26 January, 2017

Umrah December 2016 - Part 1

Hye..Assalamualaikum..

Asik-asik hapdet blog citer pasal #ephyra kan? macam bosan pula..so Harini nak share sikit pengalaman first time mengerjakan Umrah bersama keluarga..

Btw..Selamat Tahun Baru 2017!!! pom..pom..pom!!!

Giler la kejap sangat ni tak alih2 je dah 2017, tahun lepas pun ada lagi yang tak achieve duhaii.. so tahun 2017 marilah kita lebih bekerja keras untuk dapatkan apa yang kita mahu, semoga perjalanan sepanjang 2017 dipermudahkan hendaknya dan juga semoga lebih diberkati..

Ok berbalik kepada cerita umrah, Dari awal tahun lepas aku dah plan dah nak pergi sementara ada rezeki dan juga sihat baik kita pergi awal-awal means dalam umur yang muda.. sebab dekat sana memang memerlukan stamina yang tinggi sebab nk kejar ibadah ni kat sana tak kira pukul berapa pun 1-3 pagi kat sana pun cerah je memang kota suci Mekah tak penah diam, sentiasa ada orang.. tapi kita sendri kene beringat la berpada-pada pada tubuh badan kita sendiri..

Setelah survey banyak travel agency kami memilih Tiram Travel Johor Bahru.. banyak bende yang perlu kami consider before pilih travel agency ni.. disebabkan akak aku bawak anak 2 orang tu pun kene consider juga tambang and semua bende.. lagi 1 kami pilih Travel sebab kami nak naik dari Singapore tak nak naik dari KLIA tapi kalau naik Singapore mesti dia akan transit kat mana-mana..macam kami haritu transit dekat Bombay..dapatla jejak kaki kat tanah India..hahaha..btw kenapa pilih Singapore sebab BIL aku keje dekat sana so time Travel agency mintak passport untuk uruskan visa memang pening jugak fikir macamana.. last2 diowg bincang laki bini akhirnya BIL kene stay dekat SG sebulan sementara nak tunggu visa siap.. memang payah sikit if ada yang keje oversea then nk pergi Umrah..kene berkorban sikit and nasib baik Ust tu tolong dapatkan cepat passport tu balik kalau tak lagi lama BIL duduk dalam SG entah-entah sampai hari nak pergi tu ke.. tapi akak aku memang dah prepare semua bende awal senang sikit..


Pukul 4 pagi dah kene berkumpul dekat HQ Tiram dekat JB..nasib dekat je dengan rumah so takde la macam tepu sangat bangun tidur tu.. Time pergi ni macam-macam fikir tapi sedih jugak adik aku tak dapat join sebab kene kerja kalau tak lagi syok.. sedih tengok dia kene tinggal.. akak dia ni mana boleh semua bende nak sedih kalau pasal adik..hahhaa#kakakkalut


Nampak tak orang lain bukan kemain lambat naik..kami dh letak beg smua terus naik duduk..hahhaha kemain ni semangat..


Jadual Perjalanan kami.. SG-BOM-JED...tapi kami ke Madinah dulu then baru gerak ke Mekah..Perjalanan memang kira jauh sebab ada transit semua kan tapi Alhamdulillah takde apa-apa pun terjadi smua lancar..


Dah tiba airport Changi.. Flight pukul 11 naik Jetairways..so duduk la lama-lama melangok kat Changi tu.. 


Dipersembahkan Tia buat peel.. aduhai budak kecik ni.. memang kene bersabar ye kalau bawa kanak-kanak ni.. macam kami Tia la yang macam over sikit Ami adik dia ok je sebab dia tu memang diva pun..kalau baring kene lunjurkan kaki aishhh banyak bende la kene ikut cakap dia sebab dia ni tahu apa yang dia nak apa yang dia tak nak..kalau tak nanti kang bising...so auntie ni kadang-kadang tak tahan naik hantu jugak hahahha.. Saborrr je la banyak-banyak..

