10 January, 2012

BaNaNa LoaF

hye,,assalamualaikum..

Oleh kerana semalam mak dpt pisang free time melawat kelas so balik2 tu ingat nk wat jemput2 pisang tp sure r x d sp yng mkn nnt dh umah ni tinggal bp kerat je semua bkn kaki mkn pn nnt last2 mknan bertempat di tong smpah..sian kat die kn..so mak dpt idea plak time lenyek pisang tu..mak ckp nk wat kek..ok2 belek2 resepi x jd  wat kek tp jd banana loaf..senang ajo resepi nye tp mak r yang buat i tukang pegang senduk n kacau je wee..

ni resepi nye:

pisang yang sesuai dilenyekkn,
gula seberapa yang ko rasa nk manis,
tepung gandum agk2 ngan sukatan pisang,
sedikit baking powder(ye kot kalo x salah r kalo salah nnt i btlkn skrg ni mak i kat ofis malas tny)
3 biji telur tgk kuantiti pisang gak,
marjerin sikit..

ok nk wat die senang jeeee...maskkn semua bhn tu dlm pisang y dah lenyek tu..ikt teknik yang sesuai r ualls kalo skema sgt..tp kalo ikt mak ak i die main cmpak je semua skali last2 jd gak..msk tepung pastu gula pastu baking powder pastu telur pastu marjerin pastu kacau smpai sebati pastu masuk dlm loyang yang dh letak marjerin sikit..bkr dlm 1 hour lebih skit cz tebal sgt dlm 180 c...jgn kuarkn dr oven after msk biar die sejuk skit dlm oven..pastu kuar n potong n mkn b4 mkn amk gmbr cz nk ltk kat blog i, mak trs suh amk gmbr tau kuar2 dr oven berlari2 k amk camera kat ats hahah excited pny psl..kasi jiran sebelah yang baik bg pnjm line hahahah




ni lah hasilnye..sbb apa ltk happy bithday?? sebab harini besday my SIL so dedicate kat die n sape2 yang lahir harini..daaa

-read till end-

p/s: sapa2 nk order pn bole siap delivery lg ok..

No comments:

Post a Comment