20 July, 2016

Trip Cari Rezeki 2 hari 1 malam : Vietnam 2016

Assalamulaikum..hyee..

Selamat Hari Raya!!! jarang rasenye aku nak share citer raye kat sini sebab aku kan pemalas..citer bende alah ni pun aku simpan berbulan-bulan..

Trip ni memang sajer je aku and kakak aku rancang untuk soping2 raye kat sni.. lepas tu fikir2 jom la kite bisness sikit dapat cover duit apa2 yang patut..kikiki tapi seriusly takde la menguntungkan pun sebab memang tujuan asal memang nak menyoping baju2 ktowg je tapi sekali sekala kte try market tgk macamana perginye..

Dari JB aku gerak ngan mak aku..sampai KL mak aku tinggal jaga anak akak aku hahhaha oleh sebab die buat last minute decision so tiket die kami tak beli la...lagipun takot die penat ktowg memang survive giler kat sna makan pn alakadar je..

Disebabkan ni kali kedua ktowg g sini so macam dah tau sikit la perihal di sana..tapi yang first pergi tu memang ada transport dah tunggu kat airport so tak yah fikir apa2 kali ni kiteowg pergi konsep die main redah je refer blog yang backpackers je decision pun kat sna baru decide.. 

Mula dah touchdown ktowg decide nak amik cab g hotel tapi macam fikir kite kene cut cost segala bende so kitowg naik bus wuuuu giler la wey nampak bus aku terus kejor bus tak pandang dah cab masa tu jugak decide naik bus entah apa2 punye keje la.. No bus 152..ko keluar je dari pintu airport tgk belah kanan nanti kat situ ada bus menunggu jangan risau bus ada aircond and condition ok..i selesa means bersih la tu.. kalau tak silap 5000 dong je kot very di murah kalau bawak luggage besar kene tambah lagi 5000 dong padahal beg bukan duduk kat kosi pun itupun nak charge blahhhhh laaaa weyyyyy!!! ini semua makan tepi ni!!! eh...hahahhaah..dalam bus cari tempat dulu nanti ada konduktor akan collect duit korang..before pergi tu memang aku ada asingkan duit kecik2 yang lebihan trip before ni so senang la kan ketepikan siap2 pastu aku dengan yakin bagi la duit kecik tu die tak terima sambil gelak2...ko dah nape mamat oiii die geleng2 pastu aku tak faham die cakap apa so kami assume tak cukup la kot duit tu..then bagi duit besar baru die amik..ok fine..rupa-rupanya kan duit aku bagi tu duit Thailand bukan Vietnam kahak betul la oiii!!! aku tau ni pun time nak beli barang kat ChinaMarket..time tu org tu pun tak amik duit die kate ni bukan duit country die..balik2 hotel aku tengok balik upenye salah mata wang la aku bagi...senget cik enie ni kadang2 abis kene bahan ngan kakak gue...Berbalik kepada citer bus tu nanti korang jangan salah naik ye pastikan no bus betul and ada tulis beth than...die station last skali kira macam bus stand diowg kat sana.. Kalau korang stay kat jalan Malaysian street tu ok la bole la ikt instruction aku ni kalau tidor tempat lain sila la buat research kat blog orang lain.. dah sampai bus stand korang kene melintas jalan besar 2 kali then barulah sampai...duk sna asik g bus stand ni je so ktowg melintas jalan pn dh jd mcm orang vietnam pedulikan motor yang lalu yang penting konfiden..

Kami stay kat Cat Hotel..hotel ni kecik je comel memang mampu duduk la untuk orang2 yang just nak stay 1 nite only ni... very the friendly no muke kekwat2 die punya pekerje i likeee it!! Hotel ni jauh sikit dari beth then market tapi takde la jauhhhhhhhhh sangat die kira hotel ujung sini beth then market tu ujung sna and memang kene lalu jalan Malaysian street..



Sebelah toilet tu ada cermin tau tapi cermin takde bidai die just ada tinted tapi boleh nampak...hahahha nasib g ngan kakak aku so lantok die la ko nak buat apa dalam toilet baik aku tengok tv hahahah..

Makanan kat sana memang tak berapa masuk sangat ngan ktowg ni dari dulu g pun macam nak tak nak je terima dek tekak tapi sup yang Vietnam tu sedap kalau macam goreng2 ni tak yah la makan tak sedap.. nasib time pergi ktowg ada order makanan dalam flight tapi macam tak berapa selera nak makan so makan la kami kat hotel ni... yang gambar ni makan utk dinner rasenye ke bila ntah aku lupa..trip ni aku pergi bulan 3 ni dah bulan 7 ko rase ingatan aku kuat sangat ke????????????? huhhhhh

Sampai je hotel tak leh check in lagi so tanpa lengahkan masa ktowg pergi balik ke Bustand tadi untuk naik bus ke China Market... ni pun kami main redah je..pedehal kan...hhahaa. disebabkan beth then market tu dekat je so kami decide pergi yang jauh dlu so dekat2 ni esk pagi2 boleh terjah..lagipun kalau nak kain lagi murah silalah ke China Market benth then die markup lagi harge..Lepas letak beg trs g sni balik tak makan pun lagi padahal...kemain kami ni kalau fikir2 balik hebat betul nak cari duit punya pasal hahahahhah...


Ni la upe bustand tu...kecik je tapi bersih la jugak macam takde sampah pun tapi asap bus tetap ada hahaaahah...

Nak ke China Market ko tgu bus No 1 warne biru duk situ diam2...time ktowg melintas jalan bus No 1 dah jalan so kami tunggu la sat tapi kejap je takde la lama mana pun tunggunye...bus pun ok ada aircond..tambang lupa tapi 5000 dong jugak rasenye dan ko kene tukar duit kecik siap2 ye pergi dan balik senang driver bus malas layan kalau takde duit kecik...

Ko turun kat stesen paling ujung skali..macam bustand jugak laaa..duk je diam2 dalam bus tu tunggu bus parking siap smua baru ko turun ok!!! haa sebab first time naik public transport kat sna so aku nampak orang2 muda kira macam respect jugak dkt orang tua2..diowg akan bangun and bagi orang tua,ibu mengandung or budak kecik duduk dlu...sooooo polite sebab kan orang sana macam muka ganas2 stok nak telan orang je kan muka tapi dalam bus tu tengok eh macam baik plak orang kat sna.. ni kite kat Malaysia dalam train orang mengandung nak duduk pun orang lelaki boleh selambe duduk,.. Gi belajar etika sikit orang Malaysia ni..eh tak yah citer jauh la students kat tempat aku keje ni pun sama dah duduk tak reti2 nak letak kosi kat tempat asal die ingat ada maid ke kat sini...

Ok dari bustand tu nak ke ChinaMarket tu jalan kaki je dekat je pun...turun bus pergi kearah pintu besar yang ada petrol station...ko kne melintas jalan yang nak ke seberang petrol station tu then jalan kearah atas..terus je sampai simpang belok kiri nanti ko jumpa bangunan macam kat bawah ni itulah die...area2 situ ko akan nampak orang naik motor angkut2 barang so memang dah dekat la ngan market tu jangan risau..



Dalam ni ada 2 kedai kain yang best harge boleh runding..die bagi harge murah kami jual murah kat hampa amik untung pun sikit je tau.. sebab tu ktowg sebolehnye cari kedai yang offer murah and kain yang variety. 

Siap beli begpack untuk isi barang2 ni tak larat eden nak angkat..nak balik pun sama naik bus yang sama and berhenti kat tempat yang sama... sampai bilik baru lepak..makan2 mandi solat smua..tapi kalau dah penat nak makan pn tak berapa nak lalu sangat..petang2 sikit b4 6 beth then market akan tutup so kite terjah kjp usha2 harge.. Malam tu barulah kitowg cari barang2 ktowg kat pasar malam je pun tapi aku macam tak membeli kakak aku la yang soping entah apa2..



Pagi2 bangun breakfast ni sambil layan Suami Tanpa Cinta.. aku memang dah download episod die banyak2 so senang la tengok kat sna je.. lepas breakfast terus keluar g Chinamarket lagi before fly malam nanti..time ni bagi pulun membeli sebab last day kan.. balik2 hotel yang penting susun kain bagi cantik make sure tak over luggage.. timbang2 luggage 2 orang bawak almost 30kg jgk woooo hadoi patah pinggang nak...

Sampai airport almost 12am jgk..dalam flight aku tak tidor pun abiskan novel ni tengok2 dah sampai nasib kat airport tak kene tahan ngan kastam..heheeehehehhe 

Berakhir la sudah trip singkat yang kira macam bisness trip la jugak cecececewahhhh kami ke Vietnam tengok la projek raye next year kalau rajin leh menyoping baju korang2 kat sni lagi....... terima kasih yang membeli kain2 dari kami belum touchdown lagi tapi dah ada orang cop kain2 tu..terima kasih kejap je dah sold out..


-till then-




Cik Enie