25 August, 2015

Hari Raya 2015

Assalamualaikum.

Dah abis raye kan?? kan?? lantak situ skrg aku baru nk up citer psl raye..bukan orang kisah pun aku up citer ke tak tak kn...hahahha

Raye kali ni balik kampung Segamat and semua adik beradik aku ada skali so meriah la sikit family kecik aku ni..kalau tak sunyi sepi jeee...sedey..

Gambar2 sblm hari raye takde plak sebab bz kemain..hari last puase tu ktowg wat steamboat kat umah tu pn tak sempat nk amik gambar..selalu sebelum buke mst aku dah siap2 mandi smua tapi last day tu aku la antare orang yang busuk skali...ahhh bencikkkk..

Kali ni first time jugak aku pegi pasar beli barang sendri without mak aku...aku pergi ngan kakak ipar aku je..senang..tak yah susah2..lagipun kaki mak aku sakit so aku suh stay kat umah je jd mandor..



Sesi bersalaman dimulakan macam biase oleh yang sulung laa..tapi time tu aku baru nak pakai shawl..pagi2 shawl buat hal so lambat skt die punye siap..so gambar orang pertama dah terskip..

 Sibuk je ami tu nak duit raye dr ti mel...

 Bersama adik kesayangan..die sorang je la adik aku ada..haruslah terfeeling lebey..nasib adik sorang kalo ramai habislah kakak kopak..
 Family dania

 Ti mel ngan anak2 buah yang banyak ragam


Family Tia 

 Mama dan babah

 Ko pehal???????

Family icha...biasela icha ngade2

First time amk gambar kat luar bawah matahari barula lain dari yang lain hahahahha..jadah lain..pdhal ramai dh yang buat..aku la yang setup nk amk gmbr kat skt bagi besar skt gmbr nye tu..

lepas amik2 gambar2..terus g umah Mak long..

Anak sedare yang dah sama besar ngan mak cik die..







Raye kedua mak aku jemput sedare mare datang umah makan2...so menu kami adik beradik dah set awal2..masak yang simple2 je senang...pagi2 tu dah setting umah mop,sapu,bwk kosi keluar...setiap kali setting mst akn bertelingkah punye...mak aku mmg suke nak raikan orang dgn makan2 tapi die suke susahkn diri die..memang nak jamu tetamu tu dapat berkat tapi die kalo boleh nak setting tu nk semua complete...aishhhh la hai..

Budak2 kecik pau papa spec dengan fon...aishhh la diowg nii

Dapat jumpa pn kakakku ini..dlu sma2 keje kat tmpt lama kat KL...aku slalu luahkan perasaan kat die sbb bos lama suke buli kami...apa2 akak ni la aku cari....skrg akak ni keje sma ngan kakak aku plak..so dah jd kawan kami...



Antara tetamu yang hadir....kakak ipar aku bape round masak mee...hahhaah...ktowg dah suh mak n abah duk je depan..ktowg settlekn dapur baru tak kelam kabut...

Ti mel #makcikprihatin...aku baru nak rase mee and stew mak aku masak..skali berderet plak hulur mulut..tia and ami memang suke kacau auntie die makan..nampak je auntie makan ada la yang menyibuk nanti..

Adik ayah aku datang dari Pahang..dulu jarang jumpa die skrg senang skt..tahun lepas ktowg datang umah die tahun ni die plak raye umah ktowg..kalau datang umah die macam makanan kampung die keluarkan syok betul.



Ni antare tetamu last siang hari sebab kakak ipar aku dah lepak kat luar maknenye dah tak yah la die masak2 kat dapur...malam ada lagi yang datang tapi takde gambar..

Raye ketiga mari kte pergi kuar beraye sebab abang and family tia nak balik JB dah...sebelum balik mari kte g ziarah menziarahi dlu..

Sementara tgu tuan umah prepare makanan pose la sekeping dua..dekat umah sedare mare Segamat ni akan ada 2 umah yang ktowg aim makanan die tapi tiap kali dah nak makan mesti lupa amk gambar semangat menceduk makanan berkobar2...1 umah hidang soto mabveles...yang umah dalam gambar ni mesti akan hidang yang best2 punye tak tentu every year...




Then keumah pak cik mak aku...adik beradik dengan arwah nenek aku..kirenye die je la orang tua yang tinggal sekarang. pergi umah die kalo tak bawak balik buah tak sah..time ni buah manggis lom musim lagi kalo tak berguni2 buah manggis ktowg bawak balik. so raye haritu just dapat bawak balik rambutan kuning je..tu pn sedaps..

Belanje selfie candid 1 dengan atok atan....

Raye keempat tak ke mana  dah and cuti pun dah habis esoknye aku keje..so marilah balik JB..sebelum tu singgah umah mak cik dekat Yong Peng dlu...baru nak pekena kari kambing 40 hari yang popular dekat Yong Peng tu skali tengah renovate..dah la sblm puase haritu ada singgah jugak tapi dah abis...phewwww betul..


Singgah makan dlu dekat umah abang aku...die buat makan2..balik umah terus leh kemas2 and tidor je..

Itu je citer raye 2015..semoga tahun dan tahun hadapan aku akan lebih rajin lagi untuk ceritakan kisah2 aku kat sini..kadang2 ada masa aku memang nak share and nak citer dekat sni tapi time nak type tu nanti mesti aku fkr balik..kang aku tulis kang pastu ada orang luar baca kang kate aku gedik la itu la ini la...so dari situ aku batalkan niat nak share citer2 kat sini even ni blog aku and sukahati aku la kan nak type apa.. tapi kadang aku rase macam tu..tapi tgk keadaan jugak kadang2 aku lantok kn aje kat situ....

kbai!


till then
cik enie


No comments:

Post a Comment