06 April, 2015

A'famosa Melaka

Assalamualaikum...

Ni citer CNY tahun ni, kami decide nak pergi holiday 1 family duduk ramai2 santai2..so decide punya decide final kami pergi ke A'famosa dengan sewa 1 bijik banglo dekat situ....dlu time kecik2 dah penah pergi tapi time tu pn tak complete..ni smua ada termasuk la budak2 kecik tu so best la sikit..

Kebetulan banglo tu kawan abang aku punya so dapat la murah sikit..kami sewa 3 hari 2 malam dapat dalam RM1000..murah la kan..tapi umahnyeee ko kne bersihkan sendri sebab owner die kat Aussie so jarang balik umah tu..gayenyeee pun dah macam umah kami sendri dah...datang2 siap2 kemas umah siap mop lagi...tapi yang tragiknyeee takde air ko!!! hahahah sebab die tak bayar kat pengurusan A'famosa then air kene sekat...so usaha punya usaha last2 sedare owner tu datang and bayar...baru la kami dapat mandi pool kalo tak harapan la dtg sni lepak dlm umah je...




Rumah yang dah siap kemas..lantai dah licin auntie eni mop so bole la budak2 main dengan senang lenang...umah ni selesa nasib aircond bole guna siap ada washine machine lagi...aku kan memang utamakn tu dlu senang nk basuh kain..

Ktowg 1 kete dari Segamat mak memang nak kemas rumah kejap so pagi2 tu baru gerak g A'famosa...yang dari JB dah smpai dlu yang dari Segamat yang dekat leh smpai lambat biasela mak ngan abah macam2 nk buat siap benti singgah beli lemang lgi...

 Malam smua layan Cowboy show....syok budak2 ni tgk show animals ngan cowboy2 tu...






Pasal tiket tok masuk tu kami beli time promo...untuk entrance ke cowboy town atau waterpark atau safari dengan harge RM25 perhead tok dewasa..bukan masuk tiga2 tu RM25 tau ko masuk salah 1 tu dapat RM25 so kalo ko nak masuk 2 tempat kira RM50 la perhead paham???...so kami pun beli cowboy town sebab nk bawak budak2 tu tgk show and g water park sebab nk rase naik ice cream tu....so memang dah jimat la kat situ beli time promo kan...

Esk pagi2 dah keluar pergi Waterpark..ni siapa yang memang dah plan nak pergi je ikut yang lain sila mandi dalam pool je....pengalaman pertama naik big ice cream tu...aku bukan la seorang yang gayat tapi camne ea die takot tau kalo sumthng happen naik tu sebab tu aku takot...so time nk naik tu aku lek je even mulut berleter cakap tak nak naik tapi nk try jugak macamana kan takot die tu..skali naik tu memang aku pejam mata ngan jerit sekuat hati..manjang jerit smpai bawah baru diam kakakakakakak........


dapat jugak adik naik ni...dlu time kecik2 die tak lepas sebab rendah sangat ni dah datang sni..2 kali die main.....ko memang tak takot ke apa dik??????????


Balik Waterpark smbung mandi kat pool plak....yek yek swimmng sebab nk kuruskn kaki skali mlm tu sakit kaki aku nk berjalan....uwaaaaaaaaaaaa

Malam memang dah plan nk g makan seafood reramai tapi kat area ni susah btl cari tempat seafood yang sedap...ingatkn nak pergi umbai tapi alahai jauh noooo so pergi kat pulau sebang je tu pun dengan bantuan google..

Takde apa nak buat pergi plak Jonker Walk jalan2 tgk apa boleh beli tapi tak beli apa2 pun nak masuk pun busuk...ramai giler orang tak sampai separuh jalan dah patah balik...






Esknyeeee dah nak balik dah tapi singgah Segamat jugak ramai2 balik segamat dlu kecuali family icha diowg trs balik Selangor...

So percutian kami berakhir disini..........tahun ni rasenye tak banyak sngt nk holiday luar2 ni sbb ngah saving tok tahun depan punya...kalo nk berjalan pun dalam2 malaysia ni je kot....

Till then...
Cik enie

No comments:

Post a Comment