19 November, 2012

Pulau Pangkor

Hyee..assalamualaikum..

Malas nak intro panjang lebor straight forward je lah ye! Cuti last week kan berlubang-lubang kan? so mak dah plan nk g bercuti sebab mak straight cuti 1 week so hari jumaat 9.11.12 ktowg dah balik Segamat sebab wedding kazen esknye (gambar dah share dekat fb so malas nk citer kat sni) hari ahad after majlis ktowg pun bertolak pergi Meru umah Icha sebab dah lama tak jumpa die..yeayyy icha aunty miss u!!!

Hari Isnin tu mummy Icha keje so ddk la kami di umah tak buat apa2 just layankan icha and iman je haa lp nak bgtau mak amik Iman sebab mak memang nak bawak die jalan2 lgpun boleh la kami bergaduh dgn Iman hahahah...Sebenarnye percutian ke Pangkor ni macam unplan je hrtu mummy Icha just suggest je g Pangkor and oleh kerana mak, abah, aku n zaidi tak pernah pergi proceed je la idea tu.Mula2 plan tak nak tidor just pegi hari je sebab Meru n Lumut dlm 3 jam gitu tapi mak n abah nk tdo so iktkan aje...

Aku tak berapa suke sgt pegi pulau2 ni ssh nak bwk brg angkut2 la naik bot so malam tu aku tertny2 kenapa pergi pangkor bkn tempat lain? tapi tempat lain pn tak tau nak kemana sebab kebanyakkn tempat ktowg dh sampai so final pilih je Pangkor malam tu jgk search internet cari chalet2 budget and available sebab cuti kan sure penuh pny..Oleh kerana aku tak berapa excited sgt kemas beg pun pagi tu jgk tak do  makno nk kemas beg malam2 mcm mummy icha..  

Esknye time Hari Deepavali tu pagi2 mak dah masak2 untk bawak bekal (lupa lagi amik gmbr makanan yang mak masak) and tugas aku seperti biasa akan mengemas beg semua org dr mak abah, adik and iman semua aku kemas sebab sy akn menlimitedkan brg2 dalam beg tu sebab kang time nak angkat beg semua mengelak so aku dh siap2 mengecilkan beg... 

PERHATIAN GAMBAR DIBAWAH TERLALU BANYAK 
(ingat nak organize cantik2 tapi malas plus line slow)




1 beg untk mak, abah and aku...lg 1 bag pack brg zaidi and iman..


pagi2 time aku tgh kemas beg bdk ni muncul dan menyibuk..aku sibuk nak setup camera die datang smbil berdiri tgk suh amik gmbr die...


Kene amik gmbr die lagi sebab dh posing mcmni plak..


ni tgh siap2 tunggu orang paling lambat dalam umah and orang paling lambat siap kalau nak kemana2 iaitu mummy Icha...


Hoiii bdk ni mmg tau pantang dh skrg nmpk camera aku atau fon aku n fon mak aku kang sibuk suh amik gmbr...


ni On The Way atau OTW kang ada pulak yang tak paam bahasa zaman moden ni kang time baca...ktowg pergi 2 kete so aku jd co-pilot Mr Mistorerrodin (sebab adik naik kete dpn) dan juga phtghr. Oleh kerana ddk sebelah abah so peluang untuk melelap kan mata amatla tipis dah la aku tidor lmbt malam tu sbb tgk muvie lps tu bangun awal sebab sakit perut ingat boleh tidor dalam kete skali abah duk cakap itu ini mmg la tak leh tidor aku...Kan aku penah citer abah ni kalau jalan mana2 die mmg suruh anak2 die tgk jalan so lain kali pergi nanti senang sebab tu ktowg ni cepat cam jalan melainkan adik aku zaidi die tu tak leh harap kalau bab2 ingat jalan ni...ktowg bertolak dalam pukul 9.30 sampai Lumut dalam pukul 12.30 la lebih kurang


Lens aku tak berapa nak panjang la untuk shoot gmbr sawah padi ni..cantik je..


Yeay dah smpai sekarang time untuk cari car park plak....


Level bawah semua penuh so dapatlah level atas skali...murah je park kete dalam ni 2 hari RM 7.50 murah kan? Oowh bantal kesayangan ttp aku bawak kehulu kehilir sebab kang nak tido aku tak leh lelap plak (no more word bantal busuk tapi bantal kesayangan)


nampak tak budak jambul ditgh jalan kaki skali orang ramai lalu habis kene langgar heheh


Q tgh tunggu turn naik feri...tambang pergi dan balik ke Pulau Pangkor hanya RM 10 untuk dewasa RM 5 untk kanak2 dan free bagi infant...naik feri dlm pukul 1.15 gitu



Nasib dapat tempat duduk dekat atas..yang penting gambar dulu!!


Icha first time naik boat tapi die ni kaki jalan semua die dh rase naik kecik2...die macam takut sikit so berdukung jelah..





Perjalanan dari jeti ke Pangkor dalam 30 minit sahaja dekat je tak sempat ko nak muntah2 dah sampai hehehe...


