05 November, 2012

SPM ..SIJIL PELAJARAN MALAYSIA bkn SELAMAT PAGI MALAYSIA

Hyee..assalamualaikum..

Haaa kan dah kabor aku kalau tgh rajin up bape banyak entry pun tak pe takde nye bosan and kekeringan idea sentiase cergas mergas dpn NB ni..

Ooo hari ni hari kedua bdk2 form 5 menduduki SPM ye stand for Sijil Pelajaran Malaysia ye bukan Selamat Pagi Malaysia *ooh ye tak lawak pun tapi sajer je aku nak tulis macam ni so nape?? susah hati ke?* (tetiba emosi melampau kan??) Dalam family aku tak de pun yang amik SPM tahun ni and insyallah next year adik tercinta aku yang baru je tadi sound aku (ko ni nak buta ke memanjang duk dpn NB?tau la nak kaya..hahaha) akan amik SPM..entah tak tau la die dapat bape nanti risau gak sebab die sorang je lah yang belum nampak masa depan lagi ni..Sebagai parents diowg nak zaidi masuk U tapi bagi aku kalau adik aku dah tak mampu nak bawak amali die boleh je amik kemahiran sebab die terror bab2 repair motor ni so kalau tak dapat masuk U aku memang galakkan die amik kemahiran lagipun die lelaki so senang bagi die nanti after belajar terus kerja dalam bidang tu sebab haritu aku tengok dekat MHI ada beberapa students pusat latihan wakil negara pergi Indon bertanding ada dalam bidang kimpalan, design, hair dressing, automotive, IT etc...so dari situ aku tengok hebat jugak diowg ni kalau diowg dah minat dalam bidang tu and ada pulak kemahiran memang bagus la kan nanti time kerja diowg boleh buat sepenuh hati....ada sorang budak tu lepasan pusat kemahiran mn entah bidang kimpalan die punya pendapatan mencecah RM 6 ribu woooo die sendiri cakap live dekat MHI tu..muka biase2 je tapi WOO $$$$$ memang la lumayan..sebelum ni orang nampak kerja sebagai doktor, engineer and etc je yang bergaji lumayan tapi kerja dengan kemahiran yang ada pun lumayan jugak ok!!...tengoklah nanti apa result SPM adik aku next year..


Berbalik kepada citer SPM..erm ada la yang bagi tips nak jawab SPM la ada yang bagi tips do's and dont's time SPM la and macam2 lagi tapi aku just nak share SPM ni is like 1 step before kowg melangkah ke alam kedewasaan and alam kematagan sebab lepas SPM kowg dah tak sekolah dah, lepas tu kowg dah ada yang dh nak kawen la, nak keje terus la, so dari form 5 tu kene la ubah perangai kanak2 tu macam perangai berlagak gangster terhebat dekat sekolah sebab perangai ni tak bawak pun kowg selepas sekolah dekat luar sana so dah nak naik form 5 tu sapa yang ada perangai macam sekolah tu ko yang punya bawak-bawaklah berubah...Ada yang kate jugak tanpa result SPM gempak diowg pun boleh berjaye..BETUL! sapa cakap salah? tapi mak ayah korg kan dah bersusah payah anto korg pergi sekolah since darjah 1 lagi so SPM ni ibarat ko graduate la dari memakai uniform putih, biru @ putih, hijau tu...so takkan nak hampakan diowg plak kan 11 tahun tu pergi sekolah nanti keputusannye hampeh..(macamla reader aku ni ada budak sekolah kan?? hahah *PERASAN)

So time dah nak dekat tu bawak-bawaklah study sampai ko paam..at least paam tu yang penting! Faham la kunci utamanya.. once dah faham kalau soalan tu ada kene mengene sikit ko dah boleh jawab kan takdelah blur sepanjang duduk dekat kerusi tu nanti...Aku pun takde lah dapat result bagus sangat tapi cukup2 makan dapat masuk U pun dah syukur alhamdulillah...

Entah apa merepek pasal SPM punaku tak pasti..maybe kepala aku fikir lain tapi aku duk citer bende lain aku pun tak tau sebab sekarang ni yang bermain2 dalam benak fikiran ni ayat adik aku sound tadi...uwahhhh takot..lepas ni dah malas la nak update blog takot buta...motip??


-read till end-





















Aku bersyukur sangat dengan adanya blog ni dapatla aku mengexpresikan diri disni kalau tak pada sapa inginku ceritakan semuanya???????????????? nak pergi holiday tapi tak tau nak pergi mana..

2 comments:

  1. ayat last ko tuh sedih semacam je..awat?
    hey!kawan2 kan ade.. :D

    ReplyDelete