29 January, 2016

Bercuti ke Hong Kong 2016 (HARI PERTAMA)

Hye...Assalamualaikum..

Asal wujud je entry baru mst berkisah tentang makan takpun holiday gitu la cik enie yang pemalas ni..haruslah bertabah..

Minggu lepas sebenarnye percutian kali ni and aku free sekarang so marilah aku share serba sedikit tentang perjalanan kami disana mana tau boleh buat rujukan untuk korang yang nak pergi melwat Hong Kong tak lama lagi..sebelum ktowg pergi ni pun banyak kali baca blog wat research sana sini siap hafal maps bagai sebab kalau pergi Hong Kong ko kene berdikari jalan sendiri tapi in shaa allah tak sesat pn senang je macam Singapore jugak...

Kami bertolak hari selasa pagi so b4 subuh dah gerak g KLIA2 macam biase la kalau dapat tiket murah mestilah first flight..tapi hari isnin tu still keje lagi balik keje terus g airport senai senang naik flight je tak payah nak drive bagai...

Perjalanan dari KLIA2 ke airport HK mengambil masa dalam 3jam 50min so dalam flight kejenye makan ngan tidur je la kan dah la kene bangun awal plak tu pramugara n pramugari yang ni friendly sangat nak tidur pun susah...hahahahha 

Disebabkan kami first flight so flight kami berhenti dkt terminal A supposedly Air Asia akan trn dkt Terminal B and nanti kene jalan jauh sikit untuk collect luggage tapi ktowg sampai2 jalan je terus sampai imigrsn trs smpai tempat collect beg senang je...tapi lps collect beg tu pn terpinga-pinga la jugak sebab ktowg terus cari tempat untuk beli simcard and tiket ke sky terrace...tiket Disneyland ktowg dah siap2 beli dekat Malaysia so nanti smpai Disneyland just redeem tiket je dah lah murah...pasal tiket nanti la aku citer ye...


Lalu je sepanjang escelator ni nnt trs jumpa imigrsn diowg...sonang je..pastu trs nmpk beg pastu trs kuar...hahahhahah

Lepas dah settle smua imigrsn and beg keluar nmpk terus kaunter untuk beli octopus card...dewasa dalam HKD150 gitu...nanti nak reload min HKD50 jugak kalo dah abis pastu nnt return dapat duit deposit HKD50 jugak so jangan risau asingkan siap2 duit untuk ni...nak topup senang je kat 7e bole dkt stesen MTR pn boleh jangan risau..


Ni kedai yang jual simcard...memang ramai pun orang berhenti sini keluar je dr Arrival hall td trs nampak ni sebelah kanan dan harge simcard pn dh berubah dlu mcm murah skit ni dlm HKD118 pastu internet 4g...tak unlimited tenet nasib dkt homestay pakai wifi...phewwww laju...

Alaaa tempat aku beli tiket sky terrace tak amik pulak gambar nye....mak cik tak sempat time tu maafkn mak cik ye nak jg parents mak cik lagi kira duit lagi kelaut semua hahaha...tapi senang je korang akan nmpak booth2 travel agency berderet2 korang cari Chinese Travel Service (CTS) warne merah...ktowg bajet hrge die dlm HKD85 sorang skali dpt murah lagi dlm HKD78...so boleh joget2 sebab under bajet...

Dah dapat semua yang perlu dalam aiport ni pastu driver yang amik kami pn dah call...ktowg beli simcard dlu untuk call driver and owner rumah la tapi die dh call tru watsap plak...lama dah die call sebab die tunggu dekat Arrival Hall B bkn Hall A...kuar2 airport je tak rase pn kesejukkan cuaca tu biase2 je...

Tu driver depan skali orang pakistan gitu...diowg pandai cakap chinese jangan main2...

Beg bawak 3 je tu pun berat sebab makanan..time ni tunggu driver ambil van die...






















Ok van pun besar..kami amik transport untuk pergi and balik je sehala dalam HKD450...bayar dkt tuan rumah..senang dah la berangkut banyak beg...malas nk bawak naik bus bagai....bukan malas tak larat ok...

