30 January, 2012

MoTiVasI paGi

hye,,assalamualaikum...

Pagi2 ni nk motivate diri sndri oleh kerana x d owg nk motivate ak,so mulakn dgn diri sndri..ak ni jenis suke fkir haaa fkir dan fkir,mmg r semua org fikir tp setiap owg lain2 kn?? so cara ak ni myb ad owg pn sm gak kot mcmni>>>>>> kalo ak duk dlm kete kalo owg lain tdo ak x,ak jrg skit tdo dlm kete cz nk tgk jalan sbb abah marah kalo x tau jalan sekitar johor o kat mn2 r, kalo ko dh selalu lalu jalan tu tp ko still x tau jalan tu tembus mn mmg abah akn perli mcmni "haaaa wat penat je lalu jln ni tp sowg pn x hafal" so kami adk beradk ni mmg jenis y ingt jalan except adik ak ni die bkn hafal jln pn kalo tny sah x reti jwb slh 1 gak cz abah kn suke bwk ktowg jalan, lagi2 kalo mak keje luar so jln sekitar negeri johor ni bole r ktowg jalan without tgk signboard cececehhh...ak sndri proud dgn diri ak time tu g ganu so ak ni akn jd pnghafal jln n tnjk jln dlm ms sehari ak dh leh ingt (myb owg lain pn sm kot tp ni kn writing sya so nk r gak angkt diri sndri..) so x sesat pn weyyyyy even br g hahah bangga(ni dh dipndekn citer k..citer pnjg mls nk tulis)

Ok back to story, so kalo dlm kete x d wat p2 mmg ak akn duk diam2 tgk luar fkir mcm2..fkir masa dpn la,fkir knp jadi itula inila..kdg2 ak planning nk wat p2 pn dlm kete,kalo kat umah jrg skit nk fkir2 ni x d ms r nk fkir2 kalo duk umah ad je keje hehhe...tp tmpt tok berfkr dlm umah adlah toilet...hehehe dlm toilet tu time gosok gigi pn ak fkr gak lps ni nk wat ap dulu so nnt kuar toilet trs wat ap y kte fkir x yah tgu lm2...time study dlu kalo x dpt idea nk wat ap tok asg kn mmg buntu giler so nnt time mndi ad plak idea kuar lps mndi kuar toilet je ak dh riang gmbira cz idea dh ad..hahah ntah p2 kn?? tp mcm tulah ak berfkr, kdg2 fkir gak knp kte ditemukn ngan kwn y kte ad skrg?? paam x? mcm ni b4 ni ko jmp ramai kwn tp kdg2 ad gak antare diowg kowg x suit,pastu ad 2 3 owg kowg rase selesa n bole wat bff so kdg2 ak terfkr mcmana Allah bole temukn kte ni..nmpk mcm ntah p2 kn n ala simple je kn? tp mcm tu r ak fkir so otak2 ak ni berfungsi r gak dr x wat p2...

