05 November, 2012

Simptom bayi lupa bernafas @ tersedak susu @ kene hempap?

hye..assalamualaikum...


Macam mana ek aku nak mula cerita aku pun tak tau...
Ada satu kejadian tak diingini berlaku dekat rumah hari ahad lepas iaitu kelmarin la..(tak reti mcmana nk start ayat ahhh stress!)


rest tenangkan otak dan fikiran jap..pause.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................























Sebenarnye macam ni weekend haritu akak, abang olie and tia tidor umah diowg memang rajin kalau weeknd tak de apa2 aku mmg selalu hasut diowg balik umah sebab nak main dengan Tia yelah bosan kot tak de budak kecik dekat umah ni aku mana bole kalau tak de budak kecik bole sengsara jiwa raga muahahhaha...hari sabtu malam tu macam biaselah main2 kejap pastu tidor..akak tidor dekat bilik die dekat atas..aku macam biase pemalas nak naik atas tidor la dekat bawah..

Ni nak citer hari kejadian tu iaitu hari ahad..pagi2 tu mak ngan abah dh bangun dulu, mak siapkan breakfst abah dlm toilet pastu aku pun bgn nak solat subuh..aku kalau pagi memang lama dalam toilet tu lebih kurang 10 minit la sebab sistem pencernaan aku memang aktif setiap pagi so kalau duduk kat toilet tu memang lama 10 minit tu tak termasuk mandi heheh tapi waktu pagi je lah kalau mandi je aku sekejap je tak de makne nak duduk lama2 dalam toilet tu....masa enter toilet dah nmpak toilet basah so dlm fikiran mesti akak dah bangun nak solat ni haa tia pun mesti dah bgn gak boleh la lepas solat nanti nak main dengan tia..pastu masa tengah berus gigi aku dengar ada orang jerit2 kuat pulak tu aku ingat ada orang nak masuk toilet nak suruh aku cepat aku pun bukak la pintu...tengok tak de sapa pun depan pintu toilet tapi suare jerit ada lagi kuat hoii terkejut aku!!! pastu aku pergilah bilik kakak aku sebab dia yang jerit nak tengok apasal kan..dengan bertuala aku pun kepoh...

Ni dialog time cemas tu


aku: akak kenapa ni? (sambil tengok katil akak aku tia dah tak de)

akak aku dah kalut dah time tu...aku pun dengan tak tau apa2 pun kalut gak

akak: tak tahu....tia....tia...tia...(jerit bercampur nangis)
aku: haaaaa kenapa dengan tia????????

masa ni mata aku melilau cari tia dalam bilik sambil akak aku tengah kelam kabut nak pakai tudung dengan abang olie kelam kabut tgh cari seluar aku yang baru keluar toilet x tau apa cerita dengar plak abah dekat bawah tgh baca ayat kursi and 3 kul kuat2 dekat bawah...upenye abah yang pegang tia dekat bawah..time ni tia tak sedarkan diri, time abah pegang die diam je tak gerak2...time ni abah baru nak solat subuh pastu kakak aku dah jerit2 dari atas tu yang kakak aku pass tia dekat abah suruh abah tgk..aku pun turun bawah...

aku: kenapa bah?
abah: (sambil baca2 ayat) tia tak sedar ni...

sudah.....aku pun dah kalut dah time ni, memang tia tak sedar pun time tu abah aku baca macam2 die diam je selalu die akan gerak2 ni tak...time ni aku dah berdoa macam2 agar tak de apa2...kalut 1 umah dgn tengok akak aku jerit panggil abang olie suruh cepat keluarkan kete, adik aku cepat2 bukak pintu gate..mak aku dah kesana kesini...tak boleh nak bayangkn time tu pagi2 lagi umah dah kecoh dlm pukul 6.45 ..diowg  (akak, abng olie n abah)  dah masuk kete aku pergi dekat mak dalam bilik..

aku: mak kenapa mak dengan tia..asal die x sedarkan diri?? (nada cemas)
mak: mana mak tau! (sambil jerit) 


hoii terkejut aku kene jerit dengan mak ..mak aku tgh pakai tudung time tu kene tinggal sebab mak aku dah tak tau nak buat apa time panik tu so die lambat siap..yang  aku lom solat subuh lagi trs cakap kat mak..

aku: tak pe mak kita pergi kemudian eni solat jap..

masa solat tu menggigil2 aku wey nak angkat takbir pun mengeletar takot apa2 jadi kan..so lps tu trs siap masuk dlm kete nasib adik aku dh bertindak pantas die idupkan kete dlu..so aku kemas masukkn tilam semua pastu trs masuk kete..oleh kerana bawak kete comel tak bole la pecut sgt tp takde la lembab sgt..nasib kete tak bnyk lagi time pagi tu..dalam kete mak n aku dah berdoa macam2 dah agar tia tak de apa2..

