10 February, 2012

Tips travel ke Singapore without any tourist guide part 2

hye...assalamualaikum..

Setelah lama 2nd entry ni terpendam so harini mai kasi luahkan kat korg semua..bukan apa mood untuk menulis merundum sedikit oleh kerana kerisauan yang melanda diri ku ini..ecececehhhhh..toi! Ok..k..k..k haritu 1st post ok tak alih2 terus stop kan tak de angin terus tulis smbung next entry kan?? ntah pe2 ntah conclusion tak best langsung kalau exam ni confrm mark untuk conclusion setengah je ni..hui..hui..

So apa lagi marilah kte start share information sikit dan tatap gambar-gambar yang ada k? untuk part 1 tu ada jugak org yang follow diowg guna time diowg nak g singapore.Actually time pergi tu mmg seharian tau kami kat Singapore dr pagi smpai malam..mmg penat sesgt menapak punyalah jauh tapi dh lama tak adventure mcm tu so best lah kan..ktowg 3 org ni takde merungut penat ke ape ke lek je jln smbil menikmati pemandangan..kalau org yang kuat merungut ke ssh lah beb nak advanture jalan2 kaki ni ye..

dari orchard road tu ktowg cari stsn mrt y trdkat untuk ke next destination iaitu sentosa island.so jalan lah lama2 smpai stsn mrt tu..dalam tgh jalan2 tu tak bosan ok mcm2 ktowg nmpak so apa lagi amik gmbr la kan itu wajib bkn harus dah..

Eh salah susunan plak y ni time kat tmpat nabila huda tu lps tu jln kaki br nmpk plaza singapura tu hehehe maap..maap

kalau panas je masuk dlm soping komplek ye lah nak sejukkn badan..weh..weh..sy suka jalan ngan akak saya kerana sy nmpk lebih tinggi..kalau jalan ngan kawan aku, aku la paling kemetot..haa dalam beg tu ada mcm2 ok2,aku lebih rela bwk beg galas dr bwk beg tepi tu kalo jalan jauh2 wat sakit bahu sebelah je kalau jalan jauh2 pakai handbag..

oo ni dlm soping komplek mn ntah..sepanjang prjalan ktowg tu mmg bnyk sgt soping komplek..hoi..hoi

Keluar balik ke main road oleh kerana bangunan tadi tak leh tembus mana2 so keluar tp nsb baik redup je..

cantik tak?? best kan? tgk Singapore wat information center die mmg btl2 center tgh bndar dah la cantek..Kalau kat Malaysia certain tmpt je ada.

ni depan istana Singapore presidnt die yang ddk..ramai r polis2 kat luar tu nak amik dkt2 malas kan yelah mission utama nk cari stsn mrt..time jalan ni ktowg tgk peta wah time tu dh feelng2 amazing race dah..aku kat suke bab2 cari jalan ni kalau dah jmp mmg kepuasan lah wey..

yeahhh dah smpai and dah naik pun mrt ke harbour front brmksud ia menuju ke sentosa island..haaaa lupa nk bgtau yang kte bole redeem balik kad mrt ni mcm ni kalau kowg dh x nak kad tu lagi time balik so kowg leh g kat mesin die tu kowg redeem nnt dpt 1 dollar so nnt bole r beli air ke apa ke kn...

kte short form kan je lah ea entry ni..kalau tak mmg bnyk gilasss gmbr hoi jenuh aku nk resize bnde alah ni je dah lak lappy my lil bro ni lembab..sabor bnyk2 je lah..yang ni dah smpai sentosa island.nk msk sni ada 2 cr first kowg leh naik kete park trs kat sentosa ni o naik train dr soping komplek tu trs ke sentosa island kalo naik train 3 dollar kot lupa lah i..kalo msk ngan kete 5 dollar kot tapi x trmsk parking die lagi..haa time ni our BIL br balik keje,so mmg dh jnji after die balik keje bole jalan n amik ktowg skali kat sentosa island..so ktowg dah msk dlu naik train pastu die dtg naik kete n park kat situ..ok dalam sentosa island ni mcm2 transport ada untuk ko naik mmg management die semua ok..n kowg x kan sesat punyalah kalau naik apa2 pn dlm ni..oleh kerana nk sejuk ktowg naik bus..best wey

haaa berhentilah kami di Siloso beach ni...org Singapore kalau nk picnic mandi manda ke apa ke ni lah pantai diowg,tp bnyk lg pntai yang ada dlm ni and ni salah satu diantaranye..dah tentu pantai kan so org2 kat sini semua seksi2 ok..brgantung pd mata kowg je antara nk tgk o tertgk..hehuihui...

kat area pantai ni ada mcm2 games so kalau nk main boleh sj tapi hargenye je lah mahal bebenor..tapi games tu kat Malaysia pn ada x heran sgt lah kn..

us..wah..rehat di bustop smbil tgu transport apa tok dinaiki..

kte skip sikit ea..dah naik bus semua tu ktowg jalan area ke universal studio plak..ala x masuk pn die dh ttp pn yelah dh nk magrib kan so close la..ramai gilass org duk lepak dpn ni ala y jenis trip2 tu..semua nk msk dlm ni huiii ramai wey..haa ni nk citer sikt korg boleh gak jalan2 dalam ni g mn2 x semestinya g USS je dlm sentosa island ni mcm2 ada tapi aku rs kalau korg nk plan msk USS mmg x cukup lah untuk jalan dlm Sentosa Island.

'
hoi..hoi..casino ke USS haahaha..dkt area ni pn lawa je environmnt die nice2 je kalau nk amik gmbr antara rajin or tak je korg!! (mcm mak temah kan)

pose2 semua org nak amik gmbr kat sni kami pn x ketinggalan ye heheh..

candy ats kepale..kreatip x? huii bgs tol idea diowg nie..

Dlm sentosa island pn ada merlion jgk..org boleh naik n tgk scenery dr mulut lion tu..ktowg jalan kaki dr sni untuk g kat beach apa ntah namenye tu..

ok..show dimalam hari..Songs of the Sea..best lah jgk..ramai k org.korg kene cpt kalau x ddk tepi lah jawabnye..

haaa ni mula2 nak start tu ada sekumpulan org2 ni nyanyi2 n berdrama disana..x penat agknye diwog ni 1 malam 3 kali show kene buat ulang bende sama je pastu maintain senyum..

show ni die ada jalan citer so kalau nak citer jalan citernye mmg pnjglah kan tp concpt show ni ada air,laser and api....dahsyat lah jgk...so time diowg nyanyi kte nyanyi lah skali sian diowg kang x de crowd y sportng plak kn..

haaa tu laser tu...performance ok je..tiket nk msk show ni 10 dollar sorg..ok je pastu b4 start show tu ada plak gerai comel jual2 mknan kat dpn tu alahai mcm nk keje kat sni je..best je tgk mereka menggembirakn hati kte weeee..

ehhhh..ni gmbr last dpn HR dlm sentosa island ni jgk..ala kecik je biase2 je lah...


-read till end-

















































sebenarnye bnyk sgt gmbr n ada y dh diupload di fb thn lepas..so kalau nk tgk boleh sajer yek..
jom pasni kte travel ke negara y jauh sikit..ok! kalau kewangan dah ok mmg aku nk bwk family aku jln jauh2 skit barulah best kan..heh


daaa wassalam

No comments:

Post a Comment