Knp x alih2 citer psl fikir ni kn? kowg x rs pelik ke?? hahha sbnrnye ak fkir tok kerjaya ak dimasa hdpn ni..Alhamdulillah dh dpt 2nd offer even baru skit x p myb rezeki lmbt kot so grab je la tp keje ni mmg penat skit n x ddk dlm tmpt sejuk sgt..so dr situ ak fikir mcm2 smpai sakit pale otak ku ini...fikir gaji lah,duit lah,penat lah, mcm2 wey fkir..mula2 fikir negatif pastu positif pastu ulang balik adoiii..last2 kte gn otak dgn betul n mntak Allah tlg...Dlu ak penah dgr sowg businessman Malaysia ni ckp die Indian ak lp r name die "kalo nk pakai kereta ferrari kne keje sungguh2 x knl penat,siang,malam,kutukan owg n mcm2 lg" so ak motivated dgr die ckp mcm tu dlu die jadi kuli je keje weeknd angkat brg,keje tgh panas n mcm2 lg, so ak bndgkn keje y ak dpt ni n keje die (hahahah nk wat perbngnan ngan businessman berjye kn?? x agak2)
Yelah cb kowg tgk skrg peel owg melayu (sorry to say ni ak nk motivate dri sndir) jenis kalo nk keje pilih y senang je msk ofis kol 8 balik kol 5 tp angan2 nk kaya camne tu?? pastu merungut ckp x d duit la itula inila..so wat p merungut tp mmg keje ko tu je x d improvemnt, lain r kalo ko mmg jenis asyik nk develop sumthng n berani ke dpn so lm2 Insyallah berjaye n kaya n bnyk duit ni x asyik slhkn owg lain je...ak pn bkn jenis y berani sgt tanggung risiko ni tp fkir balik mcmane owg2 y berjaye ni btl2 berjaye..mmg no 1 sbb diowg ad duit tp lg 1 sebab cz diowg mmg btl2 usaha,kdg2 time ngan family pn x d, kira mcm ssh2 dahulu sng2 kemudian la ni, lg 1 cnth cb tgk retis2 tu ramai pakai kereta mewah2 umah bsr2 pkai brg branded haaa sbb p?? sbb diowg keje lg pnt mmg certain x bereducated tp diowg ad talent y kte x d n diowg keje kuat weyyy cb kowg fkir time kte tgh tdo diowg keje shooting la tu la ini la kn..kdg2 sehari bp jam je pn tdo pastu kalo time berlakon tu sanggup berlakon smpai mngorbankn diri msg2 sbb tu habuan diowg pn bsr lg2 ad plak sesetgh individu kutuk2 diowg r wat fitnah r haa ingt senang nk atasi kalo kowg tu gaduh 1 ofis pn dh kecoh ni plak retis y glamour dr kowg kn???..wahhh conth nk retis je tp ni pndapt ak myb kowg ad pndapat sndiri gak kn????

Haaa mcm tu la ak fkir kalo psl keje ni..time ak prctical dlu ak penah ckp kat kwn ak kalo bole ak x nk keje y duk ofis msk pg2 pastu kuar mkn pastu balik kol 5..btl ak penah ckp mcm tu cz ak rs rutin ko ttp sama 369 hari tu jeeeeeeeee....bosan wey x d kelainan myb ad sesetgh owg suke kot tp ak x!!!! sbb tu kalo keje jd doktor ke,lawyer ke,mekanik ke,bisnessman ke,keje diowg setiap hari lain myb rutin sama tp keje lain cnth doktor setiap hari pesakit die lain jenis skt pn lain so die kne cr solution same goes to lawyer n semua td tu...keje mcm tu ak suke! hari2 wat keje lain bkn pg2 dtg ofis on pc bc memo n duk citer2 n lalallala...hahha ak fkr terlmpau jauh hny kerana fkir psl keje ak ni je pn..mmg ye saya mmg begini fkir smpai kait mengait...




-read till end-




















myb ada sesetngh yng baca ni rase mcm "ok fine pndapt die mcm tu tp ak rs x" it's ok setiap individu mmg ad hak msg2 tok fkir n cara tok ekspresikn ap y diowg rs x salah itu!! tp kdg2 kte kne fkr np die fkr mcm tu n ak fkr mcm ni?? ok??? and harap maaf kdg2 cara penulisan yang agak ntah p tulis tnp full stop y membuatkn ada sukar tok baca n memahami..heheh saya mmg mcm ni kdg2 ap ak tulis pn ak x reti nk bc hahahah..ehhh ckp mcm ni mcm ramai sgt je readers hahah pdhal bp kerat je kn???? hahahhah x pe tok sedapkn hati sndiri cz Blog ni like my own diary y ak rs nk share sumthng kat org lain..daaa



Wassalam


p/s kali ni x d gmbr nk d kongsikn heheh tu y rs x berwarne je post kali ni...yelah x kn nk ltk gmbr DDHMFK plak kn pdhal ak y motivate diri ak bkn die hehehe

No comments:

Post a Comment