03 June, 2013

Resepi Lamb Chop senang sangat...

Hyee..Asslamualaikum

Fresh from oven..ni malam tadi punya menu and bertapa semangatnya aku nk share resepi ngan korang ni sampai terpaksa endahkan dlu cerita vacation saya disini..hehehhe

Tiap kali resepi aku mst mudah and senang dgn slogan masak tanpa berpeluh mcm Che Ta heuw..heuw..

Lamb ni beli yg dh siap kat Mydin 3 keping ni RM 12 ++ murah je...mak teringin nak makan so saya selaku chef western food kat umah tolong buatkan...

Bahan Perapan Kambing:
Segala herbs and barang yg ada kat dapur tu..aku main masuk je sesuka hati tanpa rasa bersalah dan segan silu..

Bawang putih dan halia diblend kering - kuantiti agak2
Serbuk paprika, oregano, mix herbs, garam, black pepper, dan sdkt sos tiram
aku perap selama 1 hari 1 malam..aku perap pagi ahad sebab ingt mak nk suh masak hari tu jgk skali bnyk jemputan kawen so ditunda kpd malam isnin iaitu mlm tadi..


Kanan sebelum dibakar..kiri selepas dibakar..aku tak bli lg pan ajaib tu so kte pakai oven je ea masak ni...btw dh lama aku teringin pan tu sbb macam senang giler masak dalam tu tak kotor2 and nk masak apa2 pn jadi kan? (mak cik2 sgt ank dara nk bli pekakas dapur)..aku panaskn oven 20 minit api atas bawah...then masak pn 20 minit api ats bawah aku terbalikkn daging tu selepas 10 minit...tak hangus dan dimasak dgn cantik skali...tak liat dan tak hanyir..


Gravy aku buat Black pepper sos dan side dish mixed salad...

Bahan Sos Black Pepper:
Butter- panaskan
Bawang merah + bawang putih - potong dadu and tumiskan
Masukkan air bersama tepung gandum
Kuib pati ayam Knorr
black pepper skit
Sos black pepper 
Garam.
kalo nk kuah cair masukkn air banyk2..

Mixed Salad:
Hanya ada kobis dan carrot je dlm ice bx so kte masukkn tu je sbgai sayuran utama
then potong bulat bawang merah
masukkan sedikit perahan limau
garam 
Buah Markisar bg masam2 skt...

Senang kan? tak berpeluh pun...aku set la masa kan konon2 nk jd mcm masterchef hehehe masak ni tak sampai sejam pun wey...tp tu tak termasuk proses marinated la sbb aku dh marinated dlu tinggal bake je..

Then siap...then makan..aku makan sampai 2 keping..apa cer ni????? demok oiii kak ton...!!!

Selamat mecuba dan menjamu selera

-read till end-
























Resepi Chocolate cheese cake akan menyusul..aku tgh cari gmabr die mana ilang...

5 comments:

  1. mak aihh cam sedap je eny..huhu..lapauuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. giler cakap mcm sedap?? mmg sedaps pun alallalla..btw leh la wat tok somi ko kalo nk bercandle lite dinner heeeh

      Delete
    2. haha..memang sedap ye..oraite!boleh jugak lau rajinn la kan...haha.. :) jaat aku ..

      Delete
  2. yummm...smpai abah pun x tercakap kesedapan nya...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kan...sama woo mcm kat kedai yg berharga rm15 dan keats tu...pdhal sonang je ohhh

      Delete