Dari Singapore-Bombay dalam 5 jam lebih kot..entah lupa sudah.. tapi flight dia besar so selesa la sikit.. tapi dari Bombay-Jeddah flight kecik macam AA nasib kejap je..


Sempat la layan Hindustan kejap citer Diwale tak penah langsung tengok ni la 1st time tengok sambil makan... tak tahan ngantok baru la tdo pastu lagi separuh citer tu aku sambung waktu balik nanti... 


Makanan yang di hidangkan.. dia ala-ala hindustan sikit ada yang boleh diterima ada yang tak lalu.. macam aku waktu pergi memang lapar so semua licin..tapi waktu balik tak lalu nak makan sebab ngantok sangat..



Yang ni dekat airport Bombay.. airport dia cantik bersih jangan risau.. surau pun ada so tak payah nk risau ok!! tapi untuk ladies nak amk wudhuk kene pergi toilet sebab tmpt wudhuk dalam surau sesuai untuk orang lelaki je.. tapi dalam toilet kalau lantai basah cleaner die pandang kemain takot kita tau.. transit time tu dalam 2 jam jugak kot..


Dalam pukul 12 pagi waktu Arab, kami selamat sampai.. lepastu terus bergerak ke Kota Madinah..time ni tengah tgu bus datang..so melepak la masing-masing dekat luar airport ni.. Alhamdulillah kami tak terima langsung kesesakan dekat Imigrsn diowg maybe ni aiport kecik je kot..memang time tu flight kami je baru datang so dia bukak kaunter pun untuk kami dapatla aku jadi orang first beratur..

Alhamdulillah before subuh di Madinah dah dapat Check in Hotel.. Kami duduk takde la jauh sangat tapi takde la dekat sangat tapi kene jalan kaki 2 block bangunan.. Nama hotel and gambar tak sempat nak ambil maaf nye.. Kami memang pilih duduk asing-asing..macam akak aku sefamily and aku,mak abah sebilik.. sampai-sampai terus unpack barang, bersihkan diri yang kira macam seharian jugak la tak mandi, siap basuh baju cepat-cepat then terus abah ajak g Masjid... First solat dekat Masjid Rasullah lagi-lagi solat Subuh memang syahdu.. tak dapat tahan air mata time solat..tak sangka betul-betul aku dapat sampai tempat Rasullah.. bende ni takdela aku plan beriya sebab aku takot dikemudian hari terjadi apa-apa..tapi Alhamdulillah doa yakin dan fikir baik-baik tentang Allah semua dipermudahkan...Jalan nak pergi solat pun lengan je..Madinah memang best.. Time pergi ni Madinah baru nak sejuk tapi ok lagi laa... balik Subuh pun tenang je suke sangat..

Ok sambung part 2 nanti ye... tangan ku dah lenguh dah ni...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa





-till then-
Cikenie


1 comment:

  1. Saya ibu surthy tki singapore saya hadir berkomentar di dalam blog ini,cuma ingin menceritakan kisah nyata,sekaligus mau mengucapkan banyak terimah kasih kepada Mbah Sero,atas bantuannya semua hutang2 saya sudah pada lunas,nomor togel yang Mbah berikan lansung 4d bocoran singapore,syukur alhamdulillah tembus dapat kemenangan 800.juta,itu dalam bentuk uang indo,kemarin saya sangat bingun karna hutang banyak,syukur sekarang sudah senang tidak memikirkan hutang lagi,saya tidak akan melupakan bantuan Mbah,apa bila saya sudah pulang ke indo saya akan berkunjung kepondok Mbah untuk silatu rahmi,bagi saudarah2 yang lagi terlilit hutang jangan anda tutus asa,kalau mau sukses seperti saya silahkan tlpn atau sms Mbah Sero di nomor O82~370~357~999 beliau seorang paranormal yang bisa di percaya,karna sudah memberikan bukti,ingat kesempatan tidak akan datang untuk kedua kali,jadi giliran anda untuk membuktikannya terima kasih....

    ReplyDelete