Sampai2 sana abg Emran cari kereta and motor sewa sebab berbaloi sikit dari naik teksi..Oleh kerana time cuti kebanyakkan diowg markup harge sampaikan untuk kete RM150 hoii mahal abis tak berbaloi dah lah kete buruk tapi abang emran berjaya mndapatkn harge murah untuk kete and motor iaitu RM 120 sahaja untuk 2 hari...adik mmg dari awal dh chop nak naik motor so abah kene la naik dengan die..


Dah sampai pun kami di Purnama Beach Resort...


Dah siap2 makan makanan yang mak bawak tadi siap2 mandi rehat2 semua dalam pukul 4.30 ktowg pun keluar untuk mandi manda and jalan2..mummy and daddy Icha tak ikut so 1 kereta je la berjalan..haa family icha ddk chalet macam tu harge tak sure boleh google Purnama Beach Resort Pangkor ok!



No 2 tu bilik ktowg bilik ni bsr skt dr bilik Icha n yang bestnye iron board sebelah bilik je u..lagipun bilik icha  pn dekat senang la nak kehulu kehilir...(gambar dalam bilik nanti aku cari mana yang sopan ea)


Swimmg pool tak siap lagi so hajat iman untuk melakukan kuak lentang musnah...


Sebelum mandi laut and tunggu cuaca redup sikit ktowg meround dlu 1 pulau...Ni jalan2 1 pulau tu tgk apa yang ada skali makk oii jalan die berbukit dan berkonar konar...mak dah takut dh dalam kete nasib bkn aku yang bawak kalo tak mmg aku turun tgh jalan sebab kata2 mak tu buat orang lagi cuak ermmm...

 

dah smpai pun dekat Teluk Dalam Ya Allah cantiknye pemandangan..


Ni kete yang kami sewa...


Cuba bayangkan bukit lepas tu selekoh plak memang la seram jalan dekat Pangkor ni


Owh budak teruja dengan air..dr bilik lagi duk bising ajak pergi mandi laut walaupun tak reti cakap tapi renggekan die cukup mengeramkan aku..nasib time round tu die tidor kalau tak abis2 ajak mandi..



Saya malas nak mandi nak basah2 ni cukup malas aku nak kelola baju2 basah ni so kte amik gmbr je la..


Owhh ni gmbr time round2...dalam kete sibuk duk tunjuk laut lepas tu dh penat tertido sndri...


Kreatip la konon!!!!


Ni kawan Iman die kejap je dh jmp kawan tak alih2 mandi dgn budak2 ni..siap request nak amik gmbr lagi..


Icha tak nak ddk bilik die..die mnyibuk ddk dgn ktowg excited bkn main..lompat sana sni..


Malam tu saje jalan2 dekat luar..mak mula2 kate nk jalan tapi dh baring2 malas plak nak keluar so round lagi skali pulau ni dgn mummy and daay icha plak..lepas tu singgah pekena ABC dekat tepi pantai..dekat je stall2 ni dgn chalet ktowg jalan kaki je..kalau nak sewa chalet pergi area2 sni dekat and happening..malam tu  makan dalam bilik lagi oleh kerana bekal mak bnyk lagi so just tambah lauk2 je..


Pagi tu breakfst roti canai Pangkor adik pergi beli dekat kedai depan area stall2 tu jgk..


Lepas breakfast jalan2...adik and abah tak nak ikt so ktowg je jalan tepi pantai


pagi2 dah ramai..ingat nak naik boat pergi snorklng pagi ni tapi aku malas la nak pack2 baju basah bwk balik berat beg..so Iman je yang mandi sorang2 Icha tgk smbil gigit jari hahahah..btw cantik pantai die air die pun jernih je..


Icha taknak amik gmbr ngan mummy die hahahha


Banker termenung mengenangkan nasib heheh


siap2 nak balik dah...cek ot pukul 12 so siap2 trs grk...





Singgah kejap dekat Kota Belanda..amik gmbr je sejarah malas nak tau eheheh lagipun panas time ni tak larat nk tunggu lama2



Sebelum balik borong hasil laut dulu sperti ikan bilis, satay ikan, sotong dan lain2


Selamat tiba di Jeti lumut...Alhamdulillah


Icha penat tak sedarkan diri dari dlm feri smpai sungai Besar tdo je..tu la ngamuk je dalam feri aku pangku trs tidor...


Keseluhuran nye Pangkor ni biase2 je la tak de la best sgt sebab die kecik tapi kalau pergi memang niat nak rehatkan minda n relaks ok kalau nak berjalan bosan kot...lgpun semua malas nk kelaut tu yang biase2 je effect Pangkor ke ats kami...

-read till end-


















Lama kot aku tak pergi bercuti dgn family aku since dr aku degree haritu time tu diowg holiday Sabah aku kene tinggal sebab exam..lepas ni nk ajk mak g jalan2 lagi la tapi nk collect duit dlu so mari2 order kukis boleh sy mnjana pendapatan...

No comments:

Post a Comment