19 November, 2012

Testing resepi Hanis Zalikha

Hye..assalamualaikum..


Haritu time baca blog Hanis Zalikha die ada post satu resepi ni..ayat die tulis macam sedap je lgpun senang so tanpa membuangkan masa marilah kte cuba resepi Malay Baked Chili Cheese Fries...tapi aku ada alter skit resepi ni sebab die pakai mozarella cheese aku pakai ceddar cheese. Resepi ni kesedapan die bergantung kepada sambal tu sndrri bkn cheese or kentang so time aku buat ni sambal die tak berapa power sgt so kesedapan die kureng la...






Cara buat die senang je...


Amik kentang or korang panggil fries taburkan atas dulang untk masukkn dalam oven...tapi make sure kentang u tak beku sgt nt lambat plak masak dlm oven..

sebelum tu lumur2 kan dulang tu dengan marjerin or wat ever yang korang ada kat dapur tu bagi die lembap sikit...

Dah letak kentang korang letak lagi marjerin atas die tu sebab kalau resepi asal hanis letak olive oil tapi dekat umah tak de minyak tu so aku transform kepada marjerin daisy..

Masukkan dalam oven pada suhu 180 darjah celcius dalam 20 minit gitu and make sure before bake tu korang dah panaskan oven ok!

Sambil kentang tu masak, marilah kte buat sambal die...just gunting2 lada kering (agak2 kuantitinye), letak belacan and air sikit and masuk dalam blender...pastu masakkan die dalam kuali ubuh garam and tunggu sehingga garing..

Dah siap masak sambal kte terus letak dekat kentang yang tadi tengah bakar tu dan juga taburkan sedikit cheese atas kentang tu bagi lemak skit...

Lepas dah masak kentang tu and cheese tu dah melt maknenye dah siap..tadi tu lah hasilnye.

SELAMAT MENCUBA!



-read till end
















PROMOTION: order untuk Choclate Chip Cookies telah kembali dibuka..so lusa n tulat akn mula operasi membaking Famos Amos Montasinos Cookies..nak order boleh mesej saya ok!


No comments:

Post a Comment