 Jauh juga la perjalanan dari airport ke homestay dalam 20mint gitu..kalau nak naik bus ke MTR pn ok gak tapi kalau beg tak banyak bole je...

Ni owner umah...ok kami booked melalui airbnb..sebab dah tau kalau duduk hotel mahal dan kecik dan tak boleh masak so kami sedaya upaya cari homestay yang cantik bersih dan selesa...owner ni pn ada jual tiket Disneyland and tiket macam2 lagi boleh la deal ngan die kalau nak...kami just beli simcard je dengan die dah la murah HKD45 je kot die jual...owner baik sopan ok la boleh dibawa berbincang...hahahaha...nak contact no or nak tau camne booked tu kakak aku punya keje sapa nk tau sila la tinggalkn komen anda..

update---- ramai plak yang tanya ye psl rumah ni.. Sorry no die ilang la plak kakak aku malas cari..maafkan kami!!!!!!!!! tapi...tapi..tapi... kami booked via airbnb dekat situ korang boleh select nak rumah macamana utk berapa orang, dekat area mana..so lagi senang korang pilih sendri dalam website tu... yang penting kene rajin search umah yang memenuhi kehendak korang..

ooh lupa nak habaq umah ni lokasinye di Ya Mau Tei...bole la happening la jugak duduk ni even tak berdekatan dengan mall tapi turun bawah rumah dah jumpa kedai2....dekat dengan stesen MTR supermarket yang boleh beli telur dan buah selalu..best2 senang je...

Rumah die kecik tapi dalam gambar airbnb tu bsr kami tgk skali masuk mmg comel...takpe alhamdulillah syukur la tak yah nak solat atas katil tau..rumah ni 3 bilik 2 ada katil, 1 bilik muat tilam single je..tp tu pn keluarkn so bilik kecik tu kami buat letak luggage and solat...yg abah duduk tu sofa bed so aku tidur situ...

Siap semua ada dapur peralatan semua...sampai2 aku samak semua sekali pakai sabun tahara senang mak aku nak masak so takde la berzikir kat telinga aku "susahnye nak masak"...mesin basuh pn siap tp basuh pn tak berapa nk kering sebab musim sejuk kan kalau ada dryer best gilak...

Tandas die alahai comel bebenor cute2 je orang Hong Kong ea...

Owner dah balik trs bukak luggage keluarkn makanan haa ko mkanan macam setahun nak duduk sini dlm peti sejuk pun dah penuh tu...mak aku dah seal sambal pun boleh tumpah jugak minyak2 die tu..nasib sikit...

Rehat kejap makan mandi tidur update IG watsap dalam kol 5 kami dah keluar nak pergi Avenue of stars tu..so malam ni kite blaja macamana nak naik train ok....parents aku dh gelabah2 ea bagitau kene jalan sendiri ni..tapi kte bagi kata semangat sikit ok je diowg tu....apa yang ditakutkan pun tak tahu lah..

Dari Ya Mau Tei nak ke Avenue of star ni kami naik 1 train je sonang...ooh ye maps2 train tu ko kne faham betul2 baru senang nak faham turun dekat mana naik dekat mana...maps tu ko google pn bole dapat in shaa allah kalau aku rajin aku up entry pasal train diowg k..senang korang nak faham nanti..so kami dari Ya Mau Tei turun ke stesen Tsim Sha Tsui...follow exit J kearah HK theater...korang naik je atas tangga keluar dr exit J tu so tu adalah bangunan theater diowg warne coklat....laut yang nak tengok symphony of night tu belakang tu je...so korang kene la cari jalan untuk kebelakang dan time aku pergi ni avenue of star yang menempatkan replika2 bruce lee smua tu under construction so tak dapat la tengok...just kami tengok symphony of lights tu je la tu pun start kol 8.00 kami dh smpai situ kol 6 ok....dah la sejuk duk tepi laut gitu ketaq kaki...


