambar dekat atas ni..nampak tak tulisan To Tsim Sha Tsui so korang ikut signage tu either nak duduk atas atau bawah dalam ferry tu...tiket die just touch your octopus card ONLY!!! senang kan tapi kalau nak beli tiket before masuk tempat tunggu ferry ada kaunter jual...

Cop! berbalik kepada tunggu bus 15C tu korang just tunggu je dekat bawah tempat tram tadi dan ada tulis bus no 15C...jetty tu ada tempat terakhir die akan stop and before tu die bawak korang ronda2 city HK dapatla lalu Bank Negara diowg mall2 diowg..just enjoy je time naik bus tu ye tak yah nak aware tempat stop...hehehehe

Amboi abah syok nampak naik feri...hahahahhaaha kejap je dalam bape minit dah sampai jetty di Tsim Sha Tsui...die akan stop dekat tempat tengok lampu malam2 tu..then carilah stesen MTR untuk balik ke homestay...

Balik tu aku, abah n mak balik homestay dlu sebab abah dah sakit kaki jalan banyak kan..yang lain g merayap... before balik singgah dlu Welcome beli buah la sayur la kemain lagi...aku memang suka jadi mak cik2 ni beli barang2 lauk sonok je abiskan duit lebih2 ni..

Lepas tu takde apa nak buat just lepak2 aku layan citer cinta si wedding planner and sha n shah je marathon nasib wifi laju back to back tgk..hahahahh...malam tu kebetulan kazen ktowg pun holiday kat sni skali and homestay diowg pun dekat je so plan g ladies market lagi kali ni kami borong tshirt HK....murah la dapat lupa plak aku nak amik gambar kedai tu..die bantai cakap cina aku bantai cakap melayu ahhhhhhh die ingt i tak berani ke hehehehhehe... time ktowg tengah pilih sebab borong smpai 15 helai then ada 1 group dari Malaysia dtg nk beli cina tu bagi mahal la plak pastu suh aku shhhh shhh jgn bgtau hrge choiii sgt korg kan...dah orang malaysia tu pun macam kerek je aku diamkan je la cb ramah tamah skit boleh aku bocorkan hrge die dapat tu mahal...

Lagi apa ek nak citer... dah takde apa2 la kot on tat day..just jalan tu skali kuar tu je la....oooo pastu kami beli la sikit perfume sikit utk kenangan...korang boleh pergi sasa atau alaaaaaaaaaaaaaa lupa plak nama die tapi die ala2 watson la gitu alaaaa lupa la nnt dah ingat nama kedai aku update k....


kbai..



Till then
-Cik eNIE-