04 June, 2013

Pulau Tioman 2013

Hye..Assalamualaikum

Entry USS tak up2 ats kesilapan teknikal skt sbb gambor terlampau bnyk so mmg tak sempat nk buat smua...

Seperti yg sedia maklum family ktowg mmg suka jalan lagi2 skrg ni takde apa2 yg menghalang lagi Alhamdulillah smua sihat lg so leh jalan2...plan nk g pantai timor, aku dh lama kot tak g kelantan baru nk ajak g makan2 kat sana skali mak tak setuju sbb takot abah penat drive so mak suggest g Karimun Island, Indonesia tapi setelah digoogle upenya tmpat tu tak de la best mana pn...then final decision Tioman Island..it's ok lgpun kami tak pernah sampai lagi..Alhamdulillah semua negeri ktowg dh khatam tp tempat2 kecik macam ni lom lg..mybe next Redang or Perhentian ok ahli jemaah..!

Ni vacation yg terbaru skali sempena school holiday...ahli vacation semestinya aku,adik, abah mak and ibu and tia....skit je ahli jemaah kali ni...sebab family Icha dh berjalan ke pantai timor dari Kelantan sampai Terengganu kowng jalan kan? ktwog yg plan skali die yg g..takpelah nxt time..family Dania dh g family day mama die kat Mersing then family Tia je yg join tu pn ibu n Tia je ayah Tia keje...

Kami pergi hari isnin sampai rabu..ingat nk 2 hari 1 malam je tapi mcm tak best sbb sepatutnya kalo g pulau mstlah nk snorklng smua tu kan? so tu yg amik lama skt...lgpun perjalanan feri cpt sangat tak sempat nk berehat dh kene balik..

Aku selaku orang yg bertanggungjwb pengurusan agande ini telah melalukan tugas sehabis baik..cewahhhhhhhh nk jugak kan!! dr pilih chalet ke feri ke budget in my hand kakakkaka *berlagak katanya...tambang feri pergi balik RM70..

Kami stay dkt Salang Beach Resort....sejujurnya tak berapa best...sblm pergi aku dh wat research ttg pulau ni..macam2 aku google buku sakti aku pn penuh dgn info Tioman...dr research tu better kalo nk stay pergi kat Salang Pusaka, Salang Sayang or Salang Indah...tapi sbb school holiday so bilik bnyk fully booked..ni je yg ada...so kte amik je la dr tak ge kemana2 kan..dan Salang adalah tempat yg paling happening dr tempat lain maksudnya kat pulau ni die ada bnyk tempat korang nk stay kat Genting ke, Panuba ke, Tekek ke..smua boleh...so korang kene research dlu tmpat yg korang nk pergi tu tgk keadaan die...dan kalo korang jenis yg tak kisah stay kat chalet2 bnyk je chalet disediakan kat setiap area tp kalo korang jenis yg standard2 nk ddk dkt hotel yg ada swimmng pool leh g kat Berjaya Hotel dekat Tekek...ok?

Gambar kalini aku rangkumkan aje...so senang citer sekaliharung kan...

gmbar atas time ats feri time datang..naik feri pukul 10 sampai lebih kurang 12.30...tak mabuk pn dalam tu sbb ombak tak kuat so best je..tapi feri die tak leh naik atas tgk view tak sama mcm feri Pangkor..gmbr bawah time dh nak balik....yg tulis kat pasir tu tulis Hepi Birthaday Mak...class mak sambut birthday kat Pulau..last year kat KL..kemain lagi meriah..

Tu Chalet kami...mmg bajet giler kan?? takpe redha jelah walaupun kami ada perasaan sedikit geli hahahahaa...dalam ni ada aircond, kettle and kipas..tu je..tv takde..and kebnykkn chalet mmg tak provide ngan tv..tak tau knp..nasib kami bawk laptop..hari2 layan drama kat hard disk aku...boring2 je bukak drama yg dh save sampai mak sanggup tak tdo nk tgk drama tu pdhal citer lama...