Nak cari belakang tu kami leh tak jumpa jalan so lalu la kat main road nye...nampak la belakang tu sogo la Heritage tu la...lalu depan pusat sains negara diowg la...


Haaa siap lalu depan ni lagi..punya la jauh pdhal dh dekat tadi...takpe la at least dpt jugak tgk museum segala macam yang ada depan ni...

Dah penat cari jalan rehat2 jap....masa ni dah dekat giler la tp sebab jalan yang sepatutnye tu tutup so kami tak tau nak masuk celah mana...

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dah sampai pun untuk tengok api2 ni...hahahhah padahal dekat je dr exit td..blkg bangunan je tp ikut google maps jadi tipu semuanye...



Abah kesejukkan...sementara nak tunggu tu g la beli air la jalan2 la macam2..time ni tak ramai lagi baru pukul 6.30 ok berjanggut duk sini...abah tak tahan die duduk dekat bawah...


 Time ni orang dah ramai...tapi kami tak tunggu sampai abis pun...dalam 5 minit dah start trs blah biase je takde la menarik mana pun... hahahahha ingat macam kat Singapore tu...

Marilah bersesak-sesak dalam train ramai plak la hai....malam tu kami tak balik terus kami singgah ke ladies market...so dr stesen Tsim Sha Tsui tu kami menuju ke Mongkok...bandar gangters hahahhaha..


Ni pun 1 hal jugak kakak aku ikut jugak google maps padahnye jauh dah kami pergi siap lalu pasar la pets street la mana ntah die bawak...
Padahal trn train exit E2 pastu ko jalan terus je dekat sangat then ladies market belah kiri anda...ada ada 2 bahagian seberang jalan pn bersambung lagi marketnye.....


Jalan2 cari jalan padahal dekat je pun..tension je parents aku ikut anak die jalan....hahahhaha

Tu haaa yang bersinar tu ladies market....ok sebelum ni ramai bg nasihat jangan pergi sangat kat situ...so kami memang dah prepare mental dan fizikal la....jalan je la  pastu ada amoi ni baik cakap melayu die offer key chain murah la jugak dari yang lain...kenen2 sikit siap bagi free gift lagi...waaaa tepuk2 tangan...cakap cina skit mst dapat lagi murah...malam tu just jalan2 and beli keychain je...esknye g lagi beli tshirt haaa ni pun best gak aku dapat murah....sebenarnye die tengok tempat gak and orang tu...kalo die wat muka kerek kte senyum2 skt lama2 cair la....hahahhha die borak cina kte borak melayu la apadehal.....die ingt die sape kan...hahahahha..

Oleh kerana dah membuang masa cari jalan tadi so kejap je la ktowg kat sni abah pun dah sakit kaki...so balik la kami..kalau nak jalan kaki dalam 6 minit gitu tapi masing2 muka tak larat naik train dari mongkok benti kat Ya Mau Tei...dekat je pun 1 stesen je...

Nanti i sambung lagi hari kedua ye..silalah baca...


Till then.
Cik Enie


7 comments:

  1. Assalamualaikum..

    Boleh saya dapatkan contact owner homestay and cara nak booked?

    Linda (014-6631003)

    Terima kasih ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Lienda..

      sori lambat reply sebab blog ni memang sendu sikit lately ni hahah... apakata lienda try to sign in kat airbnb.. then boleh select which aprtmnt yang suit ngan u dari segi kapasiti, near to and so on..hopefully it help..

      Delete
  2. hye...bole x dptkn details homestay...
    emel sy di rn6985@yahoo.com
    terima kasih

    -azreen-

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...boleh dptkan detail homestay..email saya norfazrul@gmail.com

    Terima kasih,
    Fazrul

    ReplyDelete
  4. Salam, boleh tak dapatkan details homestay...email saya peanut_safinas@yahoo.com

    Terima Kasih,
    finas

    ReplyDelete
  5. waaa.. bestnya. tapi... takut la nak pegi. huhu.. rate survival kat situ berapa? hahahaha... 1-10.. 1 paling senang.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete