31 January, 2013

Surabaya Day 4

Hye..Assalamualaikum

Yeayyyyy!!!!!!!!! dah nak habis dah entry Surabay....bosan aku duk flasback citer Surabaya....heheheh, dah janji kene la ditepati...

Pagi2 lepas breakfast ktowg plan keluar lg shopping kali terakhir dan menghabiskan sisa-sisa duit rupiah ditangan...aku pagi ni dh tak larat nk makan nasi Indon..so adik aku je breakfst aku minum milo je..<< itu pun nk report ngade2 kan..muhahaha

Ni dpn Hotel kami...tgh tunggu Bluebird datang...

Icha jakun naik teksi kakakak...apa la icha ni tu pun ko jakun..tempat ni dpn skit dari Tunjungan Plaza dkt jgk tp tak larat oii nk jalan..hehehe


Kami pergi sni UFO...tapi tak best pun kakak aku yg nk pergi die kate ada org cakap best...aku tak tau la sp yg cakap best tu pelik aku pdhal biase2 je...

Budak ni kan...time orang tgh shopping barang die, die g duduk sorang2 lepas tu bkk selipar lps tu pkai terbalik lepas tu jalan kesana kemari....hadoiiii la ko Icha....





 Icha telah merembat troli ni 1.....dr tempat beli smpai ke cashier smpai la ke teksi die g tolak trolley die ni lepas tu orang angakt trolley die marah...turun je dr teksi trs nk tolak troli...geramsss je aku tgk die ni...


Lepas dh tinggalkan Icha and ucu di hotel sebab Icha tak sabar nk main mainan so kami berdua pergi terjah kedai bakery...kakak aku penah dgr cakap kedai ni famous kebetulan kedai ni belakang hotel ktowg je so jalan la kjp...

Ni la die Holland Bakery...

Masuk2 je tgk ramai orang and roti dah habis....ktowg dh konpius dah knp kedai ni ramai sgt org tunggu lps tu roti habis...tercengang ktowg tak tau nk buat apa time tu...upenye time tu kedai ni buat diskaun 30% untk setiap roti diowg...patutla ramai orang ktowg pergi salah timing upenye...diowg beli skali bnyk ko tau setiap kali orang kedai ni letak roti trs habis berebut2 diowg...konpius ktowg...aku rase kalo harge sbnr diowg tak berape mampu kot nk beli sebab tu diowg serbu time less mcm ni...

Nak beratur punya lah panjang...nasib ktowg cpt..amik je yg mn berkenan dihati...
Dah beli makan kat hotel...ala takde la sedap sangat biase2 je takde kelainan pn...mcm rasa bun yg aku buat pn ada gak..hahahah tak nak kalah kan??

 Dalam pukul 12.30 mcm tu ktwog pun check out nk keluar awal sebab takot lambat sampai....

 Singgah sni kejap sebab nk naik menara diwog yg boleh tgk 1 Kota Surabaya...
 Masuk sni pun kene bayar jugak dlm Rp 5000 je....


Ni namanye aksi ooooyeah..ooyeahh..ooyeah..

Ooo lupa plak sebelum melawat masjid tu kami singgah kedai jual kerepek2...yg dlm kotak tu kerepek ktowg....bg sorang sikit nanti time kat Malaysia...pergi 1 trolley balik 2 trolley nasib amik luggage 70 kg..tu pn ada baki gak...nama sgt shopping skt je tau.. 

 Masa ni awal lg so g makan jap...ayah aku tak lalu nk makan nasi and aku pn sama so kte makan A& W je lah...ingat nk mkn Mc D tp takde plak dlm ni...
 Sos cili die masin...potong btl nk makan!!
 Ok...bye Surabaya..Insyallah ada rejeki kami datang Indonesia lg tp tidak Surabaya hahahaha


Dah selamat smapai Malaysia......flight pukul 5.30 tp diowg jalan pukul 6 smapai LCCT pukul 9.30 malam....so far ok tapi lagi seronok kalo holiday ni disertai oleh seluruh keluarge...ktwog memang suke holiday family tapi dh lm tak holiday sm2 sebab ms tu musim kakak n abg aku kawen lps tu musim diowg dpt anak plak..so ni la timing yg sesuai kalo nk holiday sefamily lg...Insyallah kalo Allah izinkan kami nk pergi holiday jauh skit dr sni..Insyallah...

-read till end-

























Bosan ke idok baca entry saya ni??? Orang yg baca2 ni silalah tinggalkan sepatah 2 kata kat ruangan komen tu...malu2 semuanye ea....dh masuk bg la salam kan??

Surabaya Day 3

Hye..Assalamualaikum

Hari ketiga ni free skit sebab sehari suntuk memang kat banda Surabaya je...Keje pada hari ni ialah Shopping,shopping dan shopping dr pagi smpai malam sakit kaki aku berjalan je..yelah dh lama tak jalan lama2 macam ni kaki aku trs jd terkejut....

 Ni pagi2 dah keluar..mak and abah breakfst kat bwh aku ngan adik malas turun so breakfst kat dlm bilik je dpt tgk tv smpai rilek2 heheheh....


 Ni tgh lepak2 sementara tunggu ahli rombongan yang selalu lambat...