Rugi oiii kalo g Pulau or pantai korang tak tunggu sunset..tapi hrtu die pny view tak berapa nk cantik sangat...

Antara chalet2 yg disediakan di Salang...dr hujung ada Salang Hut ramai mat salleh dduk..then Ella's Place..Salang Beach Resort..Salang Indah...Salang Pusaka....dan sebelah sana kami tak explore sebab jauh sangat..tak larat la kalo ada basikal ok lagi...




Dari ketiga2 gambar diatas meh aku ramgkumkan ye....kalo dah pergi pulau mestilah mandi kan?? lagi2 pulau cantik mcm ni...time pergi Pangkor dlu aku tak mandi sebab air tak lawa pun tapi yg ni cantik leh nampak ikan...lgpun 3hari kan so best skt nk mandi2 ni...day 1st tu just mandi lite2 je kan pantai main2 pasir...pastu time bilas badan pasir banyak kat suar hahahahah....*buruk sgt ni gi citer* then hari kedua mmg takde aktivti ingat nk g snorklng kat pantai je sbb kat area pantai pun bnyk ikan cantik tapi bincang punya bincang last2 g gak snorklng..5 orang ktowg dapat RM300 tok Coral Island trip mksdnya akan melawat 3 tempat je...tempat coral, pantai pasir panjang and batu malang...kalo round pulau2 die bg rm100 sorang tp kalo korang g ramai2 leh kautim n mybe dapat lg murah untk round island tu...korang kne pandai survy tempat and harga..


Yang gambar pantai tu dkt Pasir Panjang....dtg sni mmg kene naik boat ye tuan2 dan puan2...dkt sni die stop lbh kurang sejam so korang leh makan2 kat sni...ktowg pun makan gak mak dah masak lauk sardin uolls makan kat situ mmg sedaps la kan...pasir kat pantai tu sangat cantik umpama crystal clear...Subhanallah cantik sangat...tapi time nk balik naik dh naik so nk mndi kat pantai tu mmg dh dalam dh air...
Ni time snorklng kat Coral Island..walaupun takot nk turun tapi aku turun jgk tu pun dkt ngan boat...ni first time bg aku tp yg abah,adik n ibu tia dh bnyk time sbb diowg dh penah buat kat Sabah dlu....mmg cantik dalam ni tapi dalam sangat cuak i...tu la Batu Malang..batu yg berdiri sendri di tengah2 tu dgn sokong dr batu je...kuasa Allah...lps habis trip pulau kami balik then petang tu aku and ibu Tia snorkel kat pantai...haaa yg ni i terer tau..jauh swimmg...siap malas jalan g amik selipa sangkut kat life jaket then swimmg g seberang jeti hahahahha..cantik sangat nmpak la ikan2 warna warni berenang dkt ngan kte..rugi btl takde camera waterpruf ni...kalo jd nxt time g pulau mmg aku angkat 1 camera or fon underwater ni...



ko ado lukis potret kat pasir??? mak i je yg terrer tau hahahahaha....ikan duyung katanya...Tia pn bz melukis jgk..

Malam tu ktowg pergi makan2 sempena birthday mak..kat sni banyak choice tmpat makan..terpulang kat korang untuk memilih...mula2 ingt nk makan kat sebelah chalet kami je tak tak berapa nk cantik view die tapi mat2 salleh suke lepak situ...then ingt nk ke Salang Indah tapi malam seblmnya dh penah makan kat situ and servis yg sgt lembab so mak telah memelih Salang Pusaka...happening sungguh restorang die...mmg cantik..tempat orang nk santai2 mmg best la...pastu murah plak tu yg kami makan ni br RM118 murah kan??

Bab makan lupa citer kan...time datang kami makan bekalan yg mak masak..nasi impit dan rendang..sedaps oiii...malam beli lauk kat restoran Salang Indah tempat servis lambat tu..then pagi tu breakfst nasi lemak and kuih muih beli kat dpn minimarket Salang Indah...Lunch mak masak sardin sedaps meletops...(kami bawak rice cooker and brg2 masak)..petang balik dr trip masak megi plak..sedaps bangat....malam makan yg kat ats tu..Siakap 3 rasa, sotong goreng kunyit, sayur kailan ikan masin,tom yam and fresh orange...

Suasana malam kat sna..sempat la round2 tgk apa ada...malam ni la yg perlawanan bola antara Pahang and JDT cancel tu...abah and adik balik bilik muka stress sebab cancel hahaha...

Ni dah nak balik...tiket kol 11.30 tapi feri sampai kol 12.30 pastu kan penuh giler feri..siap ada adegan lagi dalam feri tu....sakit hati je ingt balik...tapi yg penting korang beratur la btl2 naik feri tu...pastu berbudi bahasa la kat orang lain...jangan duk sound2 orang...cakap kuat2..ingat kte ni pergi bercuti so korang tension2 asal? sakit hati aku ingat muka orang tu...eeeeeeeeeeee geram....aku rasa die bukan orang melayu Malaysia la sbb tu rude giler...

So itulah percutian kami selama 3 hari 2 malam di Pulau Tioman Pahang darul Makmur...next entry maybe citer USS yg dh berzaman tu...doalah agar aku rajin menaip...

-read till end-
























Next holiday maybe bulan 12..tunggu adik habis SPM..aku kumpul duit dlu then kte holiday lagi ye ahli jemaah!

15 comments:

  1. pergh..bestnye..pegi bercuti..hilang segala stress!! :)arghh..stress!!stres!! nak tukar jadi hulk rasanye..

    ReplyDelete
  2. mari kita p holiday jauh2 skit...best best nak kumpul duit ni..yeah..!

    ReplyDelete
  3. ngah kumpul duit gak! tp macam2 nk ni...camne ni??? end of this year or awl thn depan ni?? cepat decide nnt eni tgk tmpat mana... bercuti lah perkara yg best skali...

    ReplyDelete
  4. sis..antara salang beach reach dgn salang pusaka mne ok?mean sri segi tempat dkt x ngn pntai?pskitrn die ok x?

    ReplyDelete
  5. sis..antara salang beach reach dgn salang pusaka mne ok?mean sri segi tempat dkt x ngn pntai?pskitrn die ok x?

    ReplyDelete
  6. Better pegi salang pusaka..sbb dkt ngan pantai yg best tok mndi..lgpn dekat ngan jeti

    ReplyDelete
  7. Better pegi salang pusaka..sbb dkt ngan pantai yg best tok mndi..lgpn dekat ngan jeti

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  9. berapa rate harga hotel budget kat situ? and room awak ambil itu utk 4 org kan? berapa harganya? thanx :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Sy di kg Genting Tioman.

      www.wanpulautioman.com

      Delete
  10. Sy menginap di berjaya tioman resort....
    Teruk...mmg berjaya tioman ni besar....mslh bile besar xde kemudahan pengangkutan...pelancong xboleh bwk kndraan swe msuk...tmsuk motor...kne park kt pgr dpn je...nk drob by fmly pn xbleh..klu xbg bwk msuk pttnye sdiaknla kndraan pickup...ni x dh la wife sy mgndung...ank sy bdkung lg...nk kne jln 200 mter tengahari buta k bilik...jd klu bwk fmly xpyh la...bujang xpela...alsn tkut tlnggr plncong...tp yg xpuas hti owg kmpung msuk bwk mto bleh plk...kte yg byr kne mnpak....mmg xafair... yg disediakan shuntel utk chein cekout jer....jenuhla setiap kali nk kuar mkn kt luar kena menapak

    ReplyDelete
  11. Eny, kalau dari Kg Tekek ke Salang tu jaoh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. OMG Sha!! ko mcm takleh watsap aku kan..nak jugak tny kat sini.. jauh la jugak kene naik boat..

      Delete
    2. Ala Eny. Aku nak jugak acah2 urban tanya kat blog. Huhu

      Delete