06 January, 2013

Gabungan masakan dan resepi Cik Enie


hye....assalamualaikum..


Haritu dah janji kan kalau ada masa nak share antara resepi yang aku penah masak dikala lapang lagi senang heheheh...tapi ada jugak yang aku tak dapat amik gambar ala macam masak biase2 je ikan,ayam ni yang jarang sikit masak so tu yang rajin amik gmbr..


No1: Spegetti goreng = senang je tumis adik beradik bawang, masuk sos prego sikit je, sayur2 yang ada dlm ice box, siap..jgn lupa rebus spegeti tu dlu ye!...ni malam2 abah lapar so mak suh aku masak spegetti yg dh lama terbiar..mak akn suh aku masak makanan yang ala2 omputih skit n masakn yang lain dr die masak kalau takat masak ayam,ikan memang die prooooo...

No2: Bun = ni senang je kan ala resepi bun kosong mak i yang ajar die kan pakar..letak tepung, air, mauripan,gula,sikit tatar n siapppp!..bun ni jadik kalau mauripan tu elok naik kembang so confirm bun ko pun cantik...

No3: Durian crepe = ni resepi paling mudah skali sebab guna 1 tepung je..kopek durian amik isi je...pastu mix tepung,santan,telur n vanilla esen..krim beli yang dh siap topping jenama Value Pride..

No4: Macaroni Baked wit cheese = pehhh ni sodap meletups pastu senang plak campur je skali dalm bekas tu n bake...rebus macaroni toskan letak tepi, letak daging cincang, letak sos prego, telur, full cream milk, bawang sikit, capsicum, garam...gaul sebati pastu ats letak cheese i pkai cheddar u pakai la mozarella..n letak sikit bread crumps..pastu bake makesure panaskn dlu oven tu..bake la sehingga die masak n garing...

No5: Pavlova = ala ni sonang je korang google jelah resepi die tak larat nak explain pasl pavlova ni..tapi yang pasti kalo bua pavlova ni korang kene make sure putih telur tu cantik n mix gula dengan betul smpai la sebati...

No6: Omelette Baked = time ni Icha datang aku buat khas untuk die..tgh duduk2 tak alih2 rajin plak nk buat kn makanan untk icha..skali die makan sedap je...senang jgk..pechkan telur, letak bwang sikit, garam, full cream milk, strawberi, sosej...kalo ada cheese lg best..

No7: Mango blended n milkskahe = blende mango n ice, letak yogurt sikit, gula, minuman yogurt, lepas dh blend..aku shake kan dengan sikit ice..sodap...

No8: Coconut shake wit kiwi = ni baru buat tadi, mak balik dari Kulai trs suh aku buat ni sebab aku dh janji nnt nk blende kelapa tu skali ko bertubi2 suh aku buat hadoi....senang jgk...blend kelapa (beli dekat Jusco yg harge RM 4 tu yang dlm bekas putih tu..ni favrite mak setiap kali pergi jusco mesti beli ni o kali ni kelapanye keras sbb tu aku dh plan nk buat coconut shake), letak ice cream vanilla, ice, gula, air sikit..blende smpai hancur n sedap..pastu potong kiwi lebih pavlova n letak atas tu...sedap dan berlemak bnyk sgt tak abis minum sorang..

No9: Bun = Ni sama macam resepi kat atas senang je tapi ni versi lain masuk dalam bekas cantik so hasil nye sngt cantikk..suke kilat2..

Gambar2 ni semua aku dh share dkt instgram..majorti gmbr maknan lebih bnyk dr gmbar aku camne tu? meh la follow saye kalau nk tgk lg hasil masakan ku dekt erni_enie la...n dari masak2 ni aku rase aku lebih suke masak kalo menggunakn oven aku tak suke mask goreng2 guna minyak ni leceh nak basuh la..berminyak lagi..sebab tu goreng ikan aku sedikit fail hahhah..panggang ikan no problm..

-read till end-











Best sebenarnye masak2 ni kalau kte minat n kreatip n tanpa desakan orang sebab kalau kte bagi orang makan tu mcam senang je hati kite tp make sure la sedap kan kalau tak sedap ko mkn la sorang2...








2 comments:

  1. Wah Erni,nanti boleh lawan tokeh ni....bagus la rajin masak...VV pun rajin jugak..rajin makan!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot lagi power masak-memasak ni heheh,erni baru nk blaja2...mama die masak sedap mestilah vivi rajin makan heheeh...

      Delete