Ni Destinasi pertama tempat wajib amik gambar kalo smpai Surabaya...aku tak de feel pun amik gmbr kat sni sebab panas...heheh
Tempat shopping pertama dilawati....mak aku borong banyak giler dlm ni...smpai 2 kali tu pergi..first pagi2 ni mak aku just borong kain batik die je lps tu petang before balik hotel mak aku borong lagi barang sebab tak cukup katenye....souveniers semua mak aku beli kat sni sebab tempat lain tak bnyk choice...pastu dh kemas2 barang kat hotel mak aku ckp lg tak cukup souveniers haaaaaaaaaa camne tu?? bnyk sgt ni souverniers yg die nak????

 gambar yang aku sempat curi snap dlm ni hahhaha lps tu trs kne tegur...ahhhhhhhhhhhh kedekut amik gmbr dlm kedai pn tak blh...takkan la aku nk tiru design2 diowg tensi...!


 Lepastu pergi sini plak Kapal Selam..dapat la masuk dlm kapal selam tgk keadaan dlm tu...
Panas oii dlm ni lps tu kecik sempit...mcmana la navy idup dlm ni....tak leh aku bygkan

Dh nk keluar...die kejap je..lepas tu g tgk muvie psl kapal selam ni plak dkt luar....

Then ke Masjid Ampel ataupun  Serambi Mekah...dkt sni ada Makam Wali Songo so setiap weeknd tempat ni memang sesak ngan orang sebab diowg pergi melawat...memang sangat sesak nk jalan pun shh...ktowg jalan pimpim tgn lg takot brpecah....

 Ni la depan Serambi Mekah tu....Mak aku cakap sama environment die mcm dekat Mekah jugk..barang yg dijual pun sma..sebab mak ngan abah kn dh pergi umrah so die cakap memang exectly sama sesak2 mcm tu jgk..

Tengah2 sesak tu ada pulak jual cendol macam ni...lepas tu ada plak yg minum tepi2 ni bertambah sesak jdnye...

Ko tgk environment dlm ni lg la sesak dh la panas.. dalam ni dapatlah beli kain pelikat,telekung and jubah...woot..woot koleksi jubah ku bertambah..yeehhhhaaa dah la murah best oiii..tapi kene tahan panas dan sesak la..time ni Icha n daddy die tak turun sebab Icha tidor tapi nasiblah icha tak ikut kalo tak memang susah nk jalan


Ni dh abis shopping....dh nk balik menuju keluar..

 Dah dpt apa dlm list kte pergi shopping lagi ke Jambatan Merah...nasib la shopping complex kalo takkkk bole pengsan aku heheheh... dalam ni jual macam2...blaus ke telekung ke..apa2 la bole beli dkt sni...

 Mak aku shopping selipar die sebab die dh sakit kaki,lepas tu kain baju kurung..amboih vogue tau baju mak kali ni tapi bkn jenis lace la,pastu dgn blaus kot...aku rembat blaus, kakak aku macam2 die beli...sakit kaki hoih! gmbr atas gmbar hiasan je tak beli pn baju tu tp sj tunjk kain macam tu memang murah..

 Dah penat shopping baru reti nk makan...dah tak nak shopping kat dlm tu lg so ktowg decide makan trs kat luar..Pak Supir bwk kat Restoran ni...

 Dah abis makan siap solat semua then mak aku nak jugak cr lesung batu die tu...pak supir pn bawak lah ke shopping complx apa ntah ni..tapi time ktowg dtg bnyk kedai dh tutup pdhal br pukul 4....pusing punya pusing sampailah bole sesat dalam ni kakakkakakaak...semua dh emo sebab cr jalan tak jmp hahhahaah..
 Cari2 punya cari memang tak jmp...skali Pak supir bawak pergi satu kedai mn ntah die yg g beli hahahah..mak aku dpt batu lesung trs suke..ok layankn aje....dh abis shopping sni pergi balik semula Mirota tmpt yg mak aku beli souveniers tu..lps tu ke FO tp FO sni tak best pn bkn mcm dkt Bandung..Before balik singgah kejap Giant beli barang2 mak aku nk masak mlm ni...bagus aku dh tak lalu nk makan makanan Indon je setiap hari...lps solat maghrib aku,mummy Icha and adik aku sambung shopping lagi dkt Tunjungan Plaza yg lain duduk diam2 kat hotel..shopping complex ni dekat je ngan hotel ktowg tapi serius aku tak larat nk jalan so kami naik teksi biru ataupun diowg panggil BlueBird...murah je wey Rp 5000 je...hahahah pemalas punya psl...time mlm ni aku mls bwk camera malas berat sgt tp gmbr Tunjungan Plaza ni aku dh share kat Instagram aku...

Time shopping dkt Plaza ni ktowg tak paham langsung apa die cashier tu cakap anggokkan aje..lepas tu upenye time ktowg pergi tu ada promotion kalo shopping Rp 250 000 keatas dpt Rp 150 000 voucher..haaaa lg la tak paam mcmana konsep diowg ni...peliks aku..

Dah cukup barang balik,makan yg mak masak and tidor...uwaaa bestnye holiday hahahah

-read till end-

























Pray for tomorrow..