18 January, 2012

Tips travel ke Singapore without any tourist guide part 1

hye,,assalamualaikum...

Hari ni nk share citer or tips mcmana uloz nk jalan2 kat Singapore seorng diri ataypn 2 org..ni pengalaman diri sndiri so bole r share serba sdkt kat kowg mnlah tau kowg nk lari dr umah ke cr keje kat sg ke so dh tau camne nk jln kat Singapore tu sorg diri nnt..bln 6 haritu kalo x silap r ktowg (saya,adik saya n kakak saya) pergi meronda2 singapore sj nk penatkn kaki n time tu jgk ad trip y dihndle oleh company kakak tok ke singapore so ak pn join skali..trip tu dr KL n kwn akak y handle ktowg tgu kat JB tok bg ticket je,afta diowg msk SG ktowg pn turut serta tp pegi sndiri sj nk survive kn..msk tu naik kete cz my BIL husben akak keje kat SG so pegi skali ktowg gerak dr umah kol 6.30 cz nk tgu trip dr KL tu smpai Tuas so grk awl,kol 7 dh msk SG..msk2 je BIL anto ktowg kat stesn MRT alah lupa r stsn mana tp dkt je ngan ofis BIL,so die dropkn ktowg kat situ..kalo kowg x bwk kete msk singapore naik mrt adlah sesautu y sgt sng dn x berape sesak,

Kowg bole beli tiket kemana destinasi kowg nk g,jgn rush2 tkot tnggal train ke time beli tiket tu cz kowg kne tgk peta btl2 kowg nk g mn nnt sush kalo slh naik train plak..

tok memudahkn kowg die sediakn peta dlm sngapore ni so pilh dn harge pn ok la..

kami berhnti di Raffles station sj je nk jln2 kat area ni ktowg mmg x d plan nk g mn2 pn so ikt je la mn2 nk g, eh kecik je kakakku disblh adikku

nmpk flag singapore amik dlu sbgai evidnt hehe..oleh kerana kami bwk 2 camera so skjp gmbr akak skjp gmbr ak.hehe


dkt ats raffles station tu ad shopping complex so kalo kowg bnyk duit bole r bershoppng,kami mmg x d niat shoppng, pn niat amk gmbooo je adlah..

haa y bgunan wane putih tu tmpt kuar dr station tu,cntek2 view kat sni saya sukee



jalan dan jln nmpk plak river so ktowg excited amk gmb wlpn panas haah

oo ni time kuar dr station tu tp dr camera ak lak

woweee
nmpk plak replika2 ni hahah berlakon la ap lg..


cruise kat blkg tu bole naik, jeti die kat tepi je ni byrn x sure plak..



view kat tepi river ni mmg oosem ok!! dh r x ramai owg mmg best shoot2 ni..


ok dh smpai dh merlion park..nk g sni ktowg ikt jln sungai td tu so cilok2 jmp dh..

                                        dr merlion nmpk marina bay ni..ingt nk g situ tp lainkali je lah

nilah antare org2 trip dr KL tu kami jmp balik semula kat merlion ni..

ok dr merlion ktowg naik bus pergi g orchard road..oleh kerana bus x d owg so wat sesuka hati kte



smpai sudah orchard road,rehat2 kn kaki mkn2 n amk gmbr...kat sni ktwog nmpk nabila huda tp sepintas lalu je

-read till end-













ok stop dlu oleh kerana bnyk sgt gmbr n lmbt sgt nk resize kte smbg next time..heheh



No comments:

Post a Comment