Sampai2 hospital..park kete semua pastu masuk hospital abang olie and abah tunggu dekat luar bilik ER tu..Alhamdulillah tak de apa2 berlaku tia dah sedar kan diri time otw ke hospital dalam kereta lagi..so sampai2 hospital die dah celik mata...mak and aku pun masuk bilik ER tu tgk tia..alhamdulillah die dah celik mata dah boleh senyum2 syukur sangat tia tak de apa2..nangis aku tgk tia dah senyum time tu...

Ni cerita dekat hospital plak punyalah lama tunggu doktor yang nak check tia tu die pergi round ward dlu..so aku, akak, n abg olie tunggu doktor dtg smpai pukul 9.30..abah, mak and adik dah balik dlu sebab tia pun tak de apa2 so mak balik dlu buat breakfst kang lapor plak semua org..doktor dah sampai pastu dh check kejap trs boleh balik..mula2 doktor cakap kadang2 ada baby die akan lupa time untk bernafas tapi simptom ni selalu dr baby lagi pastu doktor cakap maybe die tersedak susu..so otw balik ni sesi cerita macammana tia boleh jadi macam tu pun bermula...ni akak cerita kejadian macamna die sedar tia dah tak sedarkn diri..

Tia dah bgn dlu dalam pukul 6.30 gitu pastu die dah golek2 dah atas katil..akak aku g solat jap sementara tu abg olie yang jaga...selesai akak solat semua die pun amik tia baringkan dekat sejadah masa tu gelap dengan lampu toilet je yang terbukak..lepas tu akak nampak asl tia ni tak alih2 diam..kaku dekat atas tu..kakak aku pun angkat masa ni badan die dah lembik dah kepala die dah kebelakang dengan mata keatas mulut nak jadi kebiru-biruan dah..pastu akak aku bagi dekat abang olie suh tgk memang die diam terkaku pastu abang olie suruh bagi abah aku dekat bawah suruh tgk macamana..tu yang start akak aku dah jerit2 dah 1 umah kenapa dengan tia ni tak alih2 diam...abah takot kene apa2 je dalam bilik tu sebab dah lama bilik atas tu tak tidor tu yang bermacam2 kemusykilan bermain dalam fikiran ktowg ni lagi2 tia tak leh cakap tu yang tak tau kenapa..

Ermmmm memang menyeramkan keadaan masa tu..aku hanya berdoa agar tia tak de apa2 takotnye Ya Allah.. kecik lagi dah kene macam tu..dah la aku tak boleh kalau melibatkan budak kecik ni pilu je sedang kan icha muntah2 nak kene admit masuk ward pun aku dah sedih lagi kes ni tak alih2 tak sedarkan diri lagilah aku takot...

-read till end-














tak tau nak pesan apa..sebab takot tu hanya Allah yang tau..hopefully keluarga kami di panjangkan usia dah sentiasa cemerlang didunia dan di akhirat..amin













4 comments:

  1. Ya allah seram aku bace..mesti panik gile..Alhadulilah tak jadi apa-apa..lepas nih memang kena beware je orang yg ada anak kecik nih..

    ReplyDelete
  2. Ya allah..knpa smp bole jd cmtu??? seram akak baca...krm slm kak ezah.. =(

    ReplyDelete
  3. bila igt blk insiden tu..masyaallah...mmg takut..allah masih beri tia kesempatan utk menikmati kasih syg org disekelilingnya..cerita enie mmg tepat..!tp mmg xtau nk bg kesimpulannya..benda nk berlaku..allah uji kita sikit je, tp kita da gelabah.semoga lepas ni kita lebih berhati2..insyallah..

    ReplyDelete
  4. akak sedih...:(,
    syukur tia tak de apa2..haa bagi tia makan sedap2 time kecik ni..
    mmg tak de kesimpulan pun..tak tau apa sbnrnye kan??

    ReplyDelete