28 October, 2015

Haji makabah 2015/1436

Assalamulaikum...


lama giler tak menulis ni semua atas faktor aku malas so ko pehal??? hahahhah... nak jd seorang blogger ni ingat senang ke hahahah citer macam blogger terhebat citer die kan?? mesti kene mood nak menulis, merangka idea dan mengedit gambar tp aku skrg malas nk edit gambar main masuk je watermark pun tak letak..fikir owg tak popular takdenye gambar kene curi kan??

Tapi setelah fikir-fikir balik time ada citer la patut aku tulis dalam blog ni nanti aku boleh baca balik sorang-sorang dan benda tu la akan jadikan ia sebagai kenangan..so selagi terdaya dan termampu selepas ni In shaa Allah akan keep update cerita dekat sini ye..

Tahun ni mak dan abah aku dapat jemputan olehNya untuk ketanah suci menunaikan fardhu Haji..time diowg pergi umrah dulu aku takde dekat Johor so tak berapa la rasa situasinya tapi kali ni rasa perasan tu macam-macam even bukan aku yang pergi...phewww

Macam biasa tiap kali nak pergi travel aku la orang yang akan kemas luggage..so kali ni mak aku yang buat untuk die and abah aku punya sebab kalau aku kemas kang nanti tak tau pula mana tempat yang disimpan tu..tapi aku monitor la bagi luggage tu betul2 ngam2 cun barang2...untuk beli2 barang aku beli bende yang remeh temeh yang orang selalu lupa..macam selipor jamban, selipor cantik bawak pergi jalan ingat nk beli selipor jamban smua tak fikir nak beli ea gerammm je aku..pastu tali ampaian kain, sepit baju, mask, apa ntah lagi aku dah lupa tapi semua beli dekat DIY murah dan tersedia best..

Memang banyak dugaan nak pergi haji..sebelum pergi kene bape kali pergi hospital cek kesihatan semua..kali ni Tabung Haji more strict sebab takut kang ada yang terlepas mengandung ke sakit jantung dah kritikal ke kan...tu yang mak aku kene suspek sakit hati rosak, buah pinggang rosak...time mak aku bagitau doktor suspek die macam tu pehh terus aku nanges eh bior betul rosak..so doktor bagitau kalau nak tau kepastian cepat die suruh pergi scan apa bende ntah kat kpj putri tu yang mak aku terus pergi...dapat result aku baca semua ok kot...siap google lagi nama saintifik yang doktor tulis tu...Alhamdulillah semua ok...terkejut aku dengor yang semua rosak tu mandai cakap rosak ok kalau rosak terus dah tak berfungsi aku geram je main sembur cakap macam tu kat patient boleh mati mengejut ialah orang takde sakit apa-apa tak alih2 cakap dah rosak and dapat detect die dari darah yang diambil je... 

time mak dengan abah dah nak pergi tu masing-masing rilek je dekat airport, aku tak nak lebih-lebih sangat time tu kang aku nanges beria so aku main dengan anak-anak buah aku bijak tak cik enie?? haaah..time salam-salam boleh plak mak aku start drama air mata shadu die tu adoii...time cium aku siap pesan jaga adik betul-betul uwaaaa lagi la aku nanges lebat hahahhaahah....sedih dan setiap kali solat, doa mesti aku nanges fikirkan mak abah aku...tau diowg boleh je uruskan diri diowg dekat sana lagipun diowg steady je lagi tapi anak die ni haa sorang yang terlebih sangat...



 muka tak boleh blah asal siap je tu...adoi!

Diowg stay sana lama dalam 51 hari so sepanjang tu jugak la aku setiap hari ye setiap hari bangun pagi masak untuk adik aku and aku skali...ktowg memang jenis bawak bekal, mak aku memang akan bekalkn ktowg mknan lunch sebab die bekalkan abah punya skali. Ni mak dah g mekah so akak yang terhebat terulung di dunia ni la bangun pagi main masak-masak sorang-sorang dekat dapur phewwww memang terasa seperti ibu-ibu sangat...oleh kerana dah perangai macam ibu-ibu sangat so muka ni juga la kene pergi pasar segala siapa lagi kan??? pergi pasar aku suke i tak kisah lagi-lagi kalau bayar murah dan pasar tu best memang akan kucanang cerita ni dekat seminggu hahahah...



kakak cemerlang siap buat pisang goreng ok utk breakfast...haa macam tu la gayenye aku sediakan bekal...1 untuk adik kesayangan lagi 1 untuk aku....semenjak kerja dekat johor and stay dengan family memang mostly aku akan bawa bekal pergi kerja and lagi-lagi aku dah kerja dekat Educity ni so tempat makan alahai jauh dan yang ada dalam ni hari-hari lauk sama dapat bekal mak lagi best dari makan dekat luar...

 adik aku jarang makan sayur..masak sayur sikit je pun tak habis so tiap-tiap hari aku masak 1 lauk je senang citer weekend je masak 2 lauk...


 olio oglio malio redandoooooo....ni memang i dah expert no hal!!!!!!!!!!!!!








ni favarate haruslah kene reti masak...


 Siap telur bungkus..mampu membungkus pagi2 buta??










Kebanyakkan masakkan di atas first time aku masak...aku tak reti masak gulai, yang guna santan ke..tak reti nak sukat...sekarang dah tau alamak oiii masak kacang je oiii!!! hahhaahha... dah kata setiap hari masak takkan aku nak tempek 51 hari punya masakkan kan?? so ni jela aku share dekat sini ye...

Setelah macam-macam berlaku kejadian dekat tanah haram Alhamdulillah selamat mak dan abah pulang tengok anak-anak dan cucu-cucu die....lagi sekali drama swasta berlaku...pergi nangis balik nangis mak abah dekat sana nanges, aku pun konpius asal la hati kami ni rapuh sangat...hahhaha

 sementara tunggu mak abah keluar dari pintu budak-budak ni bantai main lari-lari 1 airport dlu...ktowg tunggu dekat port tak ramai orang best diowg keluar pintu terus boleh nampak...


mak dah balik kan?? so mak la kene masak balik semula untuk kami ber3 hahahah..

We luv uuuuuuu mak abah...


till then
Cik enie

No comments:

